Χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια, ακτινολογικό και πλήθος απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων, απαξιώνεται το ΠΕΔΥ. Στις εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ στην Καλαμάτα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, πλέον δε δύνανται να εξυπηρετηθούν όχι μόνο έκτακτα περιστατικά, ούτε και οι ασθενείς που χρειάζονται μια τυπική εξέταση. Οι γιατροί διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα την αδιαφορία της Πολιτείας που μένει στα λόγια και στις υποσχέσεις για στελέχωση των μονάδων. Ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει εξωτερικούς γιατρούς, αφού στο ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα δεν υπάρχει ούτε καν οφθαλμίατρος, ενώ μόνο ένας εξωτερικός είναι συμβεβλημένος, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους 1.000 και πλέον ασθενείς που έκλειναν παλιότερα ραντεβού για οφθαλμολογική εξέταση στο ΙΚΑ.
Οι γιατροί είναι της άποψης πως θα πρέπει τουλάχιστον να συσταθεί ένας σύλλογος ιατρικού προσωπικού για να διεκδικήσει και να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, με στελέχωση των μονάδων κυρίως.
Ο διευθυντής της μονάδας Δημήτρης Καραγλάνης αρκείται στο να δηλώσει πως “τα εργαστήρια δε λειτουργούν καθόλου. Ο υπουργός έχει πει ότι θα γίνουν προσλήψεις και πρέπει να γίνουν. Δεν έχω καμία ενημέρωση. Περιμένουμε να λειτουργήσουν τα εργαστήρια και να προσληφθούν γιατροί για το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό και για όλη τη μονάδα. Λένε 1,5 χρόνο ότι θα προσληφθούν γιατροί. Και πριν το ΠΕΔΥ, το τότε ΙΚΑ υπολειτουργούσε, αφού δεν είχε ακτινολόγους, ενώ οι μικροβιολόγοι δήλωσαν παραίτηση και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε”.
Ο ρευματολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος επίσης αναφέρεται στο γεγονός πως δεν λειτουργούν το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο και στην έλλειψη των βασικότερων ειδικοτήτων. “Δε γίνεται χωρίς εξετάσεις” τονίζει και υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίος ένας σύλλογος για να διεκδικήσει τη βελτίωση της κατάστασης.
Αυτής της άποψης είναι και ο καρδιολόγος Ηλίας Μαυρέας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Καλαμάτας, ο οποίος όμως θεωρεί πως θα πρέπει να συσταθεί ένας σύλλογος για όλη την υγειονομική περιφέρεια. Αναφορικά με τις σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών εξηγεί πως δεν υπάρχουν βασικότατες ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος, νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, αιματολόγος, ενδοκρινολόγος, ΩΡΛ, κ.ά.
Για τα εργαστήρια που δεν λειτουργούν αναφέρει χαρακτηριστικά πως “ορισμένες ειδικότητες, όπως και η Καρδιολογία είναι συγχρόνως κλινικές και εργαστηριακές. Χρειάζεται καρδιογράφημα και άλλες κλινικές πράξεις, όπως υπερηχογράφημα κ.λπ. Ο ουρολόγος πρέπει να κάνει υπερηχογράφημα, ο γυναικολόγος το ίδιο. Εδώ δεν υπάρχει, παρά μόνο ένας υπερηχογράφος πολλών ετών, που επισκευάστηκε μεν αλλά είναι τόσο απαρχαιωμένος και κακής ποιότητας που χρειάζεται αλλαγή κεφαλής”. Ετσι, συχνά οι γιατροί στο ΠΕΔΥ αναγκάζονται να παραπέμψουν τους ασθενείς σε συναδέλφους τους, ακόμα και ασθενείς που παρακολουθούσαν επί χρόνια, λόγω σοβαρών προβλημάτων στην υγεία τους. “Μοιραία ο γιατρός εδώ καταντά ένας συνταγογράφος” παρατηρεί με θλίψη. Και όπως επισημαίνει “για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ χρειάζεται ακτινολογικό και μικροβιολογικό, τα οποία δεν λειτουργούν και δεν ξέρω αν είναι μόνο θέμα έλλειψης γιατρού ή είναι και ζήτημα διαδικασιών. Κατά συνέπεια δεν προβλέπεται στο προσεχές μέλλον να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα. Αυτό δυσχεραίνει και την εξέταση επειγόντων περιστατικών”. Οπως εξηγεί ακόμα και σε μια δύσπνοια, ή σε ασθενή με χαμηλό αιματοκρίτη, είναι δύσκολο με τις ελλείψεις στο ΠΕΔΥ να μην παραπεμφθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο.
Οπως λέει αγανακτισμένος “κάποιοι φωνάξαμε, κραυγάσαμε ότι δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει, ότι πρόκειται για υπονόμευση. Αδιαφόρησαν και οι ασφαλισμένοι. Το ΙΚΑ ήταν «κολέγιο» έμεναν έκπληκτοι και οι ξένοι με την παροχή υπηρεσιών. Το διέλυσαν λοιπόν, τα κατάφεραν. Δεν μας βρήκαν ενωμένους ούτε τους γιατρούς, ούτε το προσωπικό και τους ασφαλισμένους. Η διαμαρτυρία τους ήταν μόνο έξω από κάποιο ιατρείο που δεν τους έκλεισαν ραντεβού. Ακόμα και όταν υπήρχαν όλα τα εργαστήρια και όλες οι κλινικές ειδικότητες. Εξετάζονταν, δεν πλήρωναν, είχαν την ευχέρεια να πάνε και σε άλλο γιατρό για διασταύρωση της γνωμάτευσης και όλοι το λιθοβολούσαν. Και όλοι το έχασαν”.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/43197-pedy-kalamatas-pliri-dialysi