Ένα νέο τεστ που γίνεται στο σπίτι και ανιχνεύει αίμα και DNA στα κόπρανα για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).
To τεστ λέγεται Cologuard και σύμφωνα με την FDA έχει ποσοστό ακριβείας πάνω από 90%.
Η έγκρισή του βασίζεται σε μελέτη με σχεδόν 10.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, που υποβλήθηκαν σε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο και προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τρεις εξετάσεις: στην κλασική κολονοσκόπηση που είναι η κύρια μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ένα κλασικό τεστ που ανιχνεύει αίμα στα κόπρανα (occult test) και στο νέο τεστ το οποίο εκτός από αίμα, ανιχνεύει στα κόπρανα και μη φυσιολογικό DNA από τα καρκινικά κύτταρα.
Συνολικά, οι κολονοσκοπήσεις αποκάλυψαν 65 κρούσματα καρκίνου και 757 κρούσματα προχωρημένων προκαρκινικών πολυπόδων.
Το νέο τεστ DNA ανίχνευσε σωστά τους 60 από τους 65 καρκίνους (ακρίβεια 92%), ενώ το κλασικό τεστ κοπράνων ανίχνευσε τους 48 από τους 65 καρκίνους (ακρίβεια 74%).
Η ακρίβεια του τεστ DNA ήταν πολύ μικρότερη στην περίπτωση των προκαρκινικών βλαβών (μόλις 42%) αλλά και πάλι υπερέβαινε κατά πολύ εκείνη του απλού τεστ κοπράνων (μόλις 24%).
Αντιθέτως, το τεστ DNA είχε περισσότερες πιθανότητες από τις δύο άλλες εξετάσεις να υποδηλώσει λανθασμένα την παρουσία ενός καρκίνου (αυτό αποκαλείται επιστημονικά ψευδώς-θετικό αποτέλεσμα).
Οι ειδικοί της FDA αλλά και οι γιατροί εκτιμούν ότι είναι πολύ σημαντική για την μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου η ύπαρξη ενός τεστ με μεγάλη ακρίβεια που μπορεί να γίνεται στο σπίτι.
Και αυτό, διότι παρότι οι επίσημες συστάσεις προς όλους τους ενήλικες είναι να κάνουν μία προληπτική κολονοσκόπηση στα 50 τους χρόνια και, αν όλα είναι καλά, να την επαναλαμβάνουν ανά 10ετία, ούτε καν οι μισοί δεν υποβάλλονται σε αυτήν, ενώ δεν πηγαίνουν καν δείγματα κοπράνων στα μικροβιολογικά εργαστήρια για το απλό τεστ κοπράνων.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=19914&la=1