Παρελθόν θα αποτελεί σε λίγο καιρό από ότι φαίνεται η δωρεάν δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Πλέον οι δανειστές μας δεν δείχνουν κανένα έλεος και απαιτούν κατά τα πρότυπα του γερμανικού ΕΣΥ να μπει τσεκούρι σε νοσήλια, εξετάσεις, φάρμακα.
Έτσι ο ασφαλισμένος για να βρει την γιατρεία του θα υποχρεωθεί να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη, αν έχει την ατυχία να αρρωστήσει, σε αυτούς τους δύσκολα οικονομικά καιρούς.
Τελεσίγραφο έχουν αποστείλει οι δανειστές μας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας προκειμένου να μειωθούν πάση θυσία οι δαπάνες.
Οι αλλαγές που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο είναι σαρωτικές καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δέχεται και τις πιέσεις των σοφών του γερμανικού μοντέλου υγείας για να αλλάξουν όλα εδώ και τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αυξηθούν τα νοσήλια μέσα από την δημιουργία ενός Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων. Τι σημαίνει αυτό για τον ασθενή;
Ο ασθενής, είτε επισκέπτεται ένα δημόσιο νοσοκομείο, είτε ένα ιδιωτικό, θα γνωρίζει από την εισαγωγή του πόσα θα πληρώνει βάσει ενός τιμολογίου το οποίο θα είναι κομμένο και ραμμένο ανάλογα με την ασθένεια και όχι με τον ασθενή και στην συνέχεια θα αποζημιώνεται το νοσηλευτήριο.
Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας το 2015.
Παράλληλα το υπουργείο υγείας προχωρά στη συγκρότηση της Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ( ΕΣΑΝ ΑΕ) , η οποία θα μεριμνά για τη συλλογή των αντίστοιχων αρχείων κόστους νοσηλείας από ιδιωτικές κλινικές.
Έρχεται τσεκούρι
Σε ότι αφορά στα φάρμακα και τις εξετάσεις οι περικοπές αναμένεται να είναι άμεσες για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ.
Για άλλη μια φορά οι Έλληνες ασθενείς έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς για να πάρουν ένα πρωτότυπο φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη αλλά να πληρώσουν και από την τσέπη τους.
Την ίδια στιγμή οι ασθενείς φαίνεται ότι πληρώνουν το μάρμαρο στο πλαφόν συνταγογράφησης που έχει υποβληθεί σε κάθε γιατρό
Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που επιδίδονται σε ένα ατέρμονο κυνήγι για την ανεύρεση γιατρού που θα έχει τη δυνατότητα να τους χορηγήσει τα φάρμακα.
Το μεγάλο χτύπημα όμως στους ασφαλισμένους θα έρθει μέσα από τον ΕΟΠΥΥ καθώς συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειασθεί να αυξήσουν τις μηνιαίες εισφορές τους.
http://www.iatropedia.gr/articles/read/7062