Τραγική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειες καθώς οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών καθιστούν τη λειτουργία τους εξαιρετικά προβληματική.
Το …δισάκι τους στον ώμο και για άλλες πολιτείες τραβούν πολλά στελέχη των δημοσίων νοσοκομείων ειδικά της περιφέρειας, εξαιτίας της εγκατάλειψης του δημοσίου συστήματος και των χρόνιων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετανάστευσαν 6.000 γιατροί ενω το α΄ εξάμηνο φέτος εκδόθηκαν μόνο από τον Iατρικό Σύλλογο Aθηνών 830 πιστοποιητικά για το εξωτερικό.
Από την άλλη πολλά Δημόσια Νοσοκομεία στην Περιφέρεια υπολειτουργούν.
Χαρακτηριστικά στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου οι γιατροί είναι σε απόγνωση από την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ενώ ακόμη και οι συνεχείς εκκλήσεις τους για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πέφτει στο κενό.
Ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία.
Ενδεικτική η περίπτωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας όπου οι γιατροί με αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους ζητούν λύση στα προβλήματα που λιμνάζουν.
Το νοσοκομείο συχνά πυκνά στερείται βασικών κονδυλίων με συνέπεια να μην μπορεί να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών.
Οι ελλείψεις σε βασικά υλικά και εξετάσεις είναι καθημερινότητα, ενώ και τα μηχανήματα είναι πλέον πεπαλαιωμένα ή μη συντηρημένα. Όσο για το προσωπικό γιατροί που συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν λόγω της κατάστασης δεν αντικαθίστανται ποτέ.
Βάσει στοιχείων των Ενώσεων Γιατρών Βόλου, Καρδίτσας,και Τρικάλων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχουν γαστρεντερολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και δερματολόγος.
Στο Παιδιατρικό, στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό και στο Οφθαλμολογικό υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός ενώ στο Ουρολογικό δύο ειδικοί. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μόνο ένας επικουρικός και αποσπασμένοι γενικοί γιατροί και παθολόγος.
Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Τρικάλων στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν δύο γιατροί. Η Οφθαλμολογική και η Ουρολογική Κλινική έχουν από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος.
Στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική βρίσκονται μόνο δύο γιατροί, με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό.
Στο Νοσοκομείο Βόλου δεν λειτουργούν Πνευμονολογική Κλινική, Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, ο Αξονικός Τομογράφος, ενώ δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του νοσοκομείου παραμένουν οι μισοί γιατροί.
Στην Αιμοδοσία – Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας βρίσκονται μόνο ένας αιματολόγος και ένας επικουρικός, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει. Στο Παιδιατρικό από τους 16 ειδικούς παιδιάτρους στον Νομό Μαγνησίας έμειναν μόνο δύο στο νοσοκομείο και ένας στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
Αντίστοιχα και στο Ψυχιατρικό από έξι ειδικούς ψυχιάτρους έμεινε μόνο ένας, ενώ στο ΩΡΛ από πέντε ειδικούς έμεινε μόνον ένας (αποχωρούν οι δύο επικουρικοί). Ιδια κατάσταση και στο Οφθαλμολογικό, καθώς από πέντε ειδικούς έμεινε ένας (αποχωρεί ένας επικουρικός) αλλά και στο Μικροβιολογικό – Βιοπαθολογίας, αφού από τους τέσσερις ειδικούς έμειναν οι δύο.
Στο Γαστρεντερολογικό εργάζονται μόνο δύο επικουρικοί, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να αποχωρήσει. Στο Νευροχειρουργικό υπάρχουν δύο ειδικοί γιατροί.
http://www.iatropedia.gr/articles/read/6936