Να κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ;

negis2Ακούω τελευταία ότι συζητείται έντονα τελευταία στο υπουργείο Υγείας να κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και το προσωπικό τους να μεταφερθεί στον ΕΟΦ. Όσο και αν πράγματι, ο ΕΟΦ έχει δραματική ανάγκη ενίσχυσης σε εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται προσοχή διότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένη…

Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναπτύξει σε όλη τη χώρα 26 φαρμακεία, που έχουν έδρα σε πρώην μονάδες υγείας του ΙΚΑ. Κύριος σκοπός τους είναι να χορηγούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (πλέον και στους ανασφάλιστους) τα λεγόμενα «Φάρμακα Υψηλού Κόστους» (ΦΥΚ).
Τα εν λόγω φάρμακα είναι συνήθως πολύ ακριβά σκευάσματα, που αφορούν τη θεραπεία σοβαρών χρόνιων ασθενειών ή σπάνιων νόσων, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ. Το συνολικό κόστος των φαρμάκων αυτών ξεπερνά σε ετήσια βάση περίπου τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή, αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα!
Είναι αλήθεια ότι η λίστα με τα φάρμακα αυτά έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους λόγους ήταν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίωξαν να εντάξουν τα σκευάσματά τους σε αυτή, καθώς έτσι απέφευγαν να πληρώνουν rebates και clawbak…
Πρόσφατα, ο Μάκης Βορίδης για να «χρυσώσει το χάπι» στους φαρμακοποιούς και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών έδωσε τη δυνατότητα τα ΦΥΚ να διατίθενται και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Έτσι, μεσοσταθμικά (για κάποιους και με λογιστικές αλχημείες) το ποσοστό κέρδους μειώνεται γύρω στο 15,7%…
Τελευταία λοιπόν, κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να μετακινήσει το προσωπικό στον ΕΟΦ, που στενάζει από την έλλειψη υπαλλήλων. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν – ως ένα βαθμό εύλογα – ότι η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διευκολύνει την πρόσβαση ασθενών. Προφανώς, αυτό ισχύει αφού 10.500 σημεία διάθεσης είναι ασύγκριτα καλύτερα από μόνο 26…
Ωστόσο, εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους:
•    Με την έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την αγορά φαρμάκου τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία δεν θα μπορούν να διαθέσουν τα φάρμακα αυτά στους ασθενείς. Συνεπώς είναι μύθος ότι θα αυξηθούν τα σημεία διάθεσης προς όφελος των πολιτών. Ουσιαστικά, κερδισμένοι θα βγουν τα μεγάλα φαρμακεία και πιθανότατα έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον κεφαλαίων να στήσουν αλυσίδες φαρμακείων…
•    Αν τα ΦΥΚ διατεθούν μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εκτοξευτούν οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά στοιχίζουν 1.000-5.000 ευρώ ενώ σε άλλες χώρες κοστίζουν 15-20% υψηλότερα. Συνεπώς, υπάρχουν τεράστια περιθώρια επανεξαγωγής των φαρμάκων αυτών. Και αυτό σημαίνει ότι θα προκληθούν τεχνητές ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε βάρος των Ελλήνων ασθενών…
•    Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει ένα αρχείο συγκεκριμένων ασθενών για κάθε νόσο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα που διατίθενται και τα χρήματα που δαπανώνται είναι 100% σίγουρο ότι πιάνουν τόπο. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει σπατάλη πόρων.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με προσοχή. Είναι ανάγκη πράγματι να αναμορφωθεί η λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους, ώστε να εξορθολογιστεί και να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στα ΦΥΚ. Αν όμως κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και γίνουν βιαστικές κινήσεις είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν στρεβλώσεις και ελλείψεις στην αγορά φάρμακου. Και το μάρμαρο ως συνήθως θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες…

http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/3495-na-kleisoun-ta-farmakeia-tou-eopyy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *