Ναι η αξιολόγηση στο δημόσιο πρέπει να προχωρήσει. Ναι η αξιολόγηση στα νοσοκομεία είναι ένα εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Πώς όμως να προχωρήσει η αξιολόγηση, όταν η κυβέρνηση διορίζει τα «δικά» της παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων με αξιολόγηση για τα μάτια του κόσμου;
Χθες ο Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων (τα δικά τους παιδιά). Τους ξεκαθάρισε – λέει – ότι θα συναφθεί η λεγόμενη σύμβαση αποδοτικότητας, η οποία θα προβλέπει ότι οι διοικητές, οι υποδιοικητές, οι ειδικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων αποδέχονται την αξιολόγησή τους από τις υγειονομικές περιφέρειες.
Ερώτημα πρώτον: Τους διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ ποιος τους αξιολόγησε; Το μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη; Ερώτημα δεύτερον: Η αξιολόγηση των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων θα είναι σαν την… «αξιολόγηση» που πέρασαν προτού διοριστούν;
Θυμίζω ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ένας από τους «αξιολογηθέντες» είχε διοριστεί χρησιμοποιώντας πλαστό πτυχίο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, πολλοί από τους διοικητές νοσοκομείων είναι πρώην πολιτευτές, δήμαρχοι, βουλευτές και άλλα τινά της γαλάζιας και πράσινης κομματικής επετηρίδας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ο Μάκης Βορίδης και η κυβέρνηση – έστω και την ύστατη ώρα – είναι διατεθειμένοι να κάνουν πραγματική αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων, τότε αξίζουν κάθε στήριξη. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι χρόνια τώρα ακούω ότι θα υπογραφεί τέτοια σύμβαση, αλλά μόνο στα λόγια. Επίσης, δεν έχω ακούσει ούτε μία λέξη για τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση.
Χθες ο Μάκης Βορίδης επέμεινε και για την αξιολόγηση του προσωπικού των νοσοκομείων, καλώντας τις διοικήσεις να εφαρμόσουν το νόμο. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να απολυθούν όσοι καταταχθούν στο 15% των υπαλλήλων, που θα λάβουν χαμηλή αξιολόγηση.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν πείθει. Και δεν πείθει γιατί πολύ απλά όλες οι αποφάσεις και πράξεις της δείχνουν ότι το παλαιοκομματικό κράτος ζει και βασιλεύει. Ας πάρουμε για παράδειγμα πως αξιολογεί ο ίδιος ο Βορίδης τους συμβούλους του:
• Διορίσθηκε στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Υγείας ο Α. Μ., Πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Χριστιανική Λατρεία (!)
• Πρόσφατα, διορίσθηκε στο γραφείο του ως Ειδικός Συνεργάτης, ο Β. Α., πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης του «Master of Science in France (!) and Economics» του University of Warwick.
• Στο γραφείο του διορίστηκε και η κα Κ. Ε., Πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστάσεων».
Ακόμη παρέμειναν στη θέση τους ο Β. Γ., Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, με μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ιστορία και τις Διεθνείς Σχέσεις, Ο κύριος ήταν και στο γραφείο του πρώην υπουργού κου Γεωργιάδη.
Ο πολιτικός μηχανικός Ν. Μ. επαναδιορίσθηκε Ειδικός Συνεργάτης στο γραφείο του Υπουργού Υγείας. ‘Ηταν και Ειδικός Συνεργάτης του πρώην υπουργού υγείας κου Α. Λυκουρέντζου και μάλιστα του είχε επιτραπεί να ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντα του Ειδικού Συνεργάτη στο Πολιτικό Γραφείο τoυ Υπουργού Υγείας και το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, από το 2012.
Ερώτημα: Ποιος και με ποια κριτήρια τους αξιολόγησε για να τους κρατήσει; Φαντάζομαι ότι κάποιοι γνωστοί, γνωστών με άκρες σε κόμμα και λοιπά μεσολάβησαν για να μείνουν…
Ναι λοιπόν η χώρα έχει ανάγκη από αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όμως, είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την αξιολόγηση. Διότι όλες οι αποφάσεις και ενέργειές της δείχνουν ότι διαχειρίζεται το Κράτος λες και είναι τσιφλίκι της, ευνοώντας τα δικά της παιδιά. Η αξιολόγηση για να είναι αποτελεσματική ξεκινά από το κεφάλι…