Μήπως τα καλοκαιρινά φρούτα είναι παρεξηγημένα;

froytaΚύριο χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών φρούτων είναι η έντονη παρουσία ζάχαρης & νερού αλλά & η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας.
Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται & από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη φυτικών ινών στο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση & το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία & μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων & αντιοξειδωτικών. Συμβάλλουν στη πρόληψη, αλλά & στην θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.

Κεράσι: 1 φρούτο = 12 τεμ. (100γρ) – 55 θερμίδες

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C & Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο & φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητα του σε ανθοκυανίνες & β-καροτένιο. Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική – αντιφλεγμονώδη δράση. Το κεράσι περιέχει & φλαβονοειδή με καρδιοπροστατευτική δράση. Καλό είναι το κεράσι να καταναλώνεται από άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ, διότι συμβάλλει στη μείωσή του.

Πεπόνι: 1 φρούτο = 2 μεγάλες φέτες (160γρ) – 56 θερμίδες

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C & Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσης & στο δέρμα. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ένα βασικό συστατικό του είναι η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Καρπούζι: 1 φρούτο = 1 λεπτή φέτα (200γρ) – 40 θερμίδες

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική – αντιγηραντική δράση. Επίσης περιέχει & λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α & κάλιο.

Ροδάκινο: 1 φρούτο = 1 μέτριο τεμ. (150γρ) – 75 θερμίδες

Περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς & στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχει επίσης βιταμίνες C & Α, καθώς κάλιο & σίδηρο. Το ροδάκινο εκτός των παραπάνω περιέχει και ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Νεκταρίνι: 1 φρούτο = 1 μέτριο τεμ. (150γρ) – 72 θερμίδες

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το νεκταρίνι περιέχει κάλιο, βιταμίνη C & Ε. Το κάλιο συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος & στη ρύθμιση της πιέσεως, ενώ η βιταμίνες C & Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Σταφύλι: 1 φρούτο = 15 μικρά τεμ. (75γρ) – 53 θερμίδες

Το σταφύλι είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες. Η βιταμίνη Β2 που περιέχει, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη – επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών & στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Σύκο: 1 φρούτο = 2 μικρά τεμ. (80γρ) – 40 θερμίδες

Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες & για αυτό συστήνεται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα είναι υψηλό σε ασβέστιο. Επίσης, τα σύκα αποτελούν πλούσιες πηγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Βερίκοκο: 1 φρούτο = 3 μέτρια τεμ. (125γρ) – 38 θερμίδες

Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο & ρετινόλη-βιταμίνη Α. Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας & για αυτό το αποφεύγουν. Πολύ καλό σε ωμή αλλά & ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μούσμουλο: 1 φρούτο = 5 τεμ. (100γρ) – 42 θερμίδες

Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, άρα & από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη γεύση που δεν το κάνει & το πιο δημοφιλές φρούτο.

Κορόμηλο: 1 φρούτο = 3 μικρά τεμ. (100γρ) – 40 θερμίδες

Περιέχει δύο βιταμίνες με αντιοξειδωτική – αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την βιταμίνη C & Α. Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα αλλά & νιασίνη. Η νιασίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα άτομα με αρθρίτιδα, υψηλή χοληστερόλη & πνευματική κόπωση.

Tα καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερά και χορταστικά,είναι άριστη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών & νερού, που τόσο το έχουμε ανάγκη μέσα στη ζέστη. Το σίγουρο είναι ότι τα φρούτα δεν παχαίνουν αλλά προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση μεγάλων μερίδων από αυτά. Τέλος τα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν με γιαούρτι, τυρί, παγωτό, αλλαντικά, στη σαλάτα & στο φαγητό. Αυτό το καλοκαίρι πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων & απολαύστε τη γεύση τους χωρίς ενοχές.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc στην Κλινική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος της Ομάδας Εργασίας – Ομάδας Ειδικών στη Διαχείριση Βάρους
Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη
Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421
Email: vasodede@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *