Με βάση το μνημόνιο, έχει καθοριστεί σειρά μέτρων για να μειωθεί η δαπάνη των Ταμείων για φάρμακα από 5,1 δισ. το 2009 σε 2,5 δισ. το 2012. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών εμφανίζονται να έχουν υλοποιηθεί, ενώ ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη «λίστα φαρμάκων». Ένα μέτρο το οποίο έχει δηλωθεί στην τρόικα ότι ολοκληρώθηκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2010! Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τα κριτήρια δυο-τρεις φορές, και μόλις πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε διαβούλευση η κατάταξη των φαρμάκων! Το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές των γενοσήμων (εννοείται και των πρωτοτύπων που έχουν χάσει την πατέντα τους) και να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση αυτών. Στην πράξη, τα γενόσημα παραμένουν τα ακριβότερα σε όλη την Ευρώπη, με το πρόσχημα της προστασίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί ενίσχυσης της συνταγογράφησής τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχει μία «τρύπα» 262 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι οι δαπάνες των Ταμείων ξέφυγαν, καθώς η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε τις συνέπειες όταν αποφάσισε να βγάλει 89 φάρμακα υψηλού κόστους (Ν.3816) εκτός των νοσοκομείων! Οι φαρμακοβιομήχανοι τελικώς δέχθηκαν να καλύψουν την «τρύπα», ενώ σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη χημική και όχι την εμπορική ονομασία. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο επιβολής μεγάλης έκπτωσης (10-12%) παραμένει πιθανό, καθώς η Α. Δρέττα πιέζει για περικοπές εδώ και τώρα.
Η τρόικα έχει ενημερωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης για τους γιατρούς. Ένα μέτρο το οποίο μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι τα μόνα που μπορούν να συμβάλουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικός δαπάνης. Όμως, δεν έχουν εφαρμοστεί.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η κυβέρνηση μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει ελάχιστα. Έχει αναπτύξει ένα λογισμικό ηλεκτρονικής καταγραφής, που εφαρμόζεται μερικώς σε ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΟΠΑΔ (καθόλου στο ΙΚΑ), ενώ έχει προβλήματα ασφάλειας των δεδομένων και σταθερότητας, το οποίο μετά κόπων και βασάνων καλύπτει το 10% των συνταγών των Ταμείων.
Εδώ και καιρό, αναμένουμε να βγει στον αέρα ένας μεγάλος διαγωνισμός, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Λάβετε, δε, υπόψη σας ότι το έργο εξαγγέλθηκε από τους Ανδ. Λοβέρδο, Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου τον Νοέμβριο του 2009 και τότε έλεγαν ότι μέχρι τον Μάιο του 2010 θα ελέγχονταν όλες οι συνταγές! Ζήσε Μάη μου…
Μεγάλη καθυστέρηση σε όλα τα σημαντικά μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο παρατηρείται στον τομέα της υγείας, παρά τις δια βεβαιώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και την επίσημη ενημέρωση που παρείχε στην τρόικα.
Του Αιμίλιου Νεγκή_ anegis@kte.gr από τον Κόσμο του Επενδυτή.