Η Οδύσσεια μιας οροθετικής και ενός νεογέννητου

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το έγκλημα απέναντι στο παιδί από τη στιγμή που η επιστήμη δίνει τη λύση. Αλλά και αυτό αν δεν θέλει να λάβει η πολιτεία υπόψη της, αποφεύγεται ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 200.000 ευρώ που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε οροθετικό παιδί. Παιδιά οροθετικών μητέρων γεννιούνται περίπου 15-20 στη χώρα μας κάθε χρόνο. Τουλάχιστον τόσα είναι καταγεγραμμένα. Διότι ορισμένες οροθετικές έγκυοι από φόβο εμπειρίας απόρριψης ιατρικής φροντίδας δεν δηλώνουν την κατάστασή τους.

«Η μητέρα φοβάται να θεραπευθεί και να αποκαλύψει όταν πηγαίνει στο μαιευτήρα ότι είναι οροθετική ή ότι έχει ηπατίτιδα και τίθενται σε κίνδυνο το παιδί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αυξάνεται και το κόστος της υγειονομικής φροντίδας του παιδιού και της μητέρας μακροχρόνια κατά 80%», επισημαίνει στην «Ε» ο ιατρός – μαιευτήρας Στέφανος Παππάς.

Στη χώρα μας οι οροθετικοί δεν είναι αποδεκτοί και το ίδιο και τα αγέννητα παιδιά τους, αναφέρει στην «Ε» η διευθύντρια του Κέντρου Ζωής -για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS- Ελενα Γιαμμά. «Προ μηνός μία οροθετική έγκυος -περιγράφει ο αποσπασμένος ιατρός μαιευτήρας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στ. Παππάς- έφτασε στο “Αττικόν” νοσοκομείο με πόνους γέννας. Εκεί περίμενε χωρίς να της χορηγηθεί η αντιρετροϊκή αγωγή, από τη στιγμή που αναμενόταν να γεννήσει.

Ατυπη μονάδα

Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Ωρες αργότερα η γυναίκα έφτασε στο μαιευτήριο “Ελενα Βενιζέλου” όπου λειτουργεί άτυπα μονάδα κύησης για τις γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις. Την παρέλαβα αμέσως και μέχρι να τη μεταφέρω στην αίθουσα τοκετού είχε γεννήσει φυσιολογικά»!

Στη χώρα μας «πολλοί γιατροί αρνούνται την φροντίδα στους οροθετικούς», λέει η Ελενα Γιαμμά.

Τη στιγμή που θα έπρεπε κάθε νοσοκομείο να υποχρεωθεί να λειτουργεί μονάδα ειδικών λοιμώξεων που να παρέχει συνολική ιατρική φροντίδα στους οροθετικούς, συμπεριλαμβανομένης και της γέννας, όπως συνέβη στις ΗΠΑ για παράδειγμα λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, στη χώρα μας κανείς δεν θέλει να βάλει υπογραφή για να λειτουργήσει σε ένα νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας μονάδα κύησης για τις γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις (HIV/AIDS, ηπατίτιδες κ.λπ.). Παρ’ όλο που άτυπα, με την ευθύνη και κάλυψη διευθυντή κλινικής του «Ελενα Βενιζέλου» και την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μονάδα έχει φέρει στη ζωή επτά υγιή μωρά οροθετικών μητέρων.

Εδώ κι ένα χρόνο, όπως έχει ξαναγράψει η «Ε» (3/6/2011), η διεύθυνση της ΣΤ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του «Ελενα Βενιζέλου» δίνει αγώνα ώστε η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης να πάρει σάρκα και οστά βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, την υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο με επιστολές. Δίπλα της στέκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, του οποίου γιατρός-μαιευτήρας έχει αποσπαστεί στη μαιευτική κλινική για να συμβάλει στη λειτουργία της μονάδας.

Επιστολή ΚΕΕΛΠΝΟ

Και η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε επιστολή προς το μαιευτήριο, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό ζητώντας απαντήσεις στο θέμα της καθυστέρησης της επίσημης λειτουργίας της μονάδας και απαιτώντας την άμεση διευθέτηση του θέματος, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο συντονιστής της επιτροπής Γρ. Βαλλιανάτος.

Η από τις αρχές του χρόνου άτυπη ύπαρξη της κλινικής -στερείται επίσημου διοικητικού οργάνου- έχει ως συνέπεια τη δυσχέρεια στη λειτουργία της, καθώς ειδικός εξοπλισμός και χειρουργεία δεν παραχωρούνται εύκολα.

Αυτή τη στιγμή τα χαρτιά βρίσκονται στη διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας και αναμένουν υπογραφή. Υπάρχει όμως ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που καθυστερεί την επίσημη λειτουργία της κλινικής: οι μονάδες αυτές, σύμφωνα με διάταξη πολλών ετών πίσω, πρέπει να λειτουργούν κάτω από παθολογική κλινική. Στην περίπτωση όμως των οροθετικών εγκύων δεν είναι λογικό η επίβλεψη να είναι γυναικολογική-μαιευτική; Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να κινδυνεύσουν πριν μπει η υπογραφή;

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312850

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *