H ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Το κοινωνικό πρόβλημα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ» και η επακολουθήσασα συζήτηση, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, αποκάλυψε τη δραματική κατάσταση 60 και πλέον επαγγελματιών της Αρκαδίας που προτίθενται να προσφύγουν στο δικαστήριο, καθότι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ ενώ έχουν υποστεί και διακοπή των παροχών υγείας. Και δεν είναι οι μόνοι. Κάπου 300.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες πανελλαδικά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση ,χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ χιλιάδες άλλοι βαρύνονται με υπέρογκα χρέη που αδυνατούν να εξοφλήσουν.
Τα χρέη και η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αποτελούν τον βρόχο που πνίγει την πραγματική οικονομία και υψώνουν φράγμα στο οποίο προσκρούουν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Και είναι αυτή η χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, καθώς υπονομεύει κάθε σχέδιο για ενίσχυση της απασχόλησης, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής κοινωνίας.
Η ρύθμιση των χρεών από τις τράπεζες όπως και των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή. Και οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
Διότι είναι σημαντικό μια επιχείρηση να μπορέσει μέσα από διευκολύνσεις που θα της παρασχεθούν να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις ώστε στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί να επιβιώσει, να διατηρήσει τουλάχιστον τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί ώστε να μπορέσει να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης και σε νέους εργαζομένους, που σήμερα είναι στην ανεργία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε πρόκειται για το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, είτε για τη βιοτεχνία στη Θράκη, είτε για το μεγάλο εργοστάσιο στην Αθήνα, είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές και τις τράπεζες να βρουν τρόπο ώστε να δοθεί σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία. Γιατί η δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Όχι στην αξιολόγηση
Την πλήρη αντίθεσή του στην μέθοδο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο, που συνήλθε την περασμένη Πέμπτη, και ψήφισε κατά πλειοψηφία, καθώς πρόκειται για : «ένα ακόμη αντιεργατικό μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού και στην εκχώρηση δομών και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και των Ο.Τ.Α στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση προσπαθεί ,εργαλείο τη συγκριτική “αξιολόγηση” να δημιουργήσει μία νέα δεξαμενή διαθεσίμων καθορίζοντας εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες βαθμολόγησης. Η εισαγωγή της αυθαίρετης ποσόστωσης και περαιτέρω επιμερισμού ανά οργανωτική μονάδα, στρεβλώνει κάθε έννοια αντικειμενικής και “δίκαιης” χρήσης της αξιολόγησης που σκοπό θα πρέπει να έχει την αξιοποίηση των εργαζομένων και βελτίωση της απόδοσης τους, με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες».
Διαφώνησε ο Παυλής
Με το κείμενο αυτό διαφώνησε και για αυτό καταψήφισε ο νέος δήμαρχος κ. Παυλής, ο οποίος είπε πως δεν συνηγορεί στην εφαρμογή του νόμου όπως προτείνεται και δεν απαντά στο πως συνολικά θα γίνεται η αξιολόγηση, παρόλα αυτά όμως «δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποιοι για την πάρτη τους μια ζωή, αξιολογώντας τον εαυτό τους. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εγώ διαφωνώ με το κείμενο του ψηφίσαντος. Πως θα αξιολογηθούν αυτοί που θα αξιολογούν τους υπαλλήλους;»
Τέλος ο κ. Τζιούμης συνηγόρησε υπέρ της αξιολόγησης όλων, διαφώνησε ωστόσο με την ποσόστωση που θέτει ο συγκεκριμένος Νόμος, ενώ ο κ. Νικολάου του ΚΚΕ προέβαλε το επιχείρημα ότι η αξιολόγηση θα αποτελέσει δεξαμενή για διαθεσιμότητες και απολύσεις και ότι όλα αυτά γίνονται για ένα και μόνο λόγο: για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι.
«Η Σονάτα του σεληνόφωτος»
Με την δεύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού το Σάββατο 12 Ιουλίου στο θεατράκι του Αγιώργη η Κατερίνα Διδασκάλου paroys;iase το ερωτικό αριστούργημα του Γ. Ρίτσου “Η Σονάτα του σεληνόφωτος”. Το έργο αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα του ποιητή από την στρατευμένη ποίηση στα λυρικά-θεατρικά έργα της τέταρτης διάστασης που έγραψαν ιστορία. Ο έρωτας , η μοναξιά , η συνεχής αναζήτηση και τέλος η κάθαρση και ο απεγκλωβισμός που λυτρώνει ξεδιπλώνονται υπέροχα μέσα σε μια ώρα με την μοναδική γλώσσα του Ρίτσου και την πρωτότυπη μουσική που γράφτηκε απο τον Μηνά Αλεξιάδη ειδικά για την παράσταση.
Τρυπημένα ψηφοδέλτια
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην εισαγγελία πρωτοδικών Τρίπολης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος, για τα σαράντα ψηφοδέλτια της παράταξής του που βρέθηκαν τρυπημένα κατά τις πρόσφατες εκλογές, γεγονός που συνιστά κατ αυτόν μια ενέργεια κακόβουλη, σκόπιμη και πολιτικά απαράδεκτη που δεν πρέπει να μείνει στο αρχείο.
Διεφθαρμένοι νομοί
Τους πιο διεφθαρμένους νομούς, αλλά και τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες του Δημοσίου παρουσιάζει το edosafakelaki.gr. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από καταγγελίες αναγνωστών, οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις που έδωσαν φακελάκι ή που υπέπεσε ένα τέτοιο περιστατικό στην αντίληψή τους. Μέχρι τώρα στην ιστοσελίδα έχουν γίνει 1.746 ανώνυμες και 14 επώνυμες καταγγελίες για φακελάκι, ενώ το συνολικό ποσό από όλα τα φακελάκια που έχουν αναφερθεί, αγγίζει τα… 5.262.187 ευρώ! Αναφορικά με τους νομούς, πιο διεφθαρμένος νομός εμφανίζεται της Αττικής με 736 καταγγελίες, ενώ ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 190. Ο νομός μας βρίσκεται στη 22α θέση σε σύνολο 52 νομών που καταμετρήθηκαν.
Ποιητικό διάλειμμα
Ένα ποιητικό διάλειμμα στον πολιτικό κ.λπ. “καύσωνα” από τον Πάνο Καραφωτιά – Ελλήγενη .
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Δεν είναι τώρα ώρα για ποιήματα,
της φαντασίας αποκυήματα.
Όταν η αδικία κι η δυστυχία καλπάζουν
ι ό,τι ανθρώπινο κι όμορφο καταδικάζουν,
τότε, είν’ ώρα για ποιήματα-χτυπήματα
στους ανθρωποθύτες,
του δίκαιου τους λωποδύτες.
Δεν είναι τώρα ώρα για ποιήματα,
στίχων άρρητα ρήματα.
Τώρα είναι ώρα για ποιήματα-ανατροπές,
για ριζικές πολιτικές μετατροπές,
για γνήσια πατριωτικά δημιουργήματα,
κι όχι ανθρωπορύχων μακάβρια μηνύματα!
Χαμογελάτε
Σε λίγα χρόνια τα 10 εκατ. των Ελλήνων θα αποτελούνται από 5 εκ. ανέργους, 4.000.700 δημοσίους υπαλλήλους και 300 βουλευτές που θα σχεδιάζουν την ανάπτυξη. (Από σκίτσο του ΚΥΡ).