Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός…. άφαντος είναι ο αγροτικός γιατρός σε πολλά χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τους τελευταίους μήνες. Οι κάτοικοι, μπορούν δε μπορούν, αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Ολυμπία και να περιμένουν με τις ώρες για να… γράψουν δυο φάρμακα. Όσοι δεν έχουν τρόπο μετακίνησης, απλά…δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους.
Η Αρχαία Πίσα και η Κάμενα, δυο χωριά που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ολυμπία, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Ηλεία, στον τομέα της υγείας, με τους κατοίκους να «τρέμουν» να αρρωστήσουν.
Τρεις και τέσσερις μήνες χωρίς γιατρό
Μέχρι πριν τέσσερις μήνες, η Κάμενα είχε αγροτικό γιατρό κάθε 15 ημέρες. Ακόμα και έτσι, οι κάτοικοι εξυπηρετούνταν. Φρόντιζαν και προγραμμάτιζαν τον ιατρικό τους έλεγχο και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν, ειδικά οι γηραιότεροι που ακολουθούν χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, τις ημέρες που επισκεπτόταν το χωριό ο γιατρός. Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να κάνουν ιατρικό έλεγχο, να μετρήσουν την πίεσή τους, το ζάχαρο τους κλπ, τέσσερις μήνες, όσους δηλαδή έχει να…φανεί γιατρός στο χωριό.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Αρχαία Πίσα, με τους κατοίκους να μετρούν τρεις μήνες χωρίς γιατρό, χωρίς έλεγχο, χωρίς φάρμακα… Γιατί οι γηραιότεροι, που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης προς την Ολυμπία, και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τους εξυπηρετήσει κάποιος συγχωριανός τους, παραμένουν επίσης χωρίς φάρμακα.
Στην ουρά από το ξημέρωμα
Μη έχοντας άλλη επιλογή, κάποιοι, αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Ολυμπία και να περιμένουν ώρες ατελείωτες στην ουρά, στο Κέντρο Υγείας της πόλης, για να εξυπηρετηθούν και να γράψουν τα φάρμακά τους. Φεύγουν τα ξημερώματα από τα σπίτια τους για να «πιάσουν» σειρά και να μπορέσουν, μέχρι το μεσημέρι, να εξυπηρετηθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πληρώνοντας και το ταξί, αφού τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι μειωμένα πια προς όλα τα χωριά και δεν τα προλαβαίνουν πάντα. Κι όσοι δεν έχουν την υπομονή και τις αντοχές να περιμένουν στη σειρά, βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, απευθυνόμενοι σε ιδιώτες γιατρούς και πληρώνοντας για την συνταγογράφηση.
Ολέθριο και καταστροφικό το σύστημα υγείας
Οι κάτοικοι, εκφράζουν την οργή και αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί, χαρακτηρίζοντας «ολέθριο και καταστροφικό» το σύστημα υγείας συνολικά. Κι αυτό γιατί, μπορεί το χωριό τους να μην έχει γιατρό, αλλά την ίδια και χειρότερη κατάσταση αντιμετωπίζουν και στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρού προσωπικού και το υπάρχον, υπερβάλει εαυτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πάντως, ερωτηθείς ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας Βασίλης Δημόπουλος, σημείωσε πως η κάλυψη των κενών στα Αγροτικά Ιατρεία είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Διοίκηση και αμέσως με την επίλυση του προβλήματος κάλυψης των εφημεριών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (σ.σ λύνεται αυτές τις ημέρες), θα ξεκινήσει η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και των κατά τόπους Αγροτικών Ιατρείων.
με 800 ευρω που τα 400 πηγαινουν σε βενζινες…. ποιος να παει??
και τωρα που θα γινουν 600 θα βλεπουμε Ελληνα γιατρό με το κυαλι.
6 χρόνια Πανεπιστήμιο και το ωρομίσθιο μικρότερο των καθαριστριων
εξω απο το υπουργείο. …. ας παρουν δικαστες να γραφουν φάρμακα
που ειναι καλοπληρωμενοι