Εκτός θεραπείας «πετάει» η νέα Υπουργική Απόφαση για το πλαφόν συνταγογράφησης τα άτομα με διαβήτη, ακόμη και τους Ινσουλινοεξαρτώμενους, προειδοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες.
Όρια συνταγογράφησης που δεν απαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη αγωγή και τη ρύθμιση του Διαβήτη, θεσπίζει η Υπουργική Απόφαση του Μ. Βορίδη για το πλαφόν προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), που απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας πως από το μέτρο δεν εξαιρείται η πάθηση.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα όρια που θεσπίζει η υπουργική απόφαση «δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για την ρύθμιση της πάθησής του».
Μάλιστα, από το πλαφόν δεν εξαιρούνται φάρμακα για το Σακχαρώδη Διαβήτη, οδηγώντας στο σαφές συμπέρασμα πως οι πάσχοντες αποκλείονται από τη θεραπεία, ακόμη και οι Ινσουλινοεξαρτώμενοι (τύπου 1).
«Ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 250€ καθώς και ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 200€ ( χωρίς να συνυπολογίζονται στις δυο περιπτώσεις τα φάρμακα των επιπλοκών και των συνοδών παθήσεων που μπορεί να λαμβάνουν οι πάσχοντες ) δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, διότι το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή ορίζεται περίπου στα 40-50 ευρώ το μήνα», προειδοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για νέο Καιάδα για τα άτομα με Διαβήτη και τις οικογένειες τους, αλλά και τη δημιουργία ασθενών 2 ταχυτήτων, τους έχοντες και τους μη έχοντες.
«Το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να προχωρήσει στην περιστολή των δαπανών υγείας, για τις οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη οι πάσχοντες, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν μόνο στην μεσοπρόθεσμη αύξηση των δαπανών υγείας που κατευθύνονται στις επιπλοκές του Σ.Δ. αλλά κυρίως θα αποβούν μοιραίες για την υγεία των πασχόντων» σημειώνει Ομοσπονδία των Διαβητικών και απαιτεί τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την εξαίρεση του Σακχαρώδη Διαβήτη από το εν λόγω πλαφόν.
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη