Η εφεδρεία ξεκινά από τους 60άρηδες

Στο μεταξύ, σύγχυση κυριαρχεί στους 151 φορείς που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να στείλουν τις λίστες της εφεδρείας μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία (26 Σεπτεμβρίου) που έχει τεθεί από τον υπουργείο Οικονομικών, καθώς κάθε φορέας έχει ερμηνεύσει κατά το δοκούν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η εφεδρεία και κυρίως πώς θα καταρτιστούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού.

Ορισμένοι φορείς έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλογής και ζητούν παράταση της προσθεσμιας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλοι έχουν καταρτίσει λίστες χωρίς να καταγράφουν ονοματεπώνυμο των υπαλλήλων, αλλά απλώς την ειδικότητά τους και τον τομέα όπου εργάζονται. Γίνεται έτσι περισσότερο από σαφές γιατί είναι άμεση ανάγκη να οριστούν τα κριτήρια από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι έστω και τώρα θα καλύψουν ένα σημαντικό κενό και κυρίως θα διασφαλίσουν ότι η εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία προς την εφεδρεία τουλάχιστον θα υλοποιηθεί πάνω σε αντικειμενική βάση και θα είναι διαφανής και αδιάβλητη από τυχόν κομματικές παρεμβάσεις.

Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτελέσει κριτήριο για την εφεδρεία αν ο υπάλληλος έχει προσληφθεί την περίοδο 2004-2010 ή αν η πρόσληψή του έγινε μέσω ΑΣΕΠ ή όχι, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έδινε δικαιώματα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για διώξεις.

Σίγουρο πρέπει επίσης να θεωρείται ότι ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού έχει κλειδώσει στους 30.000 υπαλλήλους για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφεδρεία θα απλωθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα χωρίς να εξαιρεθούν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ και ο στενός πυρήνας του δημόσιου τομέα, που είναι τα υπουργεία.

Μισθολόγιο

Τέλος, και ενώ το μισθολόγιο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όποτε και αν αυτό γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη πραγματοποιούνται προσθαφαιρέσεις ως προς τα κύρια σημεία και τις λεπτομέρειές του, καθώς η οικονομική κατάσταση που θα καθορίσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά ρευστή τις τελευταίες ημέρες.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μισθολόγιο που θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τους βαθμούς, που θα είναι έξι αντί πέντε που είναι σήμερα, ενώ τα κλιμάκια θα είναι 11 ή 12 από 18 που είναι σήμερα. Οι υπάλληλοι για να περάσουν από από τον ένα βαθμό στον άλλον θα περνούν από τεστ αξιολόγησης, που θα πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια και θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Τα τεστ θα βαθμολογούν κάθε υπάλληλο με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν σε προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου. Η βαθμολογία αυτή θα συνυπολογίζεται με κριτήρια όπως ο χρόνος υπηρεσίας και το επίπεδο σπουδών για την τελική κατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια.

Οι βασικές αυτές αρχές του νέου μισθολογίου θα είναι ενιαίες για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων και θα ισχύουν ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία εργάζεται καθένας, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση αμοιβών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312827

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *