Κύρια σημεία από τη σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στον ΣΚΑΙ, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Λήδα Μπόλα.
– Για τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών:
«Βγήκε μία υπουργική απόφαση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία τους κάλυψε πλήρως νοσοκομειακά και μπαίνουν στα νοσοκομεία.
Ποιο κομμάτι έμεινε δεύτερο; Το κομμάτι της φαρμακευτικής τους περίθαλψης εκτός νοσοκομείου. Πέρασε μία τροπολογία την προηγούμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του Οικονομικών, με την οποία δόθηκε η αρμοδιότητα στον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει και ανασφάλιστους, γιατί δεν υπήρχε αυτή η αρμοδιότητα. Μέχρι χθες ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε μόνο ασφαλισμένους, άρα διευρύναμε το σκοπό του ΕΟΠΥΥ, δόθηκε αυτή η δυνατότητα και εξεδόθη το Σάββατο η υπουργική απόφαση η οποία καλύπτει πλέον τους ανασφάλιστους και στο φαρμακευτικό τους κομμάτι».
– Για το πως θα καλυφθεί το κόστος :
«Το πρώτο κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι το νοσοκομειακό, έχει ενσωματωθεί μέσα στον προϋπολογισμό, είναι ένα ποσό 75 εκατομμύρια.
Για το δεύτερο κομμάτι, μία εκτίμηση την οποία έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΕΟΠΥΥ, είναι ότι αυτή είναι μία δαπάνη που δεν θα ξεπεράσει, έτσι το διατυπώνει, τα 340 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εμείς έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε 100 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη».
– Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία:
«Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υποστελέχωσης που έχουν τα νοσοκομεία, προγραμματίζουμε προσλήψεις, τις οποίες μάλιστα αναλυτικά θα ανακοινώσουμε ίσως αύριο. Οι προσλήψεις θα είναι 2.800. 200 θα πάνε στο ΕΚΑΒ και οι υπόλοιποι θα μπουν στο σύστημα υγείας. Είναι γιατροί και νοσηλευτές ή και άλλες ειδικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες. Με την έννοια αυτή θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά να πούμε ότι θα καλύψουμε και όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, όχι. Χρειάζονται να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας».
– Για τις ελλείψεις στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές:
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δικαιότερη και ορθολογικότερη κατανομή που μπορεί να γίνει σε αυτό το προσωπικό ώστε να καλυφθούν ανάγκες».
– Για την αύξηση προϋπολογισμού στην Υγεία:
«Τι είπα, γιατί μπήκα, με το που το είπα, στην κατηγορία. Από τη μία μεριά είμαι –υποτίθεται- σκληρός μνημονιακός, από την άλλη μεριά είμαι και λαϊκιστής, είμαι από όλα.
Λοιπόν, να πω τι ακριβώς είπα. Είπα το εξής, γιατί είδα και ένα άρθρο κάπου, κάποιος με εγκαλεί διότι δεν έχω επίγνωση της δημοσιονομικής προσπάθειας που κάνει η χώρα. Μου λέει ένας συνάδελφός σας σε άρθρο ότι «Δεν έχω επίγνωση ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες στο δημόσιο»;
Η απάντηση είναι ότι πάλι ο καθένας ακούει ό,τι θέλει σε αυτή τη ζωή. Εγώ τι είπα; Μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών στόχων, δεν είπα δηλαδή να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεν είπα να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν είπα να μην πιάσουμε τα πλεονάσματα που πρέπει να πιάσουμε.
Είπα όμως ότι τηρώντας αυτά, που είναι μεγέθη του προϋπολογισμού -είναι οι στόχοι ενός προϋπολογισμού- και μπαίνοντας εσωτερικά στη φάση καταρτίσεως του προϋπολογισμού για το 2015, αυτό θα το κάνουμε γύρω στον Οκτώβρη, ανοίγει σιγά-σιγά μία συζήτηση για τους επιμέρους προϋπολογισμούς.
Προφανώς οι δαπάνες που θα αποφασίσουμε να κάνουμε συνολικά για τη λειτουργία του δημοσίου έχουν σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουν σχέση με την επίτευξη των πλεονασμάτων, έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα έσοδα».
– Για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών:
«Κοιτάξτε, εγώ έχω μία γενική θέση, ότι θα εκπληρώσουμε γενικά τις υποχρεώσεις της χώρας. Την γνωρίζετε αυτή τη θέση μου. Είναι γνωστή.
Ως προς το συγκεκριμένο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι αρκετά σύνθετο κομμάτι, το οποίο έχει πολλά επί μέρους τεχνικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει τόσο απλό υπολογισμό όσο νομίζουμε. Ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού είναι ένας αρκετά σύνθετος τρόπος, έχει πολλές τεχνικές παραμέτρους. Εκείνο λοιπόν το οποίο λέω, είναι ότι θα εκπληρωθεί η υποχρέωση με έναν τρόπο που θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε αν θέλετε όσο δικαιότερο γίνεται».
– Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ:
«Όχι, δεν το βλέπω ως πιθανότητα. Πρώτον, αυτά τα δύο κόμματα έχουν πάρα πολύ μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Επομένως δεν είναι εύκολο αυτά να τα συνθέτεις, όση καλή διάθεση και να έχεις. Και εγώ να δεχθώ ότι και τα δύο μέρη έχουν καλή διάθεση -που δεν φαίνεται να έχουν και τόσο- αλλά εν πάση περιπτώσει ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλοι έχουν καλή διάθεση να το κάνουν αυτό, υπάρχουν τώρα αντικειμενικές δυσκολίες. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πολιτικά προγράμματα».
– Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή:
«Να το πω διαφορετικά. Δεν βλέπω τους 121 διαμορφωμένους, ικανούς να δεσμεύσουν το αποτέλεσμα της Προεδρικής εκλογής. Αυτό δεν βλέπω. Δεν βλέπω δηλαδή το μπλοκ απέναντι».