Ο ΙΣΑ ζητά επιτακτικά να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ για τους νέους συναδέλφους με συλλογικές συμβάσεις, ίσο καταμερισμό και εξορθολογισμό
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κοινοποίησε σήμερα στον ΕΟΠΥΥ την από 30-6-2014 εισαγγελική παραγγελία με αριθμ. πρωτ. 24089/30-6-2014 με την οποία αιτείται την χορήγηση αντιγράφου του συνόλου των στοιχείων που προέκυψαν για τους 59 ιατρούς που κρίθηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 ότι υπερσυνταγογράφησαν και τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης καθώς επίσης και για κάθε άλλη συναφή υπόθεση.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχοντας μελετήσει το ζήτημα των 59 υπερσυνταγογραφούντων, απέστειλε την από 29/10/2013 διαμαρτυρία του, με την οποία έθετε τα κυριότερα ζητήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη ενέργεια του ΕΟΠΥΥ, πλην όμως, ουδεμία απάντηση έλαβε, αν και το ζήτημα αυτό ήταν ύψιστης σημασίας, τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς τους, καθόσον τα ιατρεία τους παρέμεναν κλειστά. Οι ιατροί αυτοί, απώλεσαν το δικαίωμα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος εξαιτίας της επιβληθείσας ποινής. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το δικαίωμα συνταγογράφησης αφαιρέθηκε για 4 ολόκληρους μήνες, ενώ εν τέλει η ΥΠΕΔΥΦΚΑ απεφάνθη ότι δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για κάποιους εξ αυτών. Πλην όμως, η επιβληθείσα ποινή τους προκάλεσε όπως γίνεται σαφές ανεπανόρθωτη ηθική αλλά και υλική ζημία.
Πρέπει δε να αναφερθεί ότι πέραν της από 29/10/2013 επιστολής, ο ΙΣΑ με την από 7/11/2013 εξώδικη διαμαρτυρία- δήλωση κάλεσε εκ νέου τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όπως χορηγήσει τα σχετικά ονόματα των ιατρών μελών του, αλλά και τα στοιχεία που είχαν ληφθεί υπόψη για την επιβολή της ποινής. Και σε αυτή την Εξώδικη Δήλωση- Διαμαρτυρία ο ΕΟΠΥΥ δεν απάντησε και καθότι πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες από την κοινοποίηση σωρείας επιστολών για το ζήτημα αυτό της δυσφήμησης του Έλληνα ιατρού, ο ΙΣΑ αναγκάστηκε να κοινοποιήσει την από 24/6/2014 εξώδικη διαμαρτυρία- πρόσκληση που καλούσε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τελευταία φορά, όπως ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί 59 υπερσυνταγογραφούντων ιατρών, άλλως όπως χορηγηθούν τα σχετικά στοιχεία των 59 ιατρών στους οποίους επέβαλε την ποινή της αφαίρεσης του δικαιώματος της συνταγογράφησης και τους στέρησε εν τοις πράγμασι το δικαίωμα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
Όπως γίνεται σαφές από το ως άνω ιστορικό συντρέχουν ζητήματα ποινικών ευθυνών από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη παρακώλυση του πειθαρχικού ελέγχου των υπαιτίων σε περίπτωση που τούτες συντρέχουν, ιδία ενόψει του ήδη από επταμήνου σχετικού αιτήματός, ως εκ τούτου ο ΙΣΑ κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών αίτηση για την λήψη των σχετικών στοιχείων με εισαγγελική παραγγελία, η οποία έγινε δεκτή.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Το ως άνω ζήτημα αποτελεί για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ένα θέμα ύψιστης σημασίας, καθότι εκ των καταστατικών σκοπών του ο ΙΣΑ οφείλει να προασπίζεται τα δικαιώματα των μελών του και να μην επιτρέπει τον διασυρμό του ιατρικού σώματος. Σημειωτέον δε, ότι το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη, αλλά και σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ για τα σχετικά ζητήματα. Μάλιστα περιγράφεται παρόμοιο ζήτημα στο φύλλο της χθεσινής εφημερίδας «Η Καθημερινή» στη σελίδα 27 με τίτλο «Γιατροί ΕΟΠΥΥ δήλωναν μέχρι 150 επισκέψεις ημερησίως». Στο άρθρο περιγράφεται ότι εκτεταμένος έλεγχος του ΕΟΠΥΥ στα στοιχεία των ιατρικών επισκέψεων Ιουνίου που δηλώνουν οι γιατροί –με αφορμή καταγγελίες ασφαλισμένων–, ανέδειξε το φαινόμενο να «συμπληρώνεται γρήγορα το πλαφόν και μετά να χρεώνονται οι ασφαλισμένοι», ένα φαινόμενο που αν και έχει περιοριστεί, συνεχίζει να υφίσταται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Ο έλεγχος έδειξε ότι μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου –εκ των οποίων οι τρεις εργάσιμες– 128 συμβεβλημένοι γιατροί δήλωσαν ότι δέχθηκαν 250 έως 300 ασφαλισμένους έκαστος ή αλλιώς 31.214 ασθενείς συνολικά. Ο Ι.Σ.Α. δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο.
Πέραν όμως της προάσπισης του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ του ελέγχου και της εξυγίανσης στο χώρο της υγείας, αλλά και ταυτόχρονα έχει άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον να λαμβάνει τα σχετικά στοιχεία καθότι σε περίπτωση πειθαρχικών παραβάσεων είναι αρμόδιος και για τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του.
Τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο θα αποτραπεί η υπερσυνταγογράφηση και η ασύδοτη παραγγελία εξετάσεων. Και περαιτέρω η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση θα δώσει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των ασθενών στο ιατρό της επιλογής τους και τον καταμερισμό της συνταγογράφησης μεταξύ των ιατρών, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει τον εξορθολογισμό στο σύστημα υγείας.
Ενόψει των ανωτέρω αιτούμαστε όπως δώσετε τη δυνατότητα στους νέους ιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και όπως δρομολογήσετε την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων σε όλα τα επίπεδα ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο εξορθολογισμού.
Τέλος σχετικά με το ζήτημα της εισαγγελικής παραγγελίας σας παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ