Τελικά τι είναι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας; Ηρωες ή κουρασμένα παλικάρια. Δεξιοτέχνες της μπάλας ή άσχετοι περί αυτήν. «Λιοντάρια» ή «γάτες» που την «κάνουν» στα δύσκολα; Τι τελικά τους πρέπει. Ωσανά ή άρον άρον σταύρωσον αυτούς;
Μπερδευτήκαμε πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τη στάση των ποδοσφαιρόφιλων για την εθνική ομάδα με αυτού του είδους τις ακροβασίες. Στις οποίες πάντα κοινός παρονομαστής είναι η υπερβολή και το πάθος που γεννά ούτως ή άλλως το ποδόσφαιρο. Τα ίδια ισχύουν και για τον προπονητή Φερνάντο Σάντος, ο οποίος τη μία ημέρα αποθεώνεται ως «αρχιτέκτονας των επιτυχιών» και την άλλη ρίχνεται στα τάρταρα ως ανίκανος, ευθυνόφοβος και αποτυχημένος ισορροπιστής.
Δεν ξέρουμε τι να πούμε. Εκείνο που φαίνεται να ισχύει είναι πως, σαν λαός αυθόρμητος, με ασταθή ψυχολογικό παράγοντα, αδυνατούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας, παρουσιάζουμε παντελή αδυναμία απαλλαγής μας από τη δυνατότητα της ανάλυσης, της κρίσης και της εξαγωγής συμπερασμάτων. Με μία τρομακτικά ασταθή ψυχολογία, είμαστε πάντα έτοιμοι, σε πρώτη ευκαιρία, να βγάλουμε εαυτούς άχρηστους και να απαξιώσουμε άκριτα και εύκολα το κάθε τι… Όλα αυτά όταν τα τελευταία χρόνια η παρουσία της Εθνικής μας υπήρξε ενεργός σε μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ και Euro), υπερβαίνοντας εαυτήν κατά τρόπο εντυπωσιακό με δράσεις που πιστώνονται στα μέλη της, τουτέστιν παίκτες, προπονητές, επιτελείο.
Κι όταν την ίδια στιγμή, άλλες χώρες, με απίστευτο πλούτο ταλέντων, αθλητικές υποδομές και ποδοσφαιρική τεχνογνωσία, όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η πρωταθλήτρια Ισπανία κλπ αποχαιρέτησαν από πολύ ενωρίς το Μουντιάλ.
Τελικά για την ελληνική ομάδα οι φράσεις «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω» και «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν τολμώ» ισχύουν απόλυτα. Η δεύτερη, μάλιστα, φράση αποδίδει περισσότερο την πραγματικότητα. Δεν νομίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδα και δεν θέλουν να τα υπερβούν. Απλώς δεν τολμούν να υιοθετήσουν πρακτικές πέρα και πάνω από τα καθιερωμένα. Όποιοι τολμούν και κάνουν και τις σωστές επιλογές διαπιστώνουν ότι πράγματι δεν υπάρχει «δεν μπορώ». Η προχθεσινή νίκη της Εθνικής μας και η πρόκρισή της στο δεύτερο γύρο του Μουντιάλ αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Και οι προσδιορισμοί «ήρωες» ή «κουρασμένα παλληκάρια» είναι για τις καφενοβιακού τύπου αναλύσεις των νεοελλήνων. Που δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν ποτέ.
Για μια δεύτερη ευκαιρία
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Τρίπολης σας προσκαλεί να το γνωρίσετε με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Ημερίδας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον θεσμό των Σ.Δ.Ε., την Πέμπτη 26 Ιουνίου, ώρα 6.30μμ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ (σχολικό συγκρότημα Τέρμα Τεγέας, όπου στεγάζεται και το Σ.Δ.Ε.).
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση των project και των δραστηριοτήτων της φετινής χρονιάς, καθώς και παρουσιάσεις για το ρόλο των Συμβούλων του σχολείου (σύμβουλος σταδιοδρομίας και σύμβουλος ψυχολόγος), η παρουσία των οποίων στο σχολείο είναι ένα από τα καινοτόμα στοιχεία των Σ.Δ.Ε. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εστιάζει στις εξής θεματικές με παρουσιάσεις project : “Διαφορετικότητα και διακρίσεις”, “Άμπελος – Ιστορία του κρασιού – Αρκαδία”, “Ο ρόλος του Συμβούλου Ψυχολόγου στο ΣΔΕ”-“Μεγιστοποίηση δυνατοτήτων για εξεύρεση εργασίας” -“Συμμετοχικότητα και δημιουργικότητα στις δραστηριότητες και τα project του ΣΔΕ”
Τι είναι το Σ.Δ.Ε
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη. Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.
Εκδρομή στα Αγραφα
Ο Ε.Ο.Σ. Τρίπολης θα πραγματοποιήσει την φετινή πολυήμερη εκδρομή του, στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Αγράφων από 4 έως και 8 Ιουλίου. Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν στο χωριό Επινιανά (1.050 μ.) στον ξενώνα του χωριού ή σε σκηνές. Θα πραγματοποιηθούν πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές (Ασπρόρεμα, κορυφη Φτέρη 2.124μ., κ.α.) καθώς και επισκέψεις σε αξιοθέατα των γύρω χωριών των Δυτικών Αγράφων. Αναχώρηση το πρωί της Παρασκευής 4 Ιουλίου από τα εντευκτήρια του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Λαγοπάτη 43. Επιστροφή το βράδυ της 8ης Ιουλίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6972221361 και 6984630081.
Έκθεση βιβλίου
Στις 28 Ιουνίου ημέρα Σάββατο εγκαινιάζεται στην πλατεία Άρεως, η 14η έκθεση βιβλίου η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου ημέρα Κυριακή. Η έκθεση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Εμποροβιομηχανικού συλλόγου και γίνεται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Τρίπολης.
Τα περίπτερα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00μμ έως και τις 12:00μμ.
Όχι σε αυτήν την αξιολόγηση
Χωρίς να είναι αντίθετοι στη αξιολόγηση οι εργαζόμενοι των δήμων της Αρκαδίας, εν τούτοις δεν αποδέχονται τον τρόπο που την επιβάλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς τα κριτήρια που τίθενται είναι αδιαφανή, γεγονός που προϊωνίζεται απολύσεις στους δήμους. Συγκεκριμένα ειπώθηκε, ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην αξιολόγηση ενώ το σύστημα αυτό φέρνει σε αντιπαλότητα προϊσταμένους και διευθυντές με τους υπαλλήλους, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με χαμηλό βαθμό μπορεί, να έχει κυρώσεις τόσο στον μισθό του, όσο και στη μονιμότητα της θέσης του, η οποία κινδυνεύει να χαθεί (Σώστης Κοσκινάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αρκαδίας). Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει απόφαση σύμφωνα με την οποία είναι αντίθετο στον τρόπο με τον οποίο ζητείται να γίνει η αξιολόγηση, κάτι που έχει πράξει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Νέος μητροπολίτης
Ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, με καταγωγή από τη Σπάρτη, αλλά με θητεία στην ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας ως μοναχός (1973), στη συνέχεια ως διάκονος (1973), ως πρεσβύτερος και τέλος ως αρχιμανδρίτης (1977), χειροτονηθείς από το μακαριστό Μητροπολίτη Θεόφιλο, είναι από προχθές ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας.
Μέχρι τώρα ήταν Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της πάλαι πότε διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Πρόκειται για ακέραιη προσωπικότητα, με ήθος και επιστημοσύνη, που τιμά τον εκκλησιαστικό χώρο.
Χαμογελάτε
Το πρώτο τάμπλετ της ιστορίας ήταν το Καρέλια κασετίνα.
Έγραφες από διευθύνσεις και τηλέφωνα έως και σχεδιάγραμμα οικοδομής!