Στη Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών κατά των Ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, στο Ζάππειο, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν διεθνούς κύρους ομιλητές, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού, καθώς και η ομάδα της Ελληνικής Προεδρίας για τα Ναρκωτικά.
Ο Μάκης Βορίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι:
“Σας ευχαριστώ πολύ, βεβαίως και για την πρόσκληση αλλά και για τη παρουσία σας εδώ.
Η σημερινή συνάντηση η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει να κάνει με ένα θέμα εξίσου σοβαρό και δυσεπίλυτο, το οποίο δεν μπορεί, δυστυχώς, να περιοριστεί σε στενά γεωγραφικά πλαίσια, αλλά μας αφορά όλους ως πολίτες της Ευρώπης.
Η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή, διακίνηση και χρήση παρανόμων ναρκωτικών ουσιών είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τους πολίτες της Ευρώπης, με τους νέους να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες σε εμάς διότι καλούμαστε να προστατεύσουμε τη νέα γενιά συμπολιτών μας από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η χρήση των ναρκωτικών στους ίδιους, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολο της.
Και αυτό γιατί η χρήση επιδρά στην προσωπική υγεία, στην παραγωγικότητα, στην πολιτική κατάσταση και στις διαπροσωπικές σχέσεις, κάτι που συνεπάγεται ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε την ιατρική φροντίδα και την εμπλοκή των κοινωνικών υπηρεσιών.
Στη χώρα μας το σχετικό κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει υπολογιστεί σε αυτό το κόστος και η επίπτωση απώλειας της παραγωγικότητας, της υψηλής θνησιμότητας ιδιαίτερα σε νέες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών και της έμμεσης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.
Θα πρέπει να έχουμε επιπλέον υπόψη τη συνδεόμενη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών με την αύξηση των εγκληματικών ενεργειών και τις συνέπειές τους, κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που ξεφεύγει από τα στενά ιατρικά και ψυχιατρικά πλαίσια και που τόσο οι εμπειρίες του όσο και οι συνέπειές του επηρεάζουν πολλούς τομείς της κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας.
Το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι φαινόμενο παγκόσμιας φύσεως. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επιτάσσει τη συνεργασία όλων των λαών του πλανήτη και για τη μείωση της ζήτησης αλλά και της προσφοράς των ναρκωτικών ουσιών.
Την ίδια στιγμή η χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που συνδέεται με τις ευκαιρίες που προσφέρει μία κοινωνία για τους νέους της με την εκπαίδευση, το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και το σύστημα αξιών της εποχής.
Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, η απάντησή μας πρέπει να είναι και κοινωνική. Γιατί μία μονόπλευρα ιατρική απάντηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στοχεύσει στα αίτια του φαινομένου.
Τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας μεταφέρουν μία εικόνα που είναι αντιφατική. Το βέβαιο είναι ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών πλησιάζει όλο και πιο πολύ τους ανήλικους, ότι η σχετική πτώση στην χρήση ηρωίνης συνδυάζεται με την εμφάνιση νέων συνθετικών μορφών και τη δυναμική επέκταση του φαινομένου στους τοξικομανείς.
Το βέβαιο είναι επίσης ότι η κοινωνική κρίση των ναρκωτικών είναι πηγή δυστυχίας για χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Μία κρίση η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή του τόπου και τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας.
Αυτό που δεν μπορούν όμως να μας πουν με ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία είναι ότι τις σύγχρονες κοινωνίες τις απειλεί μια νέα τάση, ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, που έχει πολλαπλές διαστάσεις και επιπτώσεις. Αυτό το φαινόμενο είναι η εξάρτηση στους τρόπους ζωής. Εάν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της εξάρτησης, δεν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δομές, τις πολιτικές και τα προγράμματα που στοχεύουν στο αύριο.
Η μάστιγα κατά των ναρκωτικών δεν είναι μια μάχη που μπορεί να κριθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι μια μάχη που πρέπει να δίνεται στο στίβο των εντυπώσεων. Απαιτείται εθνική στρατηγική και πολιτική για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό των ενεργειών μας. Πρέπει να αξιολογούμε διαρκώς τα αποτελέσματα αυτού του κύκλου.
Σήμερα δε περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται προσαρμογή των πολιτικών μας αλλά και της πρακτικής τους εφαρμογής σε σχέση με τις προκλήσεις των καιρών.
Το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και η πρόκληση ακόμα πιο μεγάλη γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η οποία επηρεάζει τη διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Η ανεργία, η περιθωριοποίηση, τα αισθήματα αποξένωσης αυξάνουν την προβληματική χρήση κυρίως παράνομων συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία είναι φτηνότερα και επιπλέον αυξάνουν την εμπλοκή κυρίως των νέων σε παράνομες δραστηριότητες και επιχειρήσεις.
Η ανεργία και η αυστηρή οικονομική πολιτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση και τη μείωση του κλάδου από τη χρήση, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη γίνονται πολλαπλάσιες. Τα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν για μια νέα ουσία κάθε εβδομάδα η οποία εισάγεται στη λίστα των παράνομων ουσιών. Και ότι όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται με την παραγωγή και την πώληση στην προσπάθειά τους αύξησης του εισοδήματός τους.
Ενώ το διαδίκτυο φαίνεται πως αποτελεί ένα νέο αντίπαλο στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, ολοένα και αυξανόμενος σε μέγεθος. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν πως μια και μόνο πολιτική μάλλον δεν είναι αρκετή και χρειάζεται ένας συνδυασμός ενεργειών και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ως Κυβέρνηση ψηφίσαμε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο εδώ και ένα χρόνο και βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης και του σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών το οποίο επεξεργάζεται η Εθνική Επιτροπή μας. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Και είναι επιβεβλημένη η διακρατική συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών.
Μόνο μέσω της βελτίωσης της διακρατικής επικοινωνίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από χώρες και οργανισμούς εκτός Ευρώπης, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες που θα ας φέρουν αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για το φαινόμενο ώστε να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της παραγωγής, η μείωση της διακίνησης και τελικά η μείωση της χρήσης μέσω συνεχούς αξιολόγησης των μέτρων πρόληψης, καταπολέμησης και μέσω συνεργασίας.
Για να το πετύχουμε, πρέπει να σκύψουμε με σοβαρότητα, να συλλέξουμε τα επιστημονικά δεδομένα και να καταλήξουμε σε μια σύνθεση πολιτικών πράξεων, δημιουργώντας μια ηθική συμπεριφορά ενάντια στα ναρκωτικά.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση και θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω ένα γενικότερο μήνυμα, ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας που γίνεται στη χώρα για την προσφορά των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών αλλά και τις υπηρεσίες υγείας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, μια ευχάριστη και δημιουργική συνέχεια”.
Η Κατερίνα Παπακώστα, κατά την ομιλία της, σημείωσε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια παγκόσμια απειλή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και για τη χώρα μας. Μάλιστα, υπογράμμισε, πως το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων αποτελούν τα τρία οργανωμένα εγκλήματα με το μεγαλύτερο τζίρο διεθνώς. Όπως ανέφερε, τα στοιχεία από τη διαχρονική εξέλιξη της χρήσης ουσιών δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των νέων που κάνουν χρήση μια ή περισσότερες φορές στη ζωή τους, έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία των χρηστών, ενώ αυξήθηκε η ευχερής διαθεσιμότητα παρανόμων ουσιών, λόγω του διαδικτύου. Τέλος, τόνισε ότι κλειδί μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής για τα ναρκωτικά είναι ο σωστός συντονισμός με την Ε.Ε. και η ενιαία προσέγγιση του προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις.