Δεν είναι μόνο τα φάρμακα, τα στεντς και οι βηματοδότες, που έγινε πάρτι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όπως αποδεικνύεται, πληρώσαμε εκατ. ευρώ «κερατιάτικα» για τηλέφωνα και σύνδεση με το Internet…
Αφορμή για το σχόλιο πήρα από ένα ρεπορτάζ της χθεσινής Καθημερινής. Εκεί αναφερόταν ότι «οι διοικητές των νοσοκομείων έλαβαν εντολή να «κόψουν» οποιεσδήποτε τηλεπικοινωνιακές γραμμές και υπηρεσίες Διαδικτύου που είναι εκτός δικτύου «Σύζευξις» (Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης), το οποίο θα πρέπει να είναι ο μοναδικός πάροχος. Εκτιμάται ότι με αυτήν την παρέμβαση θα μειωθεί κατά 30% το τηλεπικοινωνιακό κόστος».
Φίλη της στήλης, η οποία επί σειρά ετών, εργάστηκε στην Οικονομική Διεύθυνση των νοσοκομείων με ενημέρωσε πως επί χρόνια οι διοικήσεις των νοσοκομείων λάμβαναν εντολές, αλλά φευ… εμείς συνεχίζαμε να πληρώνουμε τα κερατιάτικα!
Ομολογώ ότι δεν είχα πάρει είδηση τι γινόταν. Τα στοιχεία, που μου έδωσε όμως δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση: Από την εποχή της πάλαι ποτέ επανίδρυσης του Κράτους κρατάει η κολώνια…
Για την ακρίβεια στις 28-11-2007 εκδόθηκε η πρώτη εγκύκλιος για τα οφέλη του Σύζευξις (Δ.Υ. 3-4γ/Γ.Π. οικ. 152598), που καλούσε τις υπηρεσίες του Δημοσίου και των νοσοκομείων να «κόψουν» τις συνδέσεις και να ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης.
Χρειάστηκε να περάσουν κάτι παραπάνω από 2 χρόνια για να εκδοθεί νέα εντολή των τότε υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς όλα τα υπουργεία ώστε να φροντίσουν όλες οι εποπτεύουσες υπηρεσίες να ενταχθούν στο Σύζευξις.
Μάλιστα, εκείνη η εγκύκλιος έδινε προθεσμία μέχρι τις 25-1-2010 ώστε όλοι οι φορείς του δημοσίου να κόψουν τις συνδέσεις και να επικοινωνήσουν με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ ώστε να συνδεθούν με το Σύζευξις.
Τι έγινε; Όπως καταλάβετε, πρακτικά τίποτε. Και σκεφθείτε ότι το Μάιο του 2010 μπήκαμε στο Μνημόνιο. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια ολόκληρα χρόνια, τον Ιανουάριο 2012, για να φτάσουμε στο σημείο οι ΥΠΕ να προειδοποιήσουν τους Διοικητές των νοσοκομείων για τον καταλογισμό σε βάρος τους των δαπανών τηλεφωνίας εκτός Σύζευξις από 1-6-2012.
Όλα αυτά τι δείχνουν; Ότι στο ελληνικό δημόσιο, χάνονται εκατομμύρια γιατί απλώς οι υπουργοί νομίζουν ότι με εγκυκλίους «φιρμάνια» μπορείς να βάλεις τάξη. Επίσης, πρακτικά, ουδείς ζητεί το λόγο από τους κομματικά επιλεγμένους διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να τιμωρήσουν τους τεμπέληδες υπαλλήλους ή να επιβραβεύσουν τους εργατικούς. Πώς λοιπόν να πάμε μπροστά;
Συνεπώς, είναι σαφές έπειτα απ’ όλα αυτά ότι ο Μάκης Βορίδης πρέπει να φτιάξει μία ομάδα, που να παρακολουθεί πιο στενά την πορεία υλοποίησης των όποιων αποφάσεων λαμβάνει. Άλλως θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 7 χρόνια φαγούρας…