Το πρώτο σκληρό τεστ αναμένεται να περάσει ο νέος υπουργός Υγείας τις επόμενες εβδομάδες καθώς καταφθάνει η τρόικα με σκληρές απαιτήσεις για τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τον κλάδο των φαρμακοποιών.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Περικοπές κάθε λογής στον τομέα των φαρμάκων απαιτεί εδώ και καιρό η τρόικα. Ο τέως υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωνε ότι ειδικά στο θέμα του κουρέματος του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ο σκόπελος έχει ξεπεραστεί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ωστόσο οι δανειστές μας επιμένουν και ζητούν να μειωθεί στο 15%. Κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τον κλάδο.
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν άλλωστε πως το κέρδος τους έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια και μια επιπλέον ενέργεια θα οδηγήσει στην εξάντληση του κλάδου.
Άλλωστε η πρόσφατη υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων που επιφέρει νέες μειώσεις, βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς καθώς εμμέσως μειώνεται το κέρδος τους. Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους με την οποία ζητούν την απόσυρση της υπουργικής απόφασης:
«Ουσιαστικά καταργεί την σταθερή λιανική τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ επιβάλλοντας στους χονδρεμπόρους και τα φαρμακεία ελεύθερη πώληση με ποσοστό κέρδους που μπορεί να φτάσει έως και το ΜΗΔΕΝ.
Εφαρμόζει άδικα και αυθαίρετα οριζόντιες μειώσεις τιμών σε πολλά φάρμακα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τρεις χαμηλότερες χώρες της Ε.Ε.
Αφαιρεί συνεχώς φάρμακα από την θετική λίστα επιβαρύνοντας με μεγαλύτερο κόστος τον Έλληνα ασφαλισμένο».
Να σημειωθεί ότι με την απόφαση Άδωνι που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες γίνεται επίπεδη μείωση των τιμών διαφόρων φαρμάκων από 0 έως 5% ανάλογα με την τιμή που έχουν στην αγορά.
Κατά τα άλλα οι δανειστές μας προειδοποιούν πως αν δε μειωθούν μέχρι το τέλος του μήνα οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα που θα οδηγήσουν τελικά στην απελευθέρωση της τιμής τους.
Όμως οι φαρμακοποιοί είναι κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεδομένου πως τα σκευάσματα αυτά είναι σήμερα τα μόνα που τους επιφέρουν άμεσα μετρητά σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα που αποζημιώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο πονοκέφαλος Βορίδη εστιάζεται τώρα στο γεγονός πως τα μέτρα που θα ληφθούν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο κύμα κινητοποιήσεων τον κλάδο των φαρμακοποιών. Κάτι που φυσικά αντεύχεται η κυβέρνηση…
http://iatropedia.gr/articles/read/6784