Δεν είναι λίγες οι φορές που πληροφορούμαστε πως πολλά άτομα, κυρίως αυτοδιοικητικοί, κατηγορούνται ότι με την ανοχή τους μολύνονται και «τραυματίζονται» περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στα όρια των αρμοδιοτήτων τους. Γι αυτό όλο και πιο συχνά διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάσωση και ανάδειξη πολιτιστικών τοπίων, στην προσπάθεια να προστατέψουν περιοχές και όχι μόνον συγκεκριμένα μνημεία. Η έννοια του πολιτιστικού τοπίου που ορίζεται από την Unesco ως «η σύζευξη φύσης και ανθρώπου», απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα από το 2000, μετά από περιστατικά συστηματικής καταστροφής, που αλλοίωσαν ιστορικές περιοχές, όπως η Στυμφαλία, ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα κλπ. Το αποτέλεσμα είναι αφενός να μην μπορούμε εύκολα να «αναγνώσουμε» τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα τοπία στην ιστορία των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου να μην μπορούμε να τα συνδέσουμε και να τα αναδείξουμε –προάγοντας βιώσιμα περιβάλλοντα– με όρους μέλλοντος.
Η μεθαυριανή μέρα που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον, μας παρακινεί σε ανάλογες σκάψεις καθώς παρατηρούμε ότι πολλά πολιτιστικά μας μνημεία, έχουν αφεθεί τη μοίρα τους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιολόγων να τα αναδείξουν και να τα προφυλάξουν από τις καταστροφές της κρατικής αδιαφορίας.
Η περίπτωση του στεγάστρου της βίλλας του Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Δολιανών, που όπως φαίνεται οδηγείται σε απένταξη από το ΕΣΠΑ λόγων αδυναμίας του αναδόχου εργολάβου να εκτελέσει το έργο, είναι μια περίπτωση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής και δημιουργίας ενός απέραντου σκουπιδότοπου. Το αυτό μπορούμε να ισχυριστούμε και για άλλες περιοχές της Αρκαδίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φέρουν ιστορικά μνημεία.
Ανάγκη πάσα, λοιπόν, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των μνημειακών τόπων και των μουσείων του νομού μας με την περαιτέρω ένταξή τους σε σχεδιασμένες πολιτιστικές διαδρομές, αλλά και με το άνοιγμά τους στον σύγχρονο πολιτισμό. Απαιτούνται δράσεις για την τόνωση της ζήτησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς και «δράσεις που απευθύνονται σε διαφοροποιημένα και εξειδικευμένα κοινά. Έτσι κι αλλιώς ο επισκέπτης αναζητεί να βιώσει την πολιτιστική εμπειρία μέσα από μύθους σε μνημειακούς τόπους, ήθη και έθιμα, τοπικές παραδόσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη καταστροφή.
Μελετούν και ζωγραφίζουν
Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς καλεί τα μικρά παιδιά να μελετήσουν και να ζωγραφίσουν ζώα και φυτά της Αρκαδίας… αλλιώς!
Τα βιβλία και τα παιχνίδια μνήμης των Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς «ΠΙΟΠ» γίνονται το όχημα για να ανακαλύψουν την πλούσια πανίδα και χλωρίδα (τα πουλιά, τα ερπετά, τους θάμνους και τα λουλούδια) στην περιοχή της Πελοποννήσου κι ειδικότερα στα όμορφα Αρκαδικά βουνά. Παιδιά του Νηπιαγωγείου θα χωριστούν σε ομάδες κι η καθεμιά θα συνθέσει ένα «πανό» με τα ζώα και φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, έχοντας ως βάση το αντίστοιχο βιβλίο.
Για τη ζωγραφική του «πανό», θα χρησιμοποιηθούν δαχτυλομπογιές και τυπώματα, από υλικά όπως φύλλα, κλαδιά, άνθη, ως συμπλήρωμα της ζωγραφικής με πινέλο. Απαραίτητη προϋπόθεση: τα παιδιά φορούν ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν. Η δράση θα υλοποιηθεί στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας στις 5 Ιουνίου 2014, στις 10.30 π.μ. με δωρεάν συμμετοχή των μαθητών.
Επισκέψεις ενημέρωσης
Ξαφνική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Δήμου Τρίπολης στο Αστρος πραγματοποίησε την Παρασκευή 30/5/14, με συνεργάτες του, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής. Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημαρχείο Τρίπολης ο κ. Παυλής επισκέφθηκε τις παιδικές κατασκηνώσεις θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι η νέα δημοτική αρχή θα είναι παρούσα στις εξελίξεις από τώρα και μέχρι τη μέρα που θα αναλάβει επίσημα τη διοίκηση του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Ο νέος Δήμαρχος Τρίπολης επιθεώρησε τους χώρους των κατασκηνώσεων, ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης και επισκευών που γίνονται αυτή την περίοδο στο Άστρος και είδε από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν εκεί λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι φετινές κατασκηνωτικές περίοδοι που θα φιλοξενήσουν 700 περίπου παιδιά από την Τρίπολη και τα χωριά του Δήμου.
Κατασκηνώσεις
Ο Δήμος Τρίπολης θα φιλοξενήσει και τη φετινή χρονιά στις εγκαταστάσεις του Παραλίου Άστρους, παιδιά-δημότες του διευρυμένου Δήμου Τρίπολης. Σε εφτά κατασκηνωτικές περιόδους, από τις 17 Ιουνίου 2014 έως και τις 11 Αυγούστου 2014 θα φιλοξενηθούν περίπου 700 παιδιά., αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 7-12 ετών (2002-2007). Δίνεται βαρύτητα στην προσπάθεια για τη μύηση των παιδιών στους κανόνες της ομαδικής διαβίωσης και της ανάπτυξης αμοιβαίας συνεργασίας, της δημιουργικής συμμετοχής στα τεκταινόμενα στο άμεσο περιβάλλον, της αυτογνωσίας της αυτοπεποίθησης του σεβασμού στο περιβάλλον και στην υγιεινή διατροφή.
Το πλήρως καταρτισμένο ημερήσιο πρόγραμμα, το επιστημονικό προσωπικό και οι ποικίλες αθλητικές, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με γνώμονα το παιδί και τα ενδιαφέροντά του εξασφαλίζουν μια ασφαλή και άψογη διαμονή.
Τοπικό έθιμο
Η γιορτή του τσοπάνη στο χωριό Δάρα της ΔΕ Λεβιδίου του δήμου Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 7 Ιουνίου. Η γιορτή του τσοπάνη είναι ένα τοπικό έθιμο που λαμβάνει χώρα στην πλατεία του χωριού Δάρα εδώ και κάποια χρόνια. Το έθιμο οφείλεται στην αναχώρηση των κοπαδιών για τα βουνά ώστε να “ξεκαλοκαιρέψουν”. Η γιορτή συνοδεύεται από τοπικές γεύσεις και παραδοσιακή μουσική και φυσικά η είσοδος είναι δωρεάν.
Μαθητές και δενδροφύτευση
Δενδροφύτευση, από εθελοντές και μικρούς μαθητές πραγματοποιήθηκε στα Βέρβενα. Στην αξιέπαινη αυτή δράση συμμετείχαν ο Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχολείου Βερβένων, προσωπικό και εθελοντές από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα – Μουστού, προσωπικό του Δήμου που έφερε και τα δεντράκια και φυσικά οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Βερβένων. Περίπου 30 δέντρα φυτεύτηκαν στην είσοδο του ορεινού χωριού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας (22/5) και με στόχο να αναδειχθεί η πλούσια χλωρίδα του Πάρνωνα, αλλά και ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές υιοθετώντας ένα δέντρο. Μετά την δενδροφύτευση ακολούθησε παρουσίαση για τα φυτά του Πάρνωνα, στο κτίριο του σχολείου, που ξανάνοιξε και πάλι τις αίθουσές του για να υποδεχθεί μετά από καιρό μαθητές των Βερβένων, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους μεγαλύτερους. Πηγή: astrosnews.gr
Μελέτη για Ανάβαλο
Υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνηση της «μελέτης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου (Αναβάλου)», παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Αναστασίου Χειβιδόπουλου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Στεφανόπουλου, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014. Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή των έργων επεξεργασίας των υδάτων της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου και αφορά στην κατασκευή μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης του νερού, στην κατασκευή δεξαμενών ανάμιξης και αναρίθμησης για την αντιμετώπιση ημερήσιων αιχμών κατανάλωσης, ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση τηλεμετρίας και τηλελέγχου. Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης της μελέτης είναι εφτά μήνες και το κόστος της ανέρχεται στο ποσό των 320.627 ευρώ.
Χαμογελάτε
Δασκάλα: Παιδιά άμα βρίσκατε στο δρόμο λεφτά και ένα μυαλό τι θα παίρνατε ;
Τοτός: Τα λεφτά κυρία
Δασκάλα: Εγώ πάντως θα έπαιρνα το μυαλό
Τοτός: Ο καθένας παίρνει ό,τι του λείπει…