Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Αντώνης Μπέζας, προέβησαν σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης: Είχαμε μία πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλασταράκο, σε καλό κλίμα για να βρούμε λύση ώστε να μην γίνει επίσχεση από την άλλη βδομάδα και προκληθεί αναστάτωση στους ασφαλισμένους. Έχουμε μεγάλη συνάντηση τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, πιστεύω σε κλίμα καλής συνεργασίας, για να βρούμε λύση και να μη γίνει τελικώς η επίσχεση. Πιστεύω ότι με τις εποικοδομητικές προτάσεις που καταθέσαμε, δε θα γίνει τελικώς η επίσχεση και θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Θέλω να καλέσω όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, σε αυτό το πνεύμα της καλής συνεργασίας, να μην ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση, εάν παρά την ειλικρινή μας βούληση να βρούμε λύση στα προβλήματα, μέσα βέβαια στους προϋπολογισμούς που έχει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014, θα αναγκαστούμε και εμείς να αναζητήσουμε άλλες λύσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας. Πιστεύουμε όμως –και είμαι πολύ ειλικρινής, λέγοντας αυτό- ότι θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι προτάσεις, κ. Υπουργέ;
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα τις ανακοινώσουμε όλοι μαζί τη Δευτέρα που θα είναι μαζί εδώ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Πάντως έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος πια της Βουλής των Ελλήνων που μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις και να εφαρμόσουμε τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ως υποχρεωτικές οδηγίες, έτσι ώστε ελέγξουμε τη ροή της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων. Αλλά έχουμε και τη δυνατότητα –και αυτή είναι η βασική πρόταση- να ρυθμίσουμε με ένα πολύ δικαιότερο τρόπο από ό,τι έγινε το 2013 το μεταξύ τους clawback. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο κινήσεις φέρνουν ένα αίσθημα δικαιοσύνης στο χώρο αυτό και νομίζω ότι θα γίνουν αποδεκτές.
Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, νομίζω ότι τα διαγνωστικά αντιδρούν έντονα στο clawback. Υπήρξε συνάντηση με αυτούς;
Άδωνις Γεωργιάδης: Υπήρξε και με αυτούς. Σας ξαναλέω: Το clawback είναι ένας νόμος του ελληνικού κράτους που δεν αλλάζει. Το ζήτημα είναι –και δική μας βούληση είναι- να φτιάξουμε έτσι την κατανομή του προϋπολογισμού ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιο θηριώδες clawback, όπως υπήρξε το 2013. Και όσο υπάρχει, να μην είναι οριζόντιο αλλά να μπορεί να διακρίνει μεταξύ τους αυτούς οι οποίοι πραγματικά φταίνε και αυτούς οι οποίοι δεν φταίνε. Έχουμε καταλήξει με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο Υφυπουργό, σε ένα σχέδιο –πιστεύω- πολύ δικαιότερο. Ήδη, το είπαμε στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Πιστεύω ότι το βρήκε πολύ ενδιαφέρον και για αυτό τη Δευτέρα το πρωί έχουμε αυτή τη μεγάλη συνάντηση.
Δημοσιογράφος: Θα θέλαμε να μας πείτε και για το πλαφόν. Έχουμε πλαφόν και στις κλινικές, έτσι δεν είναι;
Αντώνης Μπέζας: Δε θα σας πω τώρα κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτά που σας είπε ο κ. Υπουργός. Απλά να πω ότι ο διάλογος με τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο στόχος είναι, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, να πάμε σε καινούργιου τύπου συμβάσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να υπάρχει ένας δικαιότερος και ορθολογικότερος καταμερισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους ασφαλισμένους σε σχέση με την περίθαλψή τους, την υγειονομική τους περίθαλψη, αλλά να μη δημιουργούνται προβλήματα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι με τις προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα και με τη συζήτηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ο διάλογος αυτός θα καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεν θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπως είναι η επίσχεση.
Δημοσιογράφος: Οι νέες συμβάσεις σε τι θα διαφέρουν από τις παλιές;
Αντώνης Μπέζας: Οι νέες συμβάσεις θα προβλέπουν κάποια από αυτά τα οποία έχουν προκύψει μέσα από το διάλογο ο οποίος είναι σε εξέλιξη.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή;
Αντώνης Μπέζας: Θα τα πούμε αυτά από την επόμενη εβδομάδα, όταν καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία.
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα είναι πάντως πολύ ενδιαφέρουσες.
Δημοσιογράφος: Οι φαρμακευτικές διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξαν διορθώσεις σε ορισμένα φάρμακα. Ότι καταστρατηγείται…
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι στην περίεργη θέση να κατηγορούμαι ταυτοχρόνως στη Βουλή, από τον κ. Κουρουμπλή, ως ο άνθρωπος των φαρμακευτικών εταιρειών και την ίδια στιγμή, περίπου το ίδιο δευτερόλεπτο πρέπει να έγιναν τα δύο γεγονότα, να κατηγορούμαι από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι δεν κάναμε διορθώσεις που ήθελαν. Στην πραγματικότητα έγινε, για πρώτη φορά, διορθωτικό δελτίο τιμών όπως προβλέπει ο νόμος μετά από πάρα πολύ καιρό. Βεβαίως το ότι οι εταιρείες έχουν πάρα πολλές ενστάσεις, δεν σημαίνει ότι έχουν και πάντα δίκιο. Οι διορθώσεις έγιναν πάνω στο πλαίσιο που προβλέπει ακριβώς ο νόμος. Ήταν οι εμφανείς διορθώσεις εμφανών λαθών του προηγουμένου δελτίου τιμών. Εδώ βεβαίως οι εταιρείες ήθελαν να διορθώσουμε λάθη δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει.