Επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου 2014, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, αποφάσισε ομόφωνα η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή, το Σάββατο 3 Μαΐου στην Αθήνα.
Το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε τελικά στον διάλογο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελληνίας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, βαρύνει αποκλειστικά και μόνον την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και όχι προϋπολογισμό που θα οδηγεί σε εξαθλίωση, καθώς και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης.
Για τον λόγο αυτό, ο Π.Ι.Σ. με τους εμπλεκόμενους φορείς, καλεί Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 και ώρα 13.15 (Αίγλη Ζαππείου), προκειμένου να ενημερώσουμε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν με μεγάλη περίσκεψη και ψύχραιμη εκτίμηση, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να ζημιώσουμε τους πολίτες.
Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους Υγείας, χωρίς η διοίκηση του Οργανισμού να υπολογίζει τον κόπο και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα.
Πρόταση για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας
Μετά από εξαντλητική συζήτηση όλων των άρθρων της Νομοθεσίας, που προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. και την Επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, εγκρίθηκε ομόφωνα κατ άρθρο και στο σύνολό της η προταθείσα Νομοθεσία, η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας για Νομοθετική ρύθμιση.
Η αναμόρφωση της Νομοθεσίας ήταν μία υπόσχεση της σημερινής Διοίκησης, γιατί το πλαίσιο που την διείπε μέχρι σήμερα, στηριζόταν σε αναγκαστικούς Νόμους του 1939 και Βασιλικά Διατάγματα του 1957.
Ελήφθη υπόψιν η Ευρωπαϊκή και Διεθνής εμπειρία και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο Νομοθεσίας, που στοχεύει στη σύγχρονη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και στη λειτουργία των ιατρών, με κύρος, ηθική και αξιοπρέπεια.
Η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ρόλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων θα συμβάλλει στις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις προς την Πολιτεία για την άσκηση πολιτικής στην Υγεία, η οποία θα προστατεύει και θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε πολίτη στην υγεία και θα μεριμνά για όλες τις δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή περίθαλψη.
Η επίπονη, διάρκειας ενός έτους περίπου προεργασία για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου, έφερε αποτελέσματα τα οποία ικανοποιούν τον ιατρικό κόσμο και επιβραβεύουν όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, με την ομόφωνη έγκριση του ιατρικού σώματος.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.