Κομμάτι κομμάτι και σταδιακά όπως όλα δείχνουν, το ΕΣΥ αρχίζει να μετατρέπεται σε επιχείρηση, και δεν είναι μακριά η ημέρα, που θα λειτουργεί με ιδιωτιοικονομικά κριτήρια, με δικά του έσοδα, μακριά από κάθε ενίσχυση του κρατικού προυπολογισμού, ακριβώς δηλαδή όπως όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου.
Και βεβαίως οι επιχειρήσεις και το κέρδος κάθε άλλο παρά πρέπει να ενοχοποιούνται, αλλά όταν μιλάμε για δημόσια νοσοκομεία και δημόσια υγεία, τότε τα πράγματα οφείλουν να είναι διαφορετικά.
Όλη η ιστορία με την διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων- που βρίσκεται σε εξέλιξη- όπου έχουμε πρωτοφανή φαινόμενα οδηγοί και φορτηγά ΔΧ να μεταφέρουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ή σε ξενώνες, ή οπουδήποτε αλλού, από ιματισμό, μέχρι βιολογικό υλικό, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στα μαγειρεία με την πιθανή εκχώρηση του catering σε ιδιώτες, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν είναι μακριά η ημέρα, που το δημόσιο κάποτε …ΕΣΥ, σε λίγο καιρό θα λάβει την μορφή μιας ιδιωτικής επιχείρησης, όπως άλλωστε το σχεδίασαν οι μνημονιακές πολιτικές και το εκτέλεσε κατά γράμμα ο υπουργός Υγείας κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Ήδη στον Ευαγγελισμό, οι μεταφορές βιολογικών υλικών, τροφίμων και ρουχισμού, έχουν ανατεθεί από την Υγειονομική Περιφέρεια στην ιδιωτική εταιρεία Biotrans.
Εάν δε, σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τους γιατρούς – ορισμένες ομάδες των οποίων βρίσκονται «στον αέρα» αναφορικά με την μονιμότητά τους- τότε εη ημέρα που τα νοσοκομεία θα γίνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις βρίσκεται πολύ κοντά.
Ήδη αυτή την στιγμή 1.300 Επιμελητές Β΄ με 5ετή θητεία σε όλη την χώρα, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και αυτό που ζητά ο κλάδος και ειδικότερα οι υγειονομικοί φορείς, είναι να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν.
Τον φόβο ωστόσο ότι ίσως να μην γίνει πραγματικότητα η μονιμοποίηση, εκφράζει προς το on Med.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού- της ναυαρχίδας του ΕΣΥ- κ. Ηλίας Σιώρας. Εν αναμονή μάλιστα και της μονιμοποίησης των γιατρών του ΙΚΑ- οι οποίοι μπαίνουν για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες σε διαθεσιμότητα- ο κ. Σιώρας, εκτιμά ότι η πορεία του ΕΣΥ έχει πάρει άλλους δρόμους και η μετατροπή του σε ιδιωτική επιχείρηση, δεν είναι μακριά.
Είναι πολύ πιθανό, συνεχίζει, «η σημερινή κυβερνητική πολιτική, να οδηγήσει κάθε νοσηλευτήριο να έχει μόνο μερικούς μόνιμους εργαζομένους- γιατρούς και νοσηλευτές, και ένας στενός πυρήνας, να υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστες αποδοχές και με το κεφάλι σκυφτό, πειθήνια όργανα των επιδιώξεων των επιχειρηματιών».
Έτσι τα νοσοκομεία θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με δικά τους έσοδα, και η κάθε επίσκεψη του ασθενούς, θα πληρώνεται αδρά. ‘Αλλωστε με την τακτική αυτή, συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πάρα πολλές φορές, έχει πει ότι« είμαστε υπέρ της δημόσιας υγείας, αλλά όχι της τζάμπα υγείας».
Επιπλέον, εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το ζήτημα της αξιολόγησης, και συγκεκριμένα των κριτηρίων τα οποία επιθυμεί να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι ξεκάθαρο τι μοντέλο δημόσιας (;) υγείας θέλουν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες μας.
Έτσι, στον επόμενο τόνο, η «ώρα» των νοσοκομείων θα είναι ιδιωτική!
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki