«Πληρώστε τις γερμανικές επιχειρήσεις» αναφέρει η τελευταία ημερήσια διαταγή του τοποτηρητή των Γερμανών στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Σε μια περίοδο που το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει περισσότερα από έξι δισ. ευρώ σε μικρές ή μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και υγιείς εταιρίες να κλείνουν, ο χερ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της «ομάδας εργασίας για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας» που αριθμεί 233 ξένους εμπειρογνώμονες (κατά τα άλλα, για ορισμένους, η χώρα δεν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή), υποστηρίζει πως «εάν οι ελληνικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις αρχίσουν και πάλι να εξοφλούν τους λογαριασμούς των Γερμανών προμηθευτών κατά τρόπο αξιόπιστο, αυτό θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Hadelsblatt», ο Ράιχενμπαχ λέει πως, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές. Δεν εξηγεί, βεβαίως, πως το Ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει (κατά προτεραιότητα, όπως αφήνει να εννοηθεί) τους Γερμανούς προμηθευτές, όταν σύντομα δεν θα διαθέτει πόρους για μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες από την Αθήνα υποστήριζε πως η αγορά στενάζει εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας. Δήλωνε, μάλιστα, πως πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις μέσω κοινοτικών πόρων, ώστε να μην κλείνουν επειδή δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης.
Ο Γερμανός τοποτηρητής επαναλαμβάνει όσα είχε πει και στην Αθήνα για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα μέσω τουρισμού, ηλιακής ενέργειας και γεωργίας. Ομως θεωρεί πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Στη συνέντευξη στη «Hadelsblatt» ο Χορστ Ράιχενμπαχ εμφανίζεται θετικός απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο. Θεωρεί πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, ώστε να είναι αδύνατη η κατάργηση θέσεων εργασίας. Οσο για την τύχη των απολυμένων, εκτιμά πως μπορούν να βρεθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να τους συνδράμουν.
Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος καλά για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα πως μέσα σε έξι μήνες έως έναν χρόνο μπορεί να «στηθεί» ένα αποτελεσματικό σύστημα μηχανογράφησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν τον ενημέρωσαν πως επί δύο δεκαετίες ξοδέψαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα που υπολειτουργεί.