Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση σε γιατρούς του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ αλλά και σε νοσηλευτές, θα ξεκινήσει προς το καλοκαίρι, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, και το βήμα αυτό, θα αποτελέσει μία καλή δικαιολογία για μαζικές απολύσεις στον πολύπαθο χώρο της υγείας, ο οποίος είναι γεγονός ότι έχει ταλανιστεί σφόδρα από τον μνημονιακότερο ίσως υπουργό της κυβέρνησης- όπως έχει χαρακτηριστεί- κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Διότι εάν τα κριτήρια για την αξιολόγηση των γιατρών όπως ακούγεται είναι πόσα γενόσημα συνταγογραφούνται, τι πληρότητες εμφανίζουν οι δομές και οι Κλινικές και πόσα έσοδα φέρνει ο ιατρικός κόσμος, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η αξιολόγηση δεν αποτελεί παρά μία καλή αφορμή για έξοδο από το σύστημα πολλών εργαζομένων.
Διότι αυτά θα είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση, μην έχετε καμία αμφιβολία. Για ακόμη μία φορά λοιπόν, τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα είναι καθαρά λογιστικά, στην λογική της μείωσης για πολλοστή φορά των δαπανών της υγείας, και βεβαίως χωρίς καμία πρόνοια για τους ασθενείς και τις ανάγκες τους.
Και ενώ στην Γαλλία για παράδειγμα, τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι ποιοτικά και υπογραμμίζουν με κάθε τρόπο τις ανάγκες των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος, εμείς στην Ελλάδα – με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούν οι πολιτικοί ταγοί μας- διαπνεόμαστε δυστυχώς από την μιζέρια σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να μας αξίζει και χωρίς να το θέλουμε.
Αξίζει να θυμηθούμε, ότι σε δημόσιο νοσοκομείο της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί πριν μερικά χρόνια, είχε τονίσει με έμφαση ότι εάν οι τοκετοί ετησίως ήταν λιγότεροι από 1.300 ή 1.500 τότε το νοσηλευτήριο αυτό θα έκλεινε.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, τα «κεφάλια» του υπουργείου Υγείας προσανατολίζονται να μειώσουν ακόμη και τα χειρουργεία στον βωμό της αξιολόγησης και της μείωσης των δαπανών υγείας.
Εάν μάλιστα εφαρμοσθούν οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία, τότε φαινόμενα όπως μείωση σοβαρών επεμβάσεων ή και εξετάσεων ακόμη, θα είναι καθημερινό ίσως φαινόμενο. Αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως σχολιάζουν γιατροί, είναι με κάθε τρόπο οι οριζόντιες περικοπές.
Ένα ακόμη εξοργιστικό νέο που ακούγεται, είναι ότι στα πλαίσια της αξιολόγησης, θα υπάρξουν ακόμη και ποινές όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και στα ίδια τα νοσηλευτήρια. Ποιες θα είναι αυτές; μελετώνται ήδη από στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθούν κλίνες σε νοσοκομεία, ή εάν για παράδειγμα υπάρχουν δύο ίδιες Κλινικές σε δημόσιο νοσηλευτήριο και η μία αποδειχθεί «άτακτη», δηλαδή νοσηλεύει περιστατικά πολλές ημέρες και δεν τα διώχνει, τότε είναι πιθανόν η Κλινική αυτή να κλείσει.
Δυστυχώς έχουμε να δούμε πολλά ακόμη ευτράπελα και τραγικά μαζί στο κομμάτι της υγείας, το οποίο έχει πληρώσει βαρύ κεφαλικό φόρο στα χρόνια του Μνημονίου.
Πηγή: onmed.gr
Read more: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki