Για την υγειονομική και κοινωνική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι έλληνες αναφέρθηκε ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στο συνέδριο των Finanacial Times την υγεία.
Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, σημείωσε, το τοπίο στην υγεία είναι σεληνιακό. Οι 4 βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει εκεί, είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας,η προιούσα απασφάλιση του πληθυσμού , η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει δηλαδή μία ζώνη υγειονομικής φτώχειας, συνέχισε, με το μείζον κοινωνικό πρόβλημα να είναι η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Και ενώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα υποβάθμιζε το θέμα, τώρα οφείλει να το αντιμετωπίσει όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας το πρωί για τους ανασφάλιστους. Δεν είπε βέβαια πως θα το κάνει μένει να το δούμε, τόνισε ο ομιλητής.
Ιδιαίτερα καταιγιστικός εμφανίστηκε ο κ. Ξανθός αναφορικά με το success story της Ελλάδας για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα, υπάρχει υποχώρηση των υγειονομικών στάνταρτς, έχει σημειωθεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά με ψήφισμά του, την συμμόρφωση της Ελλάδας με την Χάρτα Ανθρωπίων Δικαιωμάτων. Πως συμβαδίζουν αυτά με το success story αλήθεια; Πίσω από το πλεόναασμα υπάρχει το κούρεμα των χρεών του ΕΟΠΥΥ με το clawback και το rebate, περικοπές στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, απλήρωτες εφημερίες, και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα». Χρειάζεται επούλωση των πληγών του Μνημονίου, υπογράμμισε στην συνέχεια ο ομιλητής, με μείζον θέμα την ανακούφιση της κοινωνίας μετά το σοκ λεληλασίας ειδικά στους αδύναμους. Προτεραιότητα είναι η πλήρης και δωρεάν κάλυψη καθώς και να εξασφαλιστεί δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη, καθώς την ανεπάρκεια αυτή πληρώσαμε εφέτος με την γρίπη και τους 111 νεκρούς που καταγράφει η χώρα μας, μία ευρωπαική πρωτιά.
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση, ο επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι είναι απολύτως ανεύθυνος και καταστροφικός ο χειρισμός της ΠΦΥ και τόσο η ΠΦΥ όσο και το ΕΣΥ χρειάζονται εγγυημένη χρηματοδότηση που να προέρχεται από την φορολογία και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία, ή το ΕΣΠΑ.
Onmed.gr