Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Γρηγόριο Κωσταρά και εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά τη συνάντηση υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με το Υπουργείο Υγείας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης: Μόλις προ ολίγου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και της Τράπεζας Πειραιώς μαζί με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την εξεύρεση οριστικής λύσης για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο, όπως ξέρετε, αντιμετωπίζει πολλά και ποικίλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον καθηγητή κ. Κωσταρά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επέδειξε εξαιρετικά εποικοδομητικό πνεύμα ευθύνης αυτό το διάστημα στο οποίο είναι στην ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως επίσης και την Τράπεζα Πειραιώς η οποία προσήλθε με ανοιχτά αυτιά και με κατανόηση για τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου.
Γρ. Κωσταράς: Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και -αν επιτρέπετε να πω- τον άριστο παλαιό φοιτητή μου επί τετραετία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βούληση την οποία ως Δημόσιο επέδειξε, προκειμένου να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», καταχρεωμένο και έτοιμο να κλείσει. Όλο το διοικητικό Συμβούλιο χάρις στη βούληση, την αποφασιστικότητα αλλά και την ενθάρρυνση και τη στήριξη του κ. Υπουργού, ευχαριστεί τον κ. Γεωργιάδη και πιστεύει ότι είναι ιστορική αυτή η στιγμή –κυριολεκτικά- για την περεταίρω πορεία τόσο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όσο και του κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.
Δημοσιογράφος: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ήταν έτοιμος να πετάξει την Ελλάδα έξω…
Γρ. Κωσταράς: Βεβαίως, ήρθε ο διεθνής πρόεδρος, ο Πρίγκηψ των Αψβούργων, μιλήσαμε επί τρίωρο, του εκθέσαμε τα προβλήματα, του είπαμε ότι η Πολιτεία συμπαρίσταται στο 25μελές κεντρικό διοικητικό συμβούλιο –και εννοώ τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη- τον παρακαλέσαμε να μας βοηθήσει και εκείνος, ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να επανέλθει στο παλιό κλέος του, χάριν του κοινού.
Δημοσιογράφος: Άρα, δεν κλείνει το Ντυνάν. Αυτό αφορά και στους εργαζομένους.
Γρ. Κωσταράς: Βεβαίως, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει, είναι να απελευθερωθούν χρήματα για να πληρωθούν οι απλήρωτοι υπάλληλοι –από την τράπεζα βέβαια- οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται αλλά χάρις στην κατανόηση και την αποφασιστικότητα του κ. Υπουργού νομίζω ότι είναι η απαρχή της σωτηρίας.
Δημοσιογράφος: Πάμε στο θέμα των φαρμακείων. Τι γίνεται;
Άδωνις Γεωργιάδης: Το Υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έκανε μια επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακεία, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και τις δουλειές των φαρμακοποιών για το μέλλον. Η τρόικα έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Υγείας και η συμφωνία η οποία έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζει την πολιτική μας βούληση. Παρά ταύτα οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει και κάποια επιπλέον ζητήματα που αφορούν κλαδικά τους αιτήματα. Εμείς με πνεύμα καλής συνεννόησης συνεχίζουμε λοιπόν τη διαπραγμάτευση για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά πετύχαμε.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες φαρμακοποιούς ότι η Κυβέρνηση ασφαλώς και ανησυχεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του κλάδου τους αλλά με γνώμονα πάντα και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Γιατί η Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας μερίδας αυτών. Η τελική συμφωνία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι σταθμισμένη έτσι, ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα αμφοτέρων.
Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα των φαρμακοποιών και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι αυτή η απεργία, όπως έχει εξαγγελθεί και μετά από τα όσα επιτύχαμε σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, είναι υπερβολική και θα καλούσα τους φαρμακοποιούς να την ξανασκεφτούν.