Μιχάλης Βλασταράκος. Η αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας

βλασταρακοςΟ Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι με το ΠΕΔΥ δεν θα εξυπηρετείται πλέον υγειονομικώς ο ελληνικός πληθυσμός στα επίπεδα τα οποία έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας, καθώς συρρικνώνονται δραστικά οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Πέραν της ως άνω παρατήρησης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι νέες δομές της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν ολοκληρωμένα τον πληθυσμό, ιδιαιτέρως δε πληθυσμό με αυξημένες ανάγκες, όπως οι ηλικιωμένοι κ.λπ., αφού αυτές δεν είναι κατανεμημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Δεν έχει προβλεφθεί για γεωγραφικά απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα, με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν, ειδική μέριμνα δόμησης και στελέχωσης και δεν έχουν μελετηθεί ανάγκες έστω και με τον υπάρχοντα υγειονομικό χάρτη. Η θεσμοθέτηση του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του ασθενούς παραπέμπεται στο μέλλον και η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων δεν έχει σχεδιασθεί, τη στιγμή που αποτελεί και το κύριο πρόβλημα της ΠΦΥ.

Η ταλαιπωρία πληθυσμών που εμφανίζουν συννοσηρότητες και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για «ταυτόχρονη» πρόσβαση σε περισσότερες ιατρικές ειδικότητες προκειμένου να συνεκτιμάται η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτών των κοινωνικών κατηγοριών δεν θα απολαμβάνουν ασφαλή περίθαλψη και έγκαιρη διάγνωση, τέτοια την οποία θα απολάμβαναν σε ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Επίσης, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι με το μέτρο των 5 ευρώ εξαναγκάζουμε σε απομάκρυνση τον ελληνικό πληθυσμό από τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ιδιαίτερα οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την καταβολή των 5 ευρώ, με αποτέλεσμα να στραφούν προς τα νοσοκομεία και, συνεπώς, να έχουμε επιβάρυνση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Υγείας.

Οσον αφορά τους ιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις νέες δημόσιες δομές, είναι άγνωστο κατά πόσο θα αξιολογηθούν για την ένταξη στο ΕΣΥ, ώστε να μην υποβιβασθούν επιστημονικώς και οικονομικώς και να μην υποβιβασθεί το επίπεδο της παροχής περίθαλψης.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, ώστε να προσέλθουν ιατροί και μάλιστα ειδικοτήτων, προκειμένου να εμπεδωθεί η υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Για όλους τους ως άνω λόγους αλλά και επειδή οι ιατροί αυτής της χώρας μάχονται καθημερινώς στην πρώτη γραμμή του λειτουργήματός τους, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα σταματήσει ποτέ να υπογραμμίζει ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική Υγείας αποσαθρώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, αποκλείει μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού από τις δημόσιες δομές Υγείας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αν όχι και σε κοινωνική έκρηξη.

Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

http://www.tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *