Η παροχή αυτή σταμάτησε στις 25 Νοεμβρίου, όταν οι γιατροί του Οργανισμού ξεκίνησαν απεργία διαρκείας. Και πριν από την απεργία η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων προτιμούσαν να επισκέπτονται ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος.
Με στόχο να αποκτήσει έστω και μια υποτυπώδη οδοντιατρική περίθαλψη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Με αυτό το ποσό σχεδιάζει να συνάψει συμβάσεις με ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, οι οποίοι θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους του.
Σχετική απόφαση έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Για να ισχύσει το νέο καθεστώς απαιτείται και νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θα θεσμοθετούνται οι αμοιβές και τα ποσοστά συμμετοχής.
Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η κάλυψη των ασφαλισμένων θα γίνεται ως εξής:
Για κάθε οδοντιατρική πράξη έχει οριστεί μια ασφαλιστική τιμή, δηλαδή η αμοιβή επί της οποίας θα καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΟΠΥΥ. Ανάλογα με το είδος της πράξης έχουν καθοριστεί και ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων, τα οποία κυμαίνονται από 20% έως 70%.
Η συμμετοχή είναι πιο χαμηλή σε προληπτικές πράξεις, όπως εξέταση ή προληπτική έμφραξη σε παιδιά έως 16 ετών. Ανεβαίνει, δε, σημαντικά σε καλύψεις, όπως τοποθέτηση ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας.
Για ένα παιδί ασφαλισμένου, το οποίο θα χρειαστεί απλό σφράγισμα, ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει δαπάνη 25 ευρώ και καλύπτει τα 12,5 (50%). Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος χρεώσει 30 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 5 ευρώ τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής (25 ευρώ) μέχρι την πραγματική χρέωση (30 ευρώ) και 12,5 ευρώ ευρώ ως συμμετοχή στην ασφαλιστική τιμή (σύνολο επιβάρυνσης 17,5 ευρώ).
Ενας ενήλικος ασφαλισμένος που θα χρειαστεί απλό σφράγισμα θα πληρώσει περισσότερα, καθώς η ασφαλιστική τιμή είναι επίσης 25 ευρώ, αλλά η συμμετοχή του ανέρχεται στο 70% (17,5 ευρώ). Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος ζητήσει 30 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 22,5 ευρώ (17,5 ευρώ η συμμετοχή και 5 ευρώ η διαφορά με την ασφαλιστική τιμή).
Το σύστημα θα λειτουργήσει με συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι θα έχουν πλαφόν, ανάλογα με το διαθέσιμο κονδύλι. Εάν για το 2014 συμβληθούν 10.000 οδοντίατροι, το ετήσιο πλαφόν θα είναι 6.000 ευρώ για τον καθέναν (ή 500 ευρώ τον μήνα).
Στην περίπτωση που το ξεπερνούν θα ενημερώνουν τον ασφαλισμένο ότι θα πληρώνει ο ίδιος το σύνολο της χρέωσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ