αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά από συζήτηση και ομόφωνη απόφαση μεταξύ των μελών του ΔΣ αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ για το πρόβλημα της αναγνώρισης των υποειδικοτήτων στην Παιδιατρική.
Tην Τετάρτη 26/2 το πρωΐ, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης επισκέφθηκαν μετά από προγραμματισμένο ραντεβού στο γραφείο του, τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και Καθηγητή της Χειρουργικής Ανατομίας κ. Παν. Σκανδαλάκη, για να του θέσουν ως Ένωση το αίτημα της αναγνώρισης των Υποειδικοτήτων στην Παιδιατρική.
Η τοποθέτηση του κου Σκανδαλάκη ήταν ότι το πρόβλημα των υποειδικοτήτων πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά
για όλες τις ειδικότητες και ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση μόνο αν έπαιρνε απάντηση στα εξής ερωτήματα.
1. Ποιός από αυτούς όλους που ισχυρίζονται ότι είναι εξειδικευμένοι έχει τα απαραίτητα και νόμιμα προσόντα
2. Πόσους εξειδικευμένους ανά ειδικότητα χρειαζόμαστε ως χώρα
3. Ποιό κέντρο θα δίνει την εξειδίκευση
Η σταθερή θέση της Ενωσης ήταν ότι κατ’ αρχήν αποτελεί προτεραιότητα στον διάλογο, αλλά και θέμα ηθικής τάξης και ουσίας, να αναγνωριστούν από το κράτος οι συνάδελφοι που επί σειρά ετών, έχοντας εξειδικευτεί σε κάποιο από τα αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού (έχουν δηλαδή την νόμιμη επιστημονική πιστοποίηση), ασκούν την συγκεκριμένη υποειδικότητα.
Αυτό από την άλλη θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θέσει τις βάσεις για την νομιμότητα αφού κατά τον κο Σκανδαλάκη φαίνεται ότι υπάρχουν συνάδελφοι που καθ’ υπέρβαση και χωρίς την νόμιμη κατοχύρωση ασκούν υποειδικότητες της παιδιατρικής.
Τονίσαμε ότι αν αυτό ισχύει, τότε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του παιδικού πληθυσμού και είναι ένας ακόμα λόγος για να διευθετηθεί άμεσα η αναγνώριση. Η συζήτηση μετά από πιέσεις εκατέρωθεν, και αφού αναφέρθηκε από τον κο Σκανδαλάκη ότι θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχα εξειδικευμένων για τους ενήλικες, κατέληξε με την προτροπή του κ. Σκανδαλάκη σε όσους από τα μέλη μας έχουν τις νόμιμα αναγνωρισμένες σπουδές σε κάποια Υποειδικότητα, να καταθέσουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις που έχουν, μέσω της Ενωσης, στο ΚΕΣΥ και εκείνος θα φροντίσει
, όπως χαρακτηριστικά είπε,
να ενημερώσε τον κο Υπουργό ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο ζητούμενος διάλογος με το Υπουργείο.
Εγείραμε αντιρρήσεις για την σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχα εξειδικευμένων για τους ενήλικες. Χαρακτηριστικά είπαμε ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι οι εξειδικευμένοι για τους ενήλικες πρέπει να αποτελέσουν κομβικό σημείο στην συζήτηση και ότι κάτι τέτοιο προσβάλει την ισοτιμία μεταξύ των συναδέλφων. Επί πλέον οι εν λόγω συνάδελφοι των ενηλίκων δεν έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση του παιδιού όπως ένας παιδίατρος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εξ άλλου αν ισχύσει η λογική αυτή τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι και οι εξειδικευμένοι παιδίατροι θα μπορούν να εξετάζουν αντίστοιχα ενήλικες.
Διατύπωσε σαφώς την θέση του ότι «η εξειδίκευση χωρίς πιστοποίηση, έστω και η νοσοκομειακή πολυετής, όπως και η αυτο-εκπαίδευση δεν αποτελούν νόμιμα προσόντα».
Μετά από ερώτηση που του θέσαμε για το πότε κατά την άποψή του πρόκειται να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα των υποειδικοτήτων μας απάντησε, «μέσα στο 2014».
Θεωρούμε ότι μετά από την παρέμβαση της Ένωσης, το θέμα των υποειδικοτήτων μπορεί να αρχίσει να συζητείται, ως όφειλε εδώ και πολλά χρόνια να έχει γίνει.
Το ΔΣ
ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΚΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ -ΕΔΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΣΚΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ-ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ -ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΩ ΕΧΩ ΔΕΙΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ .ΠΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΥ.