Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Γεωργιάδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
Ερ. Δημοσιογράφου: Σήμερα λήγει η προθεσμία. Τι εικόνα έχετε για την ανταπόκριση των γιατρών στο ΠΕΔΥ; Οι περισσότεροι δεν ήρθαν τελικά στο ΠΕΔΥ.
Ας μην σπεύσουμε, ας τελειώσει η ημέρα. Μέχρι χθες η προσέλευση ήταν σχετικά χαμηλή. Αλλά ας τελειώσει και η σημερινή μέρα για να ξέρουμε το ακριβές νούμερο.
Ερ. Δημοσιογράφου: Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα από χθες το βράδυ ήταν 1786. Ας πούμε ότι θα είναι 2-2.500 χιλιάδες. Εσείς θα προκηρύξετε θέσεις επικουρικών αρχικά μέχρι και 3.500 χιλιάδες; Μέχρι και 5.500 χιλιάδες;
Κρατάμε το δικαίωμα της προκήρυξης για κάθε θέση λιγότερη από τον αρχικό αριθμό. Δηλαδή η συμφωνία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως είναι όσες θέσεις προκύψουν σε διαφορά, αυτές δεν θα μπορούν να τις προκηρύξουν. Εμείς θα τις προκηρύξουμε αναλόγως των αναγκών μας. Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες θα χρειαστούν στην Πρωτοβάθμια. Μπορεί να προκηρύξουμε και για τα νοσοκομεία. Πάντως θα προκηρύξουμε όλες τις θέσεις.
Ερ. Δημοσιογράφου: Και πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του κόσμου; Υπάρχουν νομοί με μειωμένη ζήτηση;
Οι ανάγκες του κόσμου θα αντιμετωπιστούν εκεί που θα προκύψουν πραγματικά κενά. Σε πρώτο χρόνο με συμβασιούχους και επικουρικούς για να γίνει γρήγορα και με λίγη υπομονή με τις κανονικές διαδικασίες.
Ερ. Δημοσιογράφου: Άρα δεν θα επαναλειτουργήσουν αμέσως όλες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ;
Βεβαίως, αμέσως.
Ερ. Δημοσιογράφου: Πώς θα λειτουργήσουν; Με μειωμένο προσωπικό;
Αφού σας είπα ότι θα έχουμε συμβασιούχους και επικουρικούς αμέσως.
Ερ. Δημοσιογράφου: Σε 20 ημέρες;
Για να καταλάβετε, εμείς αύριο θα συναντήσουμε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να συμφωνήσουμε την ταχύτητα -έχουμε συμφωνήσει δηλαδή για την διαδικασία- της προσλήψεως του προσωπικού που θα προκύψει ως κενό για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά από την πρώτη ημέρα τα Πολυϊατρεία. Δεν θα ανοίξουμε για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, αν αυτό εννοείτε. Απλώς δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα αυτή η συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό. Ο ακριβής αριθμός θα προκύψει το βράδυ, άρα αύριο θα γίνει η συνάντηση, όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει.
Ερ. Δημοσιογράφου: Αν υπάρχουν κάποια Κέντρα Υγείας που εμφανίσουν πολύ μειωμένο αριθμό, δεν θα είναι εύλογο για εσάς να σκεφτείτε να τα συνενώσουμε;
Κέντρο Υγείας δε θα κλείσει κανένα. Η συνένωση, η οποία λέτε, προβλέπεται στο νόμο σε διάστημα έξι μηνών. Σίγουρα θα υπάρξουν συνενώσεις αλλά δεν είναι της παρούσης.
Ερ. Δημοσιογράφου: Προηγουμένως ο κ. Καλλίρης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο μέσα στον Μάρτιο με τις θέσεις σε απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία, ΣΔΙΤ κλπ.
Τα έχουμε πει νομίζω αυτά κατά καιρούς. Βεβαίως θα εισάγουμε τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Αυτό πρέπει να γίνει. Όπως κάναμε με τα απογευματινά ιατρεία και καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου επ’ ωφελεία των νοσοκομείων, έτσι πρέπει να γίνεται και με τα απογευματινά χειρουργεία. Τα έχουμε πει αυτά. Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, νομίζω είναι απολύτως προφανής ότι η γενική κατεύθυνση της οικονομικής μας πολιτικής είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό. Ό,τι βοηθάει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν καλύτερα, είμαστε υπέρ.
Ερ. Δημοσιογράφου: Δηλαδή με τα ΣΔΙΤ..;
Δίνουμε τη νομική δυνατότητα κάποιας διοίκησης να ακολουθεί και αυτή την οδό. Μπορεί ένα νοσοκομείο να κρίνει ότι συμφέρει π.χ. στους τους αξονικούς τομογράφους. Λέω ένα παράδειγμα. Μπορεί κάποιο άλλο να πει ότι συμφέρει στη σίτιση. Μπορεί άλλο να πει ότι συμφέρει στην καθαριότητα. Θα το δούμε αυτό.
Ερ. Δημοσιογράφου: Παλιότερα είχατε πει ότι δεν θα δώσετε ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Τώρα θα δώσετε και τέτοιες;
Δεν δίνουμε …
Ερ. Δημοσιογράφου: Και ο αξονικός τομογράφος τι είναι;
Άλλο η χρήση και η λειτουργία. Ο γιατρός του ΕΣΥ θα είναι.
Ερ. Δημοσιογράφου: Πάντως, τα ΣΔΙΤ, κ. Υπουργέ, είναι ο προάγγελος του ιατρικού τουρισμού. Έτσι δεν είναι;
Βεβαίως. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μεγάλος στόχος για την Κυβέρνηση μας. Εξαιρετικά μεγάλος στόχος. Είναι ένα κομμάτι της αγοράς όπου δυστυχώς ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πρώτη, όλα αυτά τα χρόνια την είχε αφήσει αναξιοποίητη και άλλες χώρες την έχουν αξιοποιήσει και κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά. Άρα, θα το φέρουμε και στην Ελλάδα όσο μπορούμε πιο γρήγορα και φυσικά απενοχοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν αλλά δεν έγιναν, με τα δημόσια νοσοκομεία. Και γενικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε και τους πόρους χρηματοδοτήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και μέσα από την ιδιωτική αγορά. Δεν καταλαβαίνω γιατί το να δίνει μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία χρήματα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι τόσο κακό.
Ερ. Δημοσιογράφου: Η γραμμή του ΕΟΠΥΥ σήμερα παρουσίασε προβλήματα;
Κοιτάξτε σε κάθε καινούργια ημέρα, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν προβλήματα; Μόλις ανακοινώθηκε η γραμμή, άρχισαν να υπάρχουν ξαφνικά χιλιάδες κλήσεις. Το τηλεφωνικό κέντρο δεν μπορούσε να το αντέξει. Ήδη ομαλοποιείται, από ό,τι μαθαίνω, η κατάσταση και θα λειτουργεί. Όμως, να πούμε στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται στην γραμμή. Γιατί όλα έχουν ανέβει στο διαδίκτυο. Μπορεί να τα βλέπει κατευθείαν. Στην ουσία από σήμερα ο ΕΟΠΥΥ παρέχει μια καινούργια υπηρεσία. Τι κάνουμε; Σύντομα θα απαντούμε και στο συνεχές ερώτημα πολλών ανθρώπων που έλεγαν «πηγαίνω σε ένα συμβεβλημένο γιατρό, μου λέει ότι έχει ξεπεράσει το πλαφόν του και μου λέει να πληρώσω». Δηλαδή θα ξέρει πριν πάει κάποιος στο γιατρό, εάν ο γιατρός έχει ή δεν έχει πλαφόν. Και θα μπορεί να αποφασίσει. Πάω στον τάδε γιατρό που είναι ο δικός μου αλλά έχει ξεπεράσει το πλαφόν και πρέπει να του δώσω 10 ευρώ ή πάω στον παραδίπλα που δεν τον ξέρω μεν αλλά βλέπω ότι μπορεί να με εξυπηρετήσει.
Ερ. Δημοσιογράφου: Που θα τα βλέπει αυτά ο κόσμος στο διαδίκτυο:
Στο website του ΕΟΠΥΥ.
Ερ. Δημοσιογράφου: Μπορεί η γιαγιά να κοιτάξει το website;
Για τη γιαγιά έχουμε βάλει το τηλέφωνο. Σήμερα, επειδή ανακοινώθηκε το τηλέφωνο πρωί-πρωί, πέσανε όλοι στο τηλέφωνο. Λογικό είναι. Πάντως, με αυτό λύνουμε ένα πραγματικό πρόβλημα.
Ερ. Δημοσιογράφου: Υπάρχουν 13 νοσοκομεία που επιχειρησιακά πήραν “μπράβο” στην πρώτη αξιολόγηση. Στο κόκκινο πόσα είναι;
Ακούστε να δείτε. Η σημερινή παρουσίαση έχει να κάνει με τη συνολική απόδοση του εκάστοτε νοσοκομείου του 2013. Γιατί η περσινή, όπως ξέρετε, έχει μια καθυστέρηση στην υποβολή των στοιχείων, άρα και εμείς αναγκαστικά έχουμε μια καθυστέρηση στην επεξεργασία τους. Άρα τι κάνουμε σήμερα: Σήμερα, παρουσιάζουμε στον κάθε διοικητή, κάποιοι από αυτούς ήταν διοικητές και όλο το 2013, κάποιοι είναι καινούργιοι γιατί ήρθανε στο τέλος του 2013, την ακριβή θέση του κάθε νοσοκομείου στο σύστημα. Και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της πορείας των νοσοκομείων μήνα-μήνα. Γιατί βεβαίως κάποιος που ανέλαβε τη διοίκηση ας πούμε τον Νοέμβριο, και το νοσοκομείο του είχε πολύ μεγάλα προβλήματα, δεν μπορείς να περιμένεις να γίνει ξαφνικά το πρώτο νοσοκομείο σε τρεις μήνες. Όμως βλέποντας μήνα-μήνα, γιατί κάθε μήνα θα είμαστε εδώ, θα παρακολουθούμε με διαφάνεια την εξέλιξη και την απόδοση του εκάστοτε νοσοκομείου. Και μιας και το είπαμε και πριν και δεν θέλω να φανεί ότι δεν το λέμε χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα το ESY.net, γιατί είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει και φτιάχτηκε επί εποχής Ανδρέα Λοβέρδου, γιατί δεν θέλω ποτέ να καπηλεύομαι εργαλεία άλλων.
Ερ. Δημοσιογράφου: Το πιο μελανό σημείο που παρατηρείται στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής;
Μελανά σημεία υπάρχουν διάφορα τα οποία θέλουμε να ελέγξουμε. Παραδείγματος χάριν, θέλουμε να ελέγχουμε πάρα πολύ τη ροή των πληρωμών των ληξιπροθέσμων, γιατί δεν θέλω καθόλου να υπάρχει εικόνα ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται ως προς την πληρωμή τους, φέρνω ένα παράδειγμα. Ο χρόνος εξυπηρετήσεως των ασθενών είναι κάτι που μπαίνει ως πολύ κρίσιμος δείκτης στην αξιολόγηση. Ένα νοσοκομείο το οποίο παρουσιάζει πολύ μικρούς χρόνους αναμονής, παίρνει πόντους σε σχέση με άλλους χώρους που έχουν πολύ μεγάλη αναμονή. Βεβαίως εκεί υπολογίζεται και το μέγεθος και η προσέλευση. Δεν μπορεί να κριθεί με τα ίδια κριτήρια π.χ. ο Ευαγγελισμός όπου μπορούνε να πάνε ταυτόχρονα πάρα πολύς κόσμος, με ένα άλλο νοσοκομείο που έχει πάρα πολύ χαμηλή πληρότητα. Όλα αυτά θα είναι στο διαδίκτυο σήμερα και θα δείτε ότι έχουμε κάνει πολύ λεπτομερή δουλειά σε αυτό το θέμα. Εξαιρετικά λεπτομερή, νομίζω δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια και έτσι θα μπορούν όλοι, και εγώ αλλά και οι πολίτες, να παρακολουθούν μήνα-μήνα την εξέλιξη του εκάστοτε νοσοκομείου.
Ερ. Δημοσιογράφου: Προηγουμένως ο κύριος Καλλίρης είπε ότι άμα παραπέμπεται ένα περιστατικό σε νοσοκομείο θα χρεώνεται το νοσοκομείο την παραπομπή.
Βεβαίως και πρέπει να γίνει, γιατί πρέπει να ελέγχουμε ακριβώς το τι συμβαίνει. Όταν ένα νοσοκομείο παραπέμπει σε ένα άλλο νοσοκομείο και θέλει αυτό να φορτώνεται στο κόστος του νοσοκομείου που πηγαίνει, αυτό θα σήμαινε ότι αν κάποιος διοικητής θα ήθελε να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους, θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να κατευθύνει όλους τους ασθενείς του σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Τώρα, θα ξέρει ο καθένας ότι δεν γλυτώνει το κόστος, άρα δεν θα ξεφύγει από την τήρηση του προϋπολογισμού στέλνοντας τους ασθενείς του κατά κανόνα σε άλλο νοσοκομείο. Άλλωστε, ένα νοσοκομείο κρίνεται και από το πόσο μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο που έχει εκεί. Εάν τους στέλνουν όλους σε άλλα νοσοκομεία, τι νόημα έχει;
Ερ. δημοσιογράφου: Για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων, ποιες θα είναι οι χρεώσεις; Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό –έχετε σκεφθεί- που θα πηγαίνει από τον ασθενή, στο νοσοκομείο και..;
Πρώτα από όλα θα γίνονται συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα μπορούν να πληρώνουν οι ασθενείς μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλειας, όσοι έχουν. Άρα, δεν είναι ανάγκη να πληρώνει ο ασθενής. Μπορεί να το πληρώνει η ασφαλιστική του εταιρεία. Δεύτερον θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει το νοσοκομείο, θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει ο γιατρός, θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό που θα εργάζεται.
Ερ. δημοσιογράφου: Μήπως τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργήσουν τελικά σε βάρος των πρωινών;
Όχι βέβαια. Όπως ξέρετε, για να μπορεί κάποιος να έχει το δικαίωμα να κάνει απογευματινά χειρουργεία, όπως και απογευματινά ιατρεία, ελέγχεται αν τηρείται η πρωινή δουλειά του.
Ερ. δημοσιογράφου: Δηλαδή, όπως τώρα;
Όπως ακριβώς λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Πρώτα θα κάνεις τη δουλειά σου την πρωινή και μετά θα ασχολείσαι με τα απογευματινά. Όμως, μη σας φοβίζει αυτό το μέτρο, γιατί θα είναι ένα κομβικό μέτρο για να αποσυμφορήσει τις μεγάλες αναμονές στα τακτικά πρωινά χειρουργεία. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας ασθενής μπορεί να περιμένει και τρεις μήνες για να χειρουργηθεί. Όταν λοιπόν κάποιοι θα μπορέσουν να πάνε το απόγευμα είτε επειδή έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε επειδή έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αυτομάτως εκείνος ο οποίος δεν έχει θα περίμενε τρεις μήνες, θα περιμένει δύο μήνες ή έναν μήνα. Επομένως, είναι επ’ ωφελεία όλων αυτό το μέτρο και μόνο κάποιοι που έχουν ιδεολογικό θέμα με την έννοια της ιδιωτικής αγοράς, είναι αντίθετοι, αλλά αυτοί πλέον στην Ελλάδα είναι μια μικρή μειοψηφία.
Ερ. δημοσιογράφου: Είχαμε στην Πάρο κάποια επεισόδια και στα νησιά γενικά, κάποιες κινητοποιήσεις για ελλείψεις σε προσωπικό. Τι ισχύει;
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τα επεισόδια θα αυξάνονται. Μετά τις εκλογές τα επεισόδια θα τελειώσουν. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην Πάρο τώρα σε σχέση με πριν από δύο μήνες ή πριν ένα χρόνο. Το ίδιο πράγμα είναι. Λοιπόν, η κατάσταση στα νησιά είναι γενικά δύσκολη. Γιατί, όπως ξέρετε, έχουμε προκηρύξει πολλές φορές θέσεις για επικουρικούς γιατρούς και οι γιατροί δεν πάνε. Για αυτό γίνεται νέα προκήρυξη με τα θεσπισμένα κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά. Πιστεύουμε ότι με τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει και έχουμε ήδη ψηφίσει στη Βουλή, θα μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Ο δήμαρχος της Πάρου, όπως και άλλοι Δήμαρχοι, γνωρίζουν ότι αυτό έχει ψηφιστεί και γίνεται, ότι είναι μια εν εξελίξει διαδικασία. Για αυτό και μου κάνει εντύπωση η κινητοποίηση και σας είπα πριν για το χρόνο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Ερ. δημοσιογράφου: Έχει γίνει λόγος για κάποιο καρτέλ στη Σάμο; Υπήρξε ένα θέμα. Υπάρχουν 4ις καρδιολόγοι και κανείς δε θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν στοχοποιώ κάποιον. Όταν σε κάποιο νησί ή σε μια περιοχή βλέπουμε ότι δε δέχεται κανένας γιατρός να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ –κανένας- προφανώς αυτό είναι αποτέλεσμα μεταξύ τους συνεννόησης. Εμείς βλέπουμε, δεν είμαστε τυφλοί και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και οι γιατροί που κάνουν αυτή τη συνεννόηση, σε λίγο θα κλαίνε.
Ερ. δημοσιογράφου: Πώς θα τους προστατεύσετε; Θα βάλετε γιατρούς; Πώς θα τους εξασφαλίσετε;
Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, ώστε να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι ώρα για να συνεννοούνται, για να σώσει ο καθένας το ατομικό του εισόδημα αλλά είναι ώρα για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο.
Από το τελευταίο καταλαβαίνω ότι θα πάρει σε κάποια φάση και σύντομα το δικαίωμα πιστοποίησης και συνταγογράφησης