Στην τρίμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε την απόφαση του προσωρινού κλεισίματος των ιατρείων του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη», ανέφερε μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών.
Ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».
Μετωπική για ΕΟΠΥΥ και σχέδιο για προσλήψεις
Σε προσλήψεις συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας προχωρεί το υπουργείο Υγείας.
Θα καλύψουν -σε πρώτη φάση- κενές θέσεις στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν σε έναν μήνα ως αστικά Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.
Ο αριθμός και οι ειδικότητες θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες, με βάση τις αιτήσεις γιατρών που κατέχουν σήμερα οργανικές θέσεις στον Οργανισμό.
Οι κενές θέσεις θα προκύψουν από όσους αρνηθούν να επιλέξουν το νέο καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο προβλέπεται από τον νέο νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα (στις 18 Μαρτίου), ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους ασφαλισμένους του να μην κάνουν χρήση των πενταψήφιων τηλεφώνων για ραντεβού, καθώς τα πολυϊατρεία θα παραμένουν κλειστά.
Στο διάστημα αυτό θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr). Θα καλύπτονται, επίσης, από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Για την εξυπηρέτησή τους έχει απελευθερωθεί το «πλαφόν» συνταγογράφησης των γιατρών στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα νοσοκομεία.
Η μετάβαση, πάντως, στο νέο σύστημα γίνεται μετ΄ εμποδίων, καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια όπου σήμερα στεγάζονται οι δομές. Από χθες το πρωί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα πολυϊατρεία της λεωφόρου Αλεξάνδρας, Δάφνης και Καλλιθέας. Καταγγέλλουν ότι δεν μπορεί να ζητείται η εφαρμογή ενός νόμου (για τον νέο ΕΟΠΥΥ), ο οποίος δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Ο Οργανισμός μπορεί να κλείσει όποιο πολυϊατρείο θέλει, ανεξαρτήτως νόμου», απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας.
Βολές από Αδωνι
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η αντίδραση προέρχεται από μία μειονότητα η οποία κάνει «σόου» στα κανάλια. Οι γιατροί -σημειώνει- προσπαθούν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση. Μόλις ο νόμος δημοσιευτεί, θα είναι όλοι σε διαθεσιμότητα (ακόμη και οι διευθυντές) και τότε θα αρνηθούν να παραδώσουν κτίρια και υλικό, καθώς θα είναι απολυμένοι.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, εκτιμά ότι η διαδικασία προχωρεί στις περισσότερες μονάδες. Σε άλλες γίνεται καταγραφή υλικού, ενώ άλλες σφραγίζονται. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Τριμελείς επιτροπές, αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυϊατρείου, καταγράφουν λεπτομερώς το υλικό και το παραδίδουν στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία την ευθύνη της μετάβασης έχει ο ΕΟΠΥΥ, συνεπώς το κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν την αστική ευθύνη.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63965198