Η πρώτη παρενέργεια από τη μαζική διαθεσιμότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ είναι γεγονός. Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να υποσχέθηκε ότι δεν θα κλείσουν τα φαρμακεία του οργανισμού, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα περίπου 50 σημεία διάθεσης των λεγόμενων φαρμάκων υψηλού κόστους, που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και μέχρι πρότινος ήταν στελεχωμένα με νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό. Και όλοι τους με βάση τον νέο νόμο τίθενται πλέον σε διαθεσιμότητα…
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Π.χ. ότι οι ασθενείς από την Αμαλιάδα θα πρέπει να ταξιδέψουν έως τον Πύργο. Οι άτυχοι ασθενείς από το Ρέθυμνο, τη Σητεία και την Ιεράπετρα θα πρέπει να απευθυνθούν στα Χανιά ή στο Ηράκλειο. Τα ίδια θα τραβήξουν οι ασθενείς από τη Λειβαδιά, που πρέπει να πάνε μέχρι τη Λαμία!
Όπως προαναφέραμε συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 50 σημεία διάθεσης των φαρμάκων αυτών: Άγιος Κήρυκος, Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αιδηψός, Αλεξάνδρεια, Αλιβέρι, Αμαλιάδα, Άμφισσα, Αμύνταιο, Άργος, Αργοστόλι, Αρναία, Αταλάντη, Βέροια, Γύθειο, Δράμα, Διδυμότειχο, Εύδηλος, Ερμούπολη, Ζάκυνθος, Θήβα, Θήρα, Ιεράπετρα, Ιστιαία, Κάλυμνος, Καρλόβασι, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιάτο, Κιλκίς, Κύμη, Κως, Λάρυμνα, Λιβαδειά, Λέρος, Μαντούδι, Μήλος, Μολάοι, Μύρινα, Νάξος, Νάουσα, Ναύπλιο, Νέα Μουδανιά, Ξάνθη, Οινόφυτα, Ορεστιάδα, Πάρος, Πολύγυρος, Πτολεμαϊδα, Ρέθυμνο, Σάμος, Σητεία, Σπάρτη, Τήνος, Φλώρινα, Χίος.
Οι ασθενείς στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να απευθυνθούν στο πλησιέστερο “αυτόνομο” φαρμακείο ΕΟΠΥΥ για να συνεχίσουν τη λήψη της θεραπείας τους, μέχρι να αναλάβουν (1 μήνας λεει ο νόμος αλλά θα είναι έτσι;) οι Περιφερικές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ (όπου υπάρχουν και όπου μπορούν!) την εξυπηρέτηση του ασθενή δηλαδή την παραλαβή της συνταγής και κατόπιν τη χορήγηση του φαρμάκου.
Ήδη, έχουν αρχίσει να φτάνουν στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημ. Κοντού οι πρώτες διαμαρτυρίες από ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ το θέμα λαμβάνει διαστάσεις και στον επαρχιακό Τύπο με καταγγελίες πολιτών. Πρόκειται προφανώς για μία απαράδεκτη εξέλιξη, η οποία απαιτεί άμεση διορθωτική παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Διότι προφανώς οι ασθενείς δεν φταίνε σε τίποτε και η σοβαρή νόσος τους δεν μπορεί να περιμένει την ολοκλήρωση της… μεταρρύθμισης, η οποία κατά τα άλλα γίνεται για το καλό τους. Είχε δίκιο τελικά ο Μηλιώκας…
http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/1840-talaiporia-perimenei-tous-astheneis-gia-ta-farmaka-tous