Μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοι γιατροί απαλλάσσονται από το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Ωστόσο οι επιλεκτικές διαφοροποιήσεις έριξαν λάδι στη φωτιά στον ιατρικό κόσμο.
Γιατρούς πολλών ταχυτήτων θεωρούν ότι δημιουργούν οι εξαιρέσεις στο πλαφόν των φαρμάκων που θέτει πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι περισσότεροι γιατροί.
Αρχικά το σύνολο του ιατρικού κόσμου έπρεπε για το 2014 να συνταγογραφήσει κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του 2013.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα αφού οι γιατροί κλείνουν το πλαφόν και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.
Και το ζήτημα είναι ότι αρχικά ο ΕΟΠΥΥ εξαίρεσε κάποιες λίγες κατηγορίες ασθενών, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους νέους γιατρούς από τον περιορισμό των συνταγών.
Τώρα όμως προχώρησε ένα βήμα…παρακάτω: άρχισε να εξαιρεί όλο και περισσότερες κατηγορίες γιατρών αφήνοντας απ´ έξω πολλούς, δημιουργώντας όμως έτσι γιατρούς πολλών ταχυτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον εξαιρούνται και οι γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί.
Ο ΕΟΠΥΥ βέβαια μιλά για βελτιώσεις του μέτρου, το οποίο να σημειωθεί ότι έχει ξεσηκώσει το σύνολο των 60.000 γιατρών της χώρας πολλοί εκ των οποίων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Πλέον με τις τελευταίες αλλαγές εξαιρούνται οι παρακάτω ιατροί, ασθένειες και φάρμακα:
Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και τους νέους γιατρούς από τον περιορισμό των συνταγών.
Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του. Οι ιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς, ωστόσο διευκρινίζεται ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, ιατροί εργασίας, ιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, ιατροί πολυιατρείων σωμάτων ασφαλείας, και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητας τους.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://www.iatropedia.gr/articles/read/6051