Σύμφωνα με προ μηνός ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη στην ταράτσα της υπηρεσίας του τοποθετήθηκε σύστημα μέτρησης της αιθαλομίχλης για την πόλη μας. Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί και τί καταγράφει καθημερινά το σύστημα αυτό. Γι τούτο και είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, εμφανέστατο τις μέρες της έντασης, ελλείψει επαρκών για εμάς στοιχείων,.
Ασφαλώς, στην Τρίπολη τις τελευταίες ημέρες οι μετρήσεις για την αιθαλομίχλη δεν θα εμπνέουν ανησυχία στους αρμόδιους και φαίνεται να έχει λήξει η υποτιθέμενη ετοιμότητα για συναγερμό.
Όμως το πρόβλημα υπάρχει. Και μπορεί στο νοσοκομείο να μην έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισαγωγών για ασθένειες που σχετίζονται με την αιθαλομίχλη, όμως την ίδια ώρα, υπάρχει έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, γεγονός που επιβεβαιώνεται από γιατρούς και φαρμακοποιούς της πόλης. Έτσι, αν είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις άμεσες συνέπειες της έξαρσης της αιθαλομίχλης, είναι ακόμα πιο δύσκολο να εκτιμήσουμε τις μακροπρόθεσμες.
Η αναγκαιότητα λήψης των όποιων μέτρων δεν συνδέεται μόνο με τα παραπάνω θλιβερά στατιστικά στοιχεία, αλλά και με εκείνα που δίνουν τα αποτελέσματα της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. Ας μην παραγνωρίζουμε πως οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από την καύση διαφόρων υλικών σε αυτοσχέδιες ή κακοκατασκευασμένες εστίες είναι τα μέλη των οικογενειών που τα έχουν μέσα στα σπίτια τους. Γι αυτό και τα μέτρα θα πρέπει να απαντούν ταυτόχρονα και στα δύο, δηλαδή, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και συγχρόνως να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές.
«Αρμοδιότητες» και «ευθύνες» έχουν όλοι: Η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι δήμοι, οι βιομηχανίες, το πανεπιστήμιο και οι πολίτες. Απαιτούνται επείγουσες, άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κινήσεις και είναι αδιανόητο η όποια επιφυλακή -που την ακούσαμε μα δεν την είδαμε- να εξαντλείται στη λήψη μόνο επειγόντων -άρα αποσπασματικών- μέτρων.
Η Τρίπολη μια πόλη ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, λόγω του υγρού και ψυχρού κλίματος, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση που τελευταία βρίσκεται ως πρώτη είδηση στην επικαιρότητα λόγω αιθαλομίχλης. Είναι ανάγκη να προσεχθεί η δημόσια υγεία με τη μείωση της βλάβης η οποία περνά μέσα από την εξάλειψη όλων των αιτίων που την προκαλούν. Όσο δεν αντιμετωπίζεται αυτή, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τον ελέφαντα στην αιθαλομίχλη.
Ποιους αφήνει …
Τους λόγους της αποχώρησής του από την παράταξη «Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά» ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Νίκος Τσιαμούλος θεωρώντας πώς αυτοί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την πρόκληση της επόμενης μέρας για το δήμο. Κατά τον κ. Τσιαμούλο «Η πορεία της παράταξης, ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων και η αντιπολιτευτική τακτική, απέκλιναν και δεν ήταν σε συνέπεια με τις προγραμματικές θέσεις της, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί το 2010: Αν είχαμε ενώσει δυνάμεις, σημειώνει, θα είχαμε κάνει τη μεγάλη υπέρβαση που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έτσι θα μπορούσαμε να φέρουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους δημότες μας, ελέγχοντας τη δημοτική αρχή σε λάθη και παραλείψεις. Προτείνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα στην άμετρη διοίκηση του Δήμου».
…Και με ποιους θα πάει;
Θεωρεί πως με την κρίση που βιώνουμε υπάρχει «η μεγάλη ανάγκη και η απαίτηση της κοινωνίας για ανανέωση. Για νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες. Με ανθρώπους νέους αλλά και κάθε ηλικίας, έμπειρους, που έχουν όμως καθαρό σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Δεν μπορείς να οικοδομήσεις την αλλαγή με φθαρμένα υλικά. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Κάτι καινούργιο και σίγουρο».
Και η κατακλείδα: « Στέλνουμε μήνυμα πρόσκλησης σε όλους εκείνους και ειδικά στους νέους που, απολύτως δικαιολογημένα, έχουν γυρίσει την πλάτη στους συμβατικούς πολιτικούς και στην αδιέξοδη πολιτική, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Την πολιτική που μας κούρασε και μας απογοήτευσε».
Τελικά, με ποιους θα πάει ο κ. Τσιαμούλος δεν το ξεκαθάρισε. Γι αυτό και όλα είναι ανοιχτά.
Δίνουν το στίγμα τους
Και κοντά στα τεκταινόμενα των ημερών, μια ομάδα νέων ανθρώπων τη πόλης μας παρεμβαίνουν, με κοινή δήλωσή τους, στο τοπικό πολιτικό σκηνικό για να προτείνουν «μια συλλογική «εμπλοκή», έναν ανοικτό, δημόσιο και δεσμευτικό διάλογο». Επίσης: « μια συνάντηση των συλλογικοτήτων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, αλλά κυρίως των «απογοητευμένων-ανένταχτων-ανέστιων» που έχουν αυτοπεριοριστεί». Σε αυτήν τη συνάντηση δε θέλουν έτοιμους αρχηγούς, ούτε επιμέρους εγωισμούς. Επιθυμούν να αναδείξουν συλλογικά και δημοκρατικά επιλογές και προτεραιότητες που χρειάζονται για τον τόπο και τη χώρα μας (Δήμος, Περιφέρεια, Ευρωεκλογές).
Σκοπός τους είναι: η δημιουργία ενός «από κοινού» και συλλογικού νου για τα προβλήματα του τόπου, η δημιουργία προϋποθέσεων και δεσμεύσεων για συμπαράταξη συλλογικοτήτων (αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κινήματα πολιτών) και ενεργών πολιτών, η δημιουργία ανοικτού «δημόσιου χώρου» για κατάθεση απόψεων. Υπογράφουν οι: Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Δημητρόπουλος Γιώργος, Καρμπέρης Κώστας, Μάλλιος Βασίλης, Μπερτζελέτος Δημήτρης, Παπαγεωργίου Κώστας, Παπούλιας Ευάγγελος, Ρέππας Ηλίας,Σπηλιωτόπουλος Ηλίας, Χρονόπουλος Χάρης
Εορτασμός των γραμμάτων
Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας απευθύνουν πρόσκληση προς όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τον επίσημο εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας, την 29η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της 30ης Ιανουαρίου και ώρα 08:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Τρίπολης.
Μελέτες για το έργο Βαλτινού
Δύο μελέτες για το έργο του πεζογράφου και ακαδημαϊκού Θανάση Βαλτινού παρουσιάστηκαν χθες Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα: η μελέτη του Δημήτρη Παϊβανά, Βία και αφήγηση. Ιστορία, ιδεολογία και εθνικός πολιτισμός στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού (Εστία, 2012) και η Βιβλιογραφία Θανάση Βαλτινού (1958-2004). Με συμπλήρωμα ως το 2013 για τις αυτοτελείς εκδόσεις (Εστία, 2013) του Κωστή Δανόπουλου. Η πρώτη εστίασε σε έξι από τα πιο γνωστά πεζογραφήματα του Βαλτινού και εξέτασε την κριτική τους υποδοχή μεταξύ 1963 και 2011. Η δεύτερη περιείχε αφενός την εργογραφία του Θανάση Βαλτινού για το διάστημα 1958-2004 και αφετέρου κατ’ επιλογήν καταγραφή των πάσης φύσεως δημοσιευμάτων που αφορούν τον άνθρωπο και τον συγγραφέα, όσων εντοπίστηκαν σε δημόσιες βιβλιοθήκες και στο αρχείο του ή αποδελτιώθηκαν από τον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Για τα βιβλία μίλησαν ο συγγραφέας Γιώργος Αριστηνός και ο ποιητής- βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
«Δημοκρατία και Μνημόνιο»,
Μην ξεχάσετε σήμερα το απόγευμα στις 8μ.μ την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα : «Δημοκρατία και Μνημόνιο», που συνδιοργανώνουν ο δήμος Τρίπολης, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Ένωση Ενεργών Πολιτών Ν. Αρκαδίας και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος. Ομιλητής ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χαμογελάτε
– Κατάλαβες; Με είπε και αλλήθωρο η γελοία!
– Και εσύ τι έκανες;
– Καταρχάς δε μιλάω σε σένα..