Τρεις κατηγορίες εναντίον της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, εξαπολύει η Υφυπουργός Υγείας. Στον εισαγγελέα για τις μαύρες τρύπες στον Οργανισμό θα απευθυνθεί η Αριστοτέλους. Την παραίτηση της προέδρου του ΟΡγανισμού
Χρήματα που δεν έφθασαν ποτέ στα Κέντρα Πρόληψης, κονδύλι από το ΚΕΕΛΠΝΟ για νέες μονάδες που κατέληξαν αλλού και χορήγηση στους τοξικομανείς υποκατάστατου φαρμάκου, το οποίο δεν κυκλοφορούσε στη χώρα μας και προμηθεύτηκε ο ΟΚΑΝΑ με έκτακτη εισαγωγή, παρότι υπήρχε ενεργός σύμβαση και καμία έλλειψη. Αυτή την εικόνα περιέγραψε η Υφυπουργός Ζ. Μακρή σε συνέντευξη τύπου για τα τεκτενόμενα στον ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με την κ. Μακρή το καλοκαίρι του 2012 ο ΟΚΑΝΑ ζήτησε από τον ΕΟΦ να εγκρίνει έκτακτη χορήγηση ποσοτήτων σκευάσματος βουπρενορφίνης, διαφορετικού από εκείνο το οποίο προμηθευόταν από την ενεργό σύμβαση. Ωστόσο, ελλείψεις δεν υπήρχαν. Ο ΕΟΦ δίνει το πράσινο φως.
«Η απευθείας ανάθεση αν και ποινικά κολάσιμη θα ήταν για μένα ήσσονος σημασίας γιατί σοβαρότερο είναι η παρέκκλιση των οδηγιών χορήγησης», τόνισε η κ. Μακρή αναφερόμενη στο γεγονός ότι με απόφαση του ο ΟΚΑΝΑ άλλαζε τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των τοξικομανών.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας θα προσφύγει στην εισαγγελία καθώς διαπιστώθηκε ότι «χάθηκε» από τον ΟΚΑΝΑ ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που έπρεπε να είχε δοθεί στα Κέντρα Πρόληψης. Το ποσό αυτό, βάσει εγγράφων εκτιμάται 3,4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πρόχειροι υπολογισμοί το ανεβάζουν ακόμη και στα 5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κ Μακρή κατηγορεί την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για παραβίαση σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ, διαθέτοντας χρήματα που προορίζονταν για τη δημιουργία και λειτουργία νέων μονάδων, για τη μισθοδοσία υπαρχόντων εργαζομένων. Μάλιστα, ο ΟΚΑΝΑ κατηγορείται για μονομερή τροποποίηση της σύμβασης με το ΚΕΛΠΝΟΟ, ενώ το ποσό που «αγνοείται» ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.