Ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη…. φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκομείο.
εσωτερικος έλεγχος στις Μ.Υγειας κλικ εδω
Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης Έκθεση ελέγχου Mazars—-ΚΛΙΚ ΕΔΩ
συμβαση ανάθεσης εσ. ελεγκτη κλικ εδω
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Επιτροπές Εσωτερικού Ελέγχου, με τη συμμετοχή ιδιωτών, και αυξημένες αρμοδιότητες, έχουν πιάσει δουλειά ελέγχοντας τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών τους. Οι επιτροπές έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των μονάδων που παρακολουθούν, ενώ ελέγχουν ακόμη και τους διοικητές. Η εντολή που έχουν είναι να ελέγχουν, να παρακολουθούν και να καταγράφουν, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν πόρισμα αξιολόγησης του νοσοκομείου. Άλλωστε, η συγκρότηση των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση των νοσοκομείων και προβλέπεται στον νόμο Ν. 4025.
Όπως ανέφερε στην «ΗτΣ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας «δεν θα συγκαλύπτουμε πράγματα» και με τις επιτροπές ελέγχου, «τα μεγέθη των νοσοκομείων θα είναι μετρήσιμα». Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος που διενεργούν οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς που αφορούν ακόμη και στη…. φυσική παρουσία εργαζομένων στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, αν ο ελεγκτής χρειάζεται στοιχεία από το γραφείο Προμηθειών, τότε θα αναζητήσει το προσωπικό του γραφείου ώστε να συνεργαστεί μαζί του.Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις
Αυτό είναι και το σημείο που έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ιδιώτες ελεγκτές είναι ένα… κόλπο της κυβέρνησης προκειμένου να εντοπίσει ασυνεπείς και να οδηγήσει υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα ή απόλυση.
Και το ωράριο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, υπάρχουν πληροφορίες από νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως του Ρίου, Καλαβρύτων και Θεσσαλονίκης, όπου οι εσωτερικοί ελεγκτές παρακολουθούν ακόμη και την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων. «Στήνονται στις πόρτες των νοσοκομείων και κάνουν ελέγχους ωραρίου αγνοώντας βέβαια ότι υπάρχουν υπηρεσίες με διαφορετική ώρα προσέλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρνάβας κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι» με στόχο να οδηγήσουν τους «κοπανατζήδες» σε απόλυση και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν επεισόδια.
Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι έχουν αναθέσει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, με αρμοδιότητες το σύνολο της διοικητικής υποστήριξης». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο έργο που ανατίθεται στις ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται εκτός των άλλων η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων. Η αρμοδιότητα αυτή, σημειώνει η Ομοσπονδία, ανήκει στους προϊστάμενους των οργανικών μονάδων και σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης υποστηρίζει πως, οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στον έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι οι ιδιώτες ελεγκτές χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην διαμαρτύρονται, καθώς η κυβέρνηση τους οφείλει εδώ και μήνες εφημερίες και υπερωρίες.
Διαδικασίες
Μία άλλη διάσταση του θέματος παρουσιάζει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας Σωτηρία Δάλλα: «Οι εργαζόμενοι δεν αρνούμαστε τον έλεγχο και δεν επιθυμούμε να παρακωλύσουμε καμία διαδικασία. Υπάρχουν όμως σοβαρά θέματα αρχής». Όπως εξήγησε, οι ιδιώτες ελεγκτές έχουν πρόσβαση σε στοιχεία ασθενών, εργαζομένων και γενικότερα σε πολύ αυστηρά προσωπικά δεδομένα. «Δεν έχουν πρόσβαση μόνο στον αριθμό των εξετάσεων ή στο κόστος, αλλά και στη διάγνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για την διαχείριση τέτοιων στοιχείων.
Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό υποστήριξε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου παρέχει πλήρη ελευθερία στους εσωτερικούς ελεγκτές ζητώντας μάλιστα από τους εργαζομένους να διευκολύνουν το έργο τους. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, κατά την γενική συνέλευση αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να μην παρέχουν κανένα στοιχείο στους ελεγκτές. Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα κάνουν τη δουλειά τους, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και τα περί «στημένων παιγνιδιών» για έξοδο από το ΕΣΥ, είναι καλαμπούρια!
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο Ν. 4025 για την «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 228/02-11-2011). Προβλέπει ότι ο εσωτερικός έλεγχος στις μονάδες υγείας προβλέπεται στο άρθρο 25, σύμφωνα με το οποίο:
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, συντάσσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των μονάδων υγείας, σε θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά, η τήρηση του οποίου παρακολουθείται από σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας ορίζεται από ένας μέχρι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της μονάδας, οι οποίοι επιλέγονται και από το μητρώο εσωτερικών ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.
Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας. Με απόφαση του αρμόδιου διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας ορίζεται επιτροπή ελέγχου, η οποία αποτελείται από δύο (2) μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τον εσωτερικό ελεγκτή και η οποία, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.
Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή της μονάδας και στην επιτροπή ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.
Κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά τις αρμοδιότητες του εσωτερικού ελεγκτή και της επιτροπής ελέγχου, καθώς και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου ρυθμίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
Της Ελένης Πετροπούλου
http://www.imerisia.gr/
Δηλαδη, για να το καταλαβω καλα .
Οι εργαζομενοι ανησυχουν για το οτι οι ελεγκτες θα “συλλαβουν” τους αγυρτες και ολους αυτους που κοροϊδευαν τοσα χρονια οτι δουλευαν αλλα στην ουσια κοροϊδευαν το κρατος, τους υπολοιπους εμας αλλα και τους εαυτους τους …
Και θα τους οδηγησουν στη διαθεσιμοτητα. Που στα απλα Ελληνικα λεγεται απολυση (γιατι εχουμε θεμα και με την εννοια των λεξεων στην Ελλαδα…)
Και γι’ αυτο εχουν τρομοκρατηθει ;;;
Και προτασουν οποιο απιθανο λογο για να μην γινονται οι ελεγχοι, οπως οτι υπαρχουν “θεματα αρχης” και αλλες παρομοιες μπουρδες ;;;
Εγω θα ελεγα οτι ενα θεμα υπαρχει .
Το ποτε θα ξαναανακαλυφτει η βρεγμενη σανιδα και θα τους πλακωσει ολους αυτους τους βολεψακηδες μηπως και ξεβρωμισει ο τοπος και ανασανει !!!
Και μη νομισετε οτι ειναι λιγοι, ειναι η πλεοψηφια !!! Θα χρειαστει μεγαλος αγωνας.
Να γιατι δεν αλλαζει τιποτε, στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας κι’ ας εχουν περασει 5 χρονια απο τοτε που ξεσπασε η κριση και καταλαβαμε (ελαχιστοι δυστυχως) οτι δεν ειναι στραβος ο γυαλος αλλα στραβα αρμενιζαμε …