Τη λήψη μέτρων ακόμη και εντός της εβδομάδας, εάν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίσουν την απεργία τους, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους γιατρούς, επισημαίνοντας ότι δεν σκέφτεται την επιστράτευση, ενώ πρότεινε «πάγωμα» της διαθεσιμότητας για ένα μήνα «σε περίπτωση που λήξει σήμερα η απεργία»«Δεν έχω πει ποτέ τη λέξη επιστράτευση και δεν νομίζω ότι θα χρειαζόταν να πάρουμε ένα τέτοιο μέτρο. Εγώ ανακοίνωσα από χθες μαζί με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο υφυπουργό, όπου χειριζόμαστε αυτό το θέμα, ότι εμείς δεσμευόμαστε εάν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους ει δυνατόν και σήμερα και πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για ένα μήνα να μην γίνει απολύτως τίποτα και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε το σχέδιο γραμμή γραμμή, να δούμε που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εκείνους εκ των γιατρών για τους οποίους θα κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι θα σταματήσει η απεργία. Εάν δεν σταματήσουν την απεργία, εμείς θα πρέπει να βρούμε πρώτον ένα τρόπο οι συμπολίτες μας να έχουν τις παροχές υγείας που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους, τόνισε ότι θα γράφονται συνταγές στα νοσοκομεία, θα αυξηθεί το πλαφόν στους γιατρούς και θα συναφθούν συμβάσεις με άλλους γιατρούς.
Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να κλείσει ο ΕΟΠΥΥ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας. Έδειξε ωστόσο να κατανοεί ότι οι αλλαγές δημιουργούν ανησυχίες.
Ο υπουργός αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων. Την Παρασκευή θα παραλάβει το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης προσωπικού και υπηρεσιών του Οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και υπήρχε κινητικότητα σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου οργανογράμματος. Η συζήτηση που γίνεται αφορά και τις ανάγκες στελέχωσης των διευθύνσεων.
Από το 2014 ο Οργανισμός δεν θα έχει πολυϊατρεία και εργαστήρια. Θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός φορέας Υγείας, «αγοράζοντας» υπηρεσίες από ιδιώτες παρόχους (γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλινικές) και το Δημόσιο (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία). Τις υπηρεσίες αυτές θα παρέχει στη συνέχεια στους ασφαλισμένους του.
Για να σταθεί στον νέο του ρόλο πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες διευθύνσεις, όπως Φαρμάκων, Ελέγχου, Ποιότητας Συμβάσεων και φυσικά Οικονομικών Υπηρεσιών. Η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη θα περιλαμβάνει με ακρίβεια τις Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα και τη στελέχωσή τους.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και πως οι γιατροί και όσοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ είναι προσκεκλημένοι σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο:
«Τους καλώ, λοιπόν, με σεβασμό προς τους πολίτες να λήξουν την απεργία, ει δυνατόν και σήμερα. Διότι δεν είναι επιτρεπτό να ταλαιπωρούμε τόσο πολύ τον κόσμο. Πιστεύω ότι αν αναλογιστούν και εκείνοι και τις καλές μας προθέσεις και τον ανοιχτό διάλογο και τη δική τους μεγάλη ευθύνη προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα λήξουν την απεργία».
Ο υπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους γιατρούς, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη τους προσφορά και τους κάλεσε να προσέλθουν στον διάλογο με ανοικτά χαρτιά:
«Να είναι και τα κόμματα στον διάλογο, να είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στον διάλογο και να πάμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα ενιαίο δημόσιο καθολικού χαρακτήρα, ελευθέρας πρόσβασης πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος που πρέπει όλους να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει».
«Δεν χρειάζονται φλυαρίες, αλλά σχέδιο από τον υπουργό Υγείας». Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από συνάντηση που είχαν με εργαζομένους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η σύγκρουση -είπαν- δημιουργεί επικίνδυνα αδιέξοδα και υπονομεύει τις μελλοντικές προσπάθειες.
633 γιατροί
Κρατούν το δικαίωμα συνταγο-γράφησης
Διατηρούν το δικαίωμα συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι 633 γιατροί των οποίων διακόπηκαν οι συμβάσεις λόγω συμμετοχής τους στην απεργία.
Πρόκειται για γιατρούς, οι οποίοι το πρωί εργάζονταν στις δομές του ΕΟΠΥΥ με σύμβαση αορίστου χρόνου και το απόγευμα είχαν το δικαίωμα να εξετάζουν, με επιπλέον αμοιβή, ασφαλισμένους του Οργανισμού στο ιδιωτικό τους ιατρείο (150 επισκέψεις τον μήνα, έναντι 10 ευρώ ανά επίσκεψη).
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός ότι το πρωί ήταν απεργοί και το βράδυ εξέταζαν με αμοιβή και διέκοψε χθες τις συμβάσεις τους ως προς το ιδιωτικό ιατρείο.
Οι συγκεκριμένοι γιατροί, ωστόσο, παραμένουν πιστοποιημένοι στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να διατηρούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα πληρώνουν ολόκληρη την αμοιβή της επίσκεψης.
Δικαίωση
Στο μεταξύ, δικαστική δικαίωση του υπουργείου Υγείας υπάρχει στο θέμα της καταγγελίας της Ομοσπονδίας των γιατρών ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσλαμβάνει γιατρούς. Η καταγγελία είχε γίνει την προηγούμενη Δευτέρα και η απόφαση ελήφθη χθες. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι στη σχετική απόφαση, που αναμένεται να καθαρογραφεί σήμερα, αναφέρεται ότι πρόκειται για παρατάσεις συμβάσεων και όχι νέες προσλήψεις.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63928024