Μειώνονται τα χειρουργεία, διευρύνονται οι λίστες αναμονής
Απαρχαιωμένες χειρουργικές μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών εφαρμόζονται πλέον στα νοσοκομεία, λόγω της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού τους, ενώ οι λίστες αναμονής των ασθενών αυξάνονται δραματικά.
Είναι ενδεικτικό ότι, αν κάποιος κλείσει σήμερα ραντεβού στο Βενιζέλειο, θα μπει στο χειρουργείο μετά τον Αύγουστο.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε στην “Π” ο χειρούργος Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, το Βενιζέλειο, όπου και ο ίδιος χειρουργεί, έχει επιστρέψει σε χειρουργικές τεχνικές της δεκαετίας του 1980.
Για παράδειγμα, οι επεμβάσεις βουβωνοκήλης γίνονται χωρίς τη χρήση πλέγματος (κάτι που συνέβαινε τη δεκαετία του ‘80), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σιγά σιγά θα καταργηθούν και οι λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές και ότι πλέον θα γίνονται ανοικτές επεμβάσεις.
“Δίνουμε μάχη για να έχουμε υλικά, κάθε μέρα”, είπε ο κ. Κωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι η περιστολή δαπανών σημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί δεν θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή νέων τεχνογνωσιών, κυρίως στον χειρουργικό τομέα οι οποίες εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.
Η ποιότητα των υπηρεσιών, έχει πέσει πάρα πολύ”, είπε ο χειρουργός.
Χειρουργείο μετά τον Αύγουστο
Ο πρέοδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών είπε ακόμη ότι οι λίστες αναμονής στο Βενιζέλειο διογκώνονται συνεχώς και αν κάποιος ασθενής κλείσει σήμερα ραντεβού για επέμβαση θα μπει στο χειρουργείο μετά τον Αύγουστο.
Ο ίδιος είπε: “Ετσι το 2008 που είχαμε 3 χειρουργικές κλινικές χειρουργούσαμε 2.500-2.700 περιστατικά το χρόνο. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε μία χειρουργική κλινική και χειρουργούμε 800-900 περιστατικά το χρόνο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε σε λίστα αναμονής για χειρουργείο 600-700 άτομα”.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων κρούει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών καθώς η μείωση έχει φθάσει το 45%.
Η Ενωση κάνει λόγο για δραματική κατάσταση, η οποία προκαλείται από τη μείωση της δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων.
Η συνολική μείωση που έχει υποστεί η δαπάνη τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 45%. Το 2009 ήταν 2,9 δισ. ευρώ, το 2013, μειώθηκε στο 1,9 δισ. ενώ το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσό θα είναι 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις από τα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια, δεν απέχουν από την πραγματικότητα.
Τι λέει ο Γ. Πασπάτης
“Οι περικοπές έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν σε τεχνικές που δεν συνάδουν με τα σύγχρονα δεδομένα της Ιατρικής. Με την εφαρμογή λογιστικής πολιτικής στην Υγεία, αυτά είναι αναπόφευκτα” ήταν το σχόλιο που έκανε μιλώντας στην “Π” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης.
http://www.patris.gr/