Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για το Διαβήτη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου
Σε μια Ελλάδα που οι Σακχαροδιαβητικοί ανέρχονται στο 10% του πληθυσμού, και υπάρχει ένα επιπλέον 4% αδιάγνωστο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, επιτακτική ανάγκη αποτελεί για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση που θα σηματοδοτήσει την ελεύθερη επιπλοκών πορεία της νόσου. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.
«Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί μια καθολική Εθνική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ΠΑΝΔΗΜΙΑ που λέγεται ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ» τόνισε ο κος Πατούλης μιλώντας για τη μεγάλη σημασία της ανίχνευσης του διαβήτη σε φαινομενικά μη νοσούντες πολίτες, η οποία είναι εφικτή μέσα από τις την εκστρατείες ενημέρωσης και τους προσυμπτωματικούς ιατρικούς ελέγχους.
Ο ΙΣΑ τόνισε επανειλημμένα τη σημασία των κατάλληλων πολιτικών και των απαραίτητων μέτρων, ώστε η ζωή και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας των σακχαροδιαβητικών της Ελλάδας να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο.
Όσον αφορά τους ανασφάλιστους, ο κος Πατούλης δήλωσε ότι «Χρειαζόμαστε μια Πολιτική Υγείας με άξονα την ποιότητα ζωής του αρρώστου, τη βέλτιστη λύση για τη ζωή του αρρώστου και την αντιμετώπιση του αρρώστου ως ανθρώπινου όντως και όχι ως λογιστικού αριθμού, μια πολιτική Υγείας που θα θέσει ένα πλαίσιο δράσεων προς όφελος του έλληνα ασθενή πολίτη ισότιμο με κάθε άλλου ευρωπαίου. Αυτό είναι το μήνυμα για την Ευρώπη και τη Ελλάδα του 2014, αυτό είναι το μήνυμα για κάθε λειτουργό Υγείας. Είναι αδιανόητο, στο κατώφλι του 2014, να λαμβάνουν τυφλά οι Σακχαρδιαβητικοί ινσουλίνες, χωρίς μέτρηση σακχάρου, επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις ταινίες σακχάρου. Είναι αδιανόητο, να κόβουν τα αντιδιαβητικά δισκία στη μέση, για να φτάσει το κουτί στο τέλος του μήνα. Είναι θλιβερό να ακρωτηριάζουμε το διαβητικό πόδι, επειδή κοστίζουν τα ειδικά παπούτσια…»
Κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ αποτελεί ο σεβασμός στον ασθενή και η φροντίδα στον υγιή πολίτη, μέσα από την Πρόληψη, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ιατρική παρακολούθηση.
Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της I.D.F., ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια!
Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.
Στη Συνέντευξη Τύπου, ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, «ο οποίος μας έδωσε σαφείς οδηγίες από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία σε παρόμοια θέματα μείζονος κοινωνικού χαρακτήρα. Οδηγίες, τις οποίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε κατά τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τόνισε ο Καθηγητής κ. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολική αυτή διαταραχή – και ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2 – έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.
Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι πάντοτε κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη και εξήρε το σημαντικό ρόλο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. στην παρακολούθηση και καταγραφή της πορείας του στη χώρα μας. Παράλληλα, επεσήμανε τη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο. Εφέτος, ο Ι.Σ.Α. θα συνδράμει το έργο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και του Υπουργείου με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ 2103847374) την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.