Κατανοούμε απόλυτα τους πολιτικούς και ιδιαίτερα τους κατέχοντες δημαρχιακό αξίωμα, που ενδιαφέρονται για την προβολή τους και κυρίως για την προβολή του έργου το οποίο θεωρούν ότι έχουν επιτελέσει. Όμως επί σειράν ετών στη δημοσιογραφία, πιστεύουμε πως δικαιούμαστε να τους κάνουμε μια υπόδειξη. Για το καλό τους πάντα.
Ένα από τα πρώτα «μαθήματα» που ακούει κανείς μπαίνοντας στο επάγγελμα ήταν το κλασικό πως «δεν είναι είδηση ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπο, αλλά είδηση είναι ότι άνθρωπος δάγκωσε σκύλο». Στις μέρες μας, η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι είδηση», θα λέγαμε πως «δεν είναι είδηση ότι ο δήμαρχος πραγματοποιεί έργα που βρήκε ώριμα, με μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον προκάτοχό του, πράγμα αυτονόητο, αλλά ότι ο ίδιος προχώρησε στη σύνταξη καινούργιων μελετών για άλλα έργα πνοής, που συνεχίζουν την ανάπλαση της πόλης με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή από εθνικούς πόρους.
Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο στον τομέα αυτό όπως δεν ακούσαμε και κάτι το θετικό τα τρία τελευταία χρόνια που να απαντά στις αμέτρητες καταγγελίες πολλών δημοτών αλλά και του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, χθες δε και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για τιμωρία και φραγμό στην παραβατικότητα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα μια όντως σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης να πηγαίνει περίπατο.
Μας έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια δημοσιοποιήσεις ποινών που επιβλήθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και η ενημέρωση για τα ποσά που εισπράχθηκαν ή επιστράφηκαν στα δημοτικά ταμεία εξαιτίας των παραβάσεων που καταγράφηκαν, πότε από τη δημοτική αστυνομία, όταν αυτή υπήρχε και πότε από τν ΕΛ.ΑΣ. Και φυσικά η παράλειψη αυτή δεν είναι τυχαία. Αν είχαν κάτι το σημαντικό να ανακοινώσουν, θα μας το ανακοίνωναν. Δεν είναι ανόητοι να μην ξέρουν ότι αυτή θα ήταν η ουσιαστικότερη προβολή της δουλειάς τους που θα μπορούσαν να κάνουν.
Γι αυτό είπαμε στην αρχή τι είναι είδηση και τι όχι. Δεν είναι είδηση ότι η παραβατικότητα οργιάζει. Είδηση είναι να ανακοινωθεί ότι αποδίδουν και πόσο τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Είδηση είναι ότι αυτές οι καταγραφές από τα όργανα της τάξης είχαν ως αποτέλεσμα να εισπράξει ο δήμος ένα μέρος των οφειλών. Μήπως έχουμε άδικο;
Επιστροφή στις ρίζες
Μια «ωδή» στο χωριό, στον τόπο καταγωγής των πλείστων εξ ημών, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου, «Περδικόβρυση.. Σαν παραμύθι», του Χριστόφορου Νικολάου, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Και ήταν όλοι τους εκεί, Καστρίτες οι περισσότεροι αλλά και φίλοι της ευρύτερης περιοχής, που έδωσαν το «παρών» γεμίζοντας το αμφιθέατρο του Πνευματικού κέντρου του δήμου. Από τον Μητροπολίτη, το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Χρυσόστομο Ευαγγέλου, αρεοπαγίτη, και τον Ηλία Χαλκιά, βασικούς ομιλητές και εκφραστές των γνήσιων αισθημάτων που πηγάζουν από την ανάγνωση του βιβλίου, ως το απλό κάτοικο του χωριού αυτού. Όλοι τους στάθηκαν στην ανάγκη επιστροφής στις ρίζες μας, στην έμπρακτη αγάπη του χωριού μας, εκεί από όπου ο καθείς ξεκίνησε φτωχός αλλά περήφανος για να κατακτήσει διάφορους τομείς της ζωής, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική. Πικρές, χρήσιμες διαπιστώσεις αυτές στις μέρες της κρίσης, όπως ξαναγράψαμε. Να γυρίσουμε πίσω δεν μπορούμε. Να πάμε μπροστά με άλλα μυαλά, ναι. Και πρωτίστως ο ένας δίπλα στον άλλο, όπως τότε που η ζωή στο χωριό περνούσε μέσα από την εκτίμηση και τον σεβασμό του συγχωριανού μας.
Στη μνήμη Γριτσόπουλου
Στην Τρίπολη θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών το Δ΄ Τοπικό Συνέδριο Αρκαδικών Σπουδών αφιερωμένο στη μνήμη του Τάσου Αθ. Γριτσοπούλου το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Νοεμβρίου και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.
Μεταφορά εικόνας
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα γίνει η κατ έθιμον μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα άνω στα κάτω Δολιανά. Πεζοπορώντας και με την εικόνα στα χέρια ή στον ώμο, κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες ξεκινούν πολύ πρωί τη μεταφορά, ακολουθώντας τη διαδρομή Δραγούνι – Κορίτες – Λουλούδι – Ρουνέικα – Προσήλια, για να φθάνουν τις απογευματινές ώρες στα Κάτω Δολιανά, όπου και καταλήγουν στο ναό του Αγίου Νικολάου.
Συνεργασία για τον αθλητισμό
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και δήμος Τρίπολης υπέγραψαν, δια των εκπροσώπων τους, Πρύτανη κ. Μασσέλο και Δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη, το μεσημέρι της Τετάρτης προγραμματική σύμβαση για συνεργασία πάνω σε ερευνητικό έργο με σκοπό την προοπτική ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού από το τμήμα οργάνωσης και διοίκησης πολιτισμού του εν λόγω Πανεπιστημίου.
Υπεύθυνος θα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ο οποίος εξειδικεύοντας τα της σύμβασης δήλωσε ότι στοχεύει στο να δημιουργηθεί ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου. Εκείνο που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία ενός businessplan από πλευράς Πανεπιστημίου πάνω στο οποίο θα κινούνται οι όποιες δράσεις και στοχεύσεις στο μέλλον.
Τέλος χρόνου το έργο
Παράταση έως το τέλος του χρόνου παίρνει το έργο κατασκευής του δρόμου Τρίπολη Αστρος στο σημείο «Κουμπίλα – Λουλούδι», ύστερα από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Η χρονική παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω βλάβης του ανυψωτικού μηχανήματος της εταιρείας που κατασκευάζει το τμήμα του δρόμου αυτού. Κατέστη δε σαφές από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάκου πως καμία υπέρβαση δεν θα γίνει στον οικονομικό προϋπολογισμό του έργου, που να αφορά την Περιφέρεια. Οτιδήποτε θα επιβαρύνει την κατασκευάστρια εταιρεία.
Χαμογελάτε
Σχολικά «μαργαριτάρια»
Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη, και για το λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)
Η μάνα του Ρασπούτιν ήτανε η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα ης Σιβηρίας. (Γυμνάσιο Καρδίτσας)
Ο Κορινθιακός Κόλπος ευρίσκεται τελείως κατά μήκος. (Γυμνάσιο Πάτρας)
Το φοβερότερο όπλο των αρχαίων Αράβων ήταν ο Ευνούχος.
Οι Έλληνες εφεύρεσαν τη γεωμετρία για να αποφύγουνε την άλγεβρα που ήτανε αράπικη.
Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το Φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά.