Συνεδρίασε την Τετάρτη 16-10-13 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Συζήτησε τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, το σχέδιο του κυβερνητικού προϋπολογισμού για την υγεία του 2014, τις εκθέσεις των 3 Επιτροπών για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα δράσης της ΟΕΝΓΕ.
Η Εκτελεστική Γραμματεία κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις :
– Η δικομματική Κυβέρνηση, υποταγμένη πλήρως στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στις εντολές των δανειστών για νέο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής, μεθοδεύει μείωση δαπανών κατά 3,3 δις ευρώ με περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία και νέα φοροεπιδρομή ύψους 1,5 δις ευρώ, την ώρα που οι λίστες ντροπής των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού παραμένουν ανέγγιχτες.
– Οι δαπάνες Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται το 2014 κατά 2,26 δις ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται από 1,9 σε 1,6 δις ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη από 2,371 σε 2 δις ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εισπράξει 95 εκατ. ευρώ από το χαράτσι των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα Νοσοκομεία.
– Ο ΕΟΠΥΥ, υποχρηματοδοτούμενος και υπό κατάρρευση, θα είναι η νέα δεξαμενή για το κυβερνητικό σχέδιο διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απολύσεων και θα υποστεί τις νέες αιματηρές περικοπές των δημόσιων δαπανών στην υγεία. Οι προτάσεις των 3 Επιτροπών εμπειρογνωμόνων ( Σουλιώτη, Koντού, και Θεοδωράκη – Ομάδας Δράσης ) για την υποτιθέμενη κυβερνητική μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη μετάβαση σε ένα «καθολικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα Π.Φ.Υ.», χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τη κυβέρνηση ως εκθέσεις ιδεών που πριμοδοτούν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, την εφαρμογή των προτάσεων για «βασικό πακέτο παροχών», την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης προς τις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες , την άμεση κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, την διάλυση των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, την απόλυση των 6000 συμβεβλημένων γιατρών, τη διαθεσιμότητα του μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, εργαστηριακού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας – Περιφερικών Ιατρείων που θα μετακινηθούν «προσεχώς» στο « ενιαίο δημόσιο σύστημα Π.Φ.Υ.».
– Προετοιμάζεται το νέο κύμα συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, κατάργησης Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται τα υποστελεχωμένα Τμήματα που αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες τους και το καθημερινό τους έργο και βρίσκονται στα πρόθυρα του αναγκαστικού κλεισίματος, ενώ πάνω από 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με τραγικές συνέπειες και απώλειες χιλιάδων ανθρώπων.
– Ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξάνει με εκρηκτικούς ρυθμούς, υπερβαίνει πια τα 3.500.000 και ταυτόχρονα μεγιστοποιείται η επιδρομή στις άδειες τσέπες των πολιτών με νέες επιβαρύνσεις για φαρμακευτική αγωγή – υπηρεσίες υγείας (οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε., διπλάσιες από το Βέλγιο και την Ελβετία )
– Η ανθρωπιστική τραγωδία στην χώρα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με τη κλιμάκωση της μνημονιακής βαρβαρότητας στη Παιδεία, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη Πρόνοια, τη κοινωνική ασφάλιση, τα λουκέτα, τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς κατοικιών, την επιδρομή στο σύνολο των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι υπό το καθεστώς της στυγνής δημοσιονομικής επιτήρησης και οικονομικής κατοχής της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη, ισότιμη, δωρεάν, πρόσβαση ΟΛΩΝ, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, σε ολοκληρωμένο – αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα πρόληψης των ασθενειών, περίθαλψης, αποκατάστασης της υγείας.
Η παρατήρηση της Επιτροπής Σουλιώτη ότι «η αδράνεια που επέδειξε η Κεντρική Διοίκηση την περίοδο από την Ψήφιση του Νόμου 3235/2004 για την οργάνωση της Π.Φ.Υ. έως σήμερα, καθιστά το εγχείρημα δυσχερέστερο, καθώς αυτό επιχειρείται υπό καθεστώς πολύ περιορισμένων πόρων και σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», είναι σωστή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση «των προθύμων» ετοιμάζεται να υπογράψει νέα επαίσχυντη Μνημονιακή Σύμβαση μακράς διάρκειας, μετά τον νέο δανεισμό της.
Στα 30 χρόνια που πέρασαν από την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ, δεν έλειψαν οι μελέτες για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η εισηγητική έκθεση του Νόμου 1397/1983 ήταν ένα καλό κείμενο με πολύ καλές ιδέες για τη Π.Φ.Υ. Το ίδιο και η εισηγητική έκθεση του Νόμου 2519 του 1997, που περιλάμβανε την αναγκαιότητα συγκρότησης του Συμβουλίου Συντονισμού Ενιαίας Δράσης των υπηρεσιών υγείας. Έλειψε η πολιτική βούληση για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίασή του την 13-5-2011, είχε καταλήξει σε τεκμηριωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία επικαιροποίησε στο 8ο Συνέδριο και αποτελεί έναν από τους σημαντικούς διεκδικητικούς μας στόχους.
Η Ε.Γ. ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :
1. Διεκδικούμε την ολιστική προάσπιση της υγείας ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος των πολιτών, συνταγματικά κατοχυρωμένου, με την οργάνωση ολοκληρωμένου – καθολικού – ποιοτικού –ΔΩΡΕΑΝ – αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρηματοδοτούμενου με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, κι όχι με νέα χαράτσια σε μια εξαθλιούμενη κοινωνία
2. Καταγγέλλουμε κάθε σχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΕΟΠΥΥ, στηρίζουμε την αναβάθμισή τους και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο :
– στην πρόληψη,
-στην προαγωγή της υγείας,
-στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας,
-στην καθολικότητα,
-στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση,
-στην 24ωρη λειτουργία,
με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους
3. Οργανώνουμε πανελλαδική καμπάνια για την στελέχωση- στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό, για τον διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους, για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, για να μην κλείσει κανένα Νοσοκομείο – Κλινική – Τμήμα, για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ, για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών
4. Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής που σχεδιάζεται για την 6 Νοέμβρη
5. Οργανώνουμε Συνέντευξη της Ε.Γ. προς όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας
6. Συγκαλούμε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Πέμπτη 14/11/13 στις 12.30μμ στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ