Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/09/2011
Του Τάκη Γεωργακόπουλου*
Νοιώθω ηθική, συνδικαλιστική και κοινωνική υποχρέωση ως εκπρόσωπος των γιατρών του Γ. Ν. Πατρών “Άγιος Ανδρέας”, στην Τριμελή Επιτροπή ΕΙΝΑ και στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, να απαντήσω με αριθμούς στις αιτιάσεις του υπουργού υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου για το …”πλεόνασμα” των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή θεωρώ τα λεγόμενά του άκρως προσβλητικά για εμάς τους εργαζόμενους γιατρούς, όπως και τα στοιχεία της Επιτροπής Λιαρόπουλου που δημοσιοποιήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό, άκρως παραπλανητικά για την τοπική κοινωνία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής όπου παρέχουμε καθημερινά τις ιατρικές υπηρεσίες μας, εργαζόμενοι σε συνθήκες απαράδεκτες για νοσοκομεία του 21ου αιώνα και επικίνδυνες για καθεαυτή την άσκηση της ιατρικής.
Στο νοσοκομείο μας, που μπορεί κάποτε να χρειασθεί ως συμπολίτης μας και ο σημερινός υπουργός, έχουμε αριθμητική ΥΣΤΕΡΗΣΗ σε ειδικευμένους γιατρούς πολλών και σημαντικών ειδικοτήτων, που είναι, όλες τους, άκρως απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία μας, αφού το Νοσοκομείο μας συμμετέχει ισότιμα με το ΠΠΝΠ στο καθημερινό πρόγραμμα εφημεριών, εφημερεύοντας 15 φορές τον μήνα και δεχόμενο ασθενείς όλων των παθήσεων, ακόμη και από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας αλλά και Ζακύνθου, Μεσσηνίας, είτε αυτοβούλως είτε και μέσω του ΕΚΑΒ (ιδίως διασωληνωμένων) αρκετές φορές εκβιαστικά!
Έχουμε και λέμε, κ. υπουργέ:
Στην Παθολογική κλινική, που ακόμη δεν έχει κριθεί η θέση του διευθυντή (!), υπάρχουν 4 επιμελητές, 1 επικουρική και μία ενοικιασμένη γιατρός (μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ!) αντί των 8-10 που είναι απαραίτητοι ώστε να επαρκούν για κάλυψη και των εφημεριών στα επείγοντα τις ημέρες εφημερίας.
Στην Ορθοπεδική, υπάρχουν 3 επιμελητές αντί των 7-8 που είναι απαραίτητοι, για τον ίδιο όγκο δουλειάς.
Στην Πλαστική χειρουργική υπάρχουν 2 επιμελητές, παρά το ότι εφημερεύει κάθε μέρα, ως μοναδική κλινική σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.
Στην Αναισθησιολογία υπάρχουν 6 επιμελητές για να καλύπτουν διπλές εφημερίες στα χειρουργεία τόσο του κεντρικού κτηρίου όσο και στα χειρουργεία του πρώην “409” όπου στεγάζονται οι υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές.
Στην Καρδιολογία υπάρχουν 7 επιμελητές για δύο κλινικές και για κάλυψη εφημεριών σε δύο διαφορετικά κτήρια, αφού, όπως ξέρετε, το Νοσοκομείο μας είναι ακόμη στη διασπορά…
Στην ΩΡΛ υπάρχουν 3 επιμελητές, αντί των 7-8 που θα έπρεπε να υπάρχουν για τους λόγους που προαναφέρουμε.
Στη Νεφρολογική κλινική/ΜΤΝ, υπάρχουν 4 επιμελητές αντί των 7-8 που θα έπρεπε να υπάρχουν.
Στην Κλινική Αιματολογία υπάρχουν… μία επιμελήτρια, που μαζί με τον διευθυντή πραγματοποιούν μόνο εξωτερικό ιατρείο και τους ασθενείς τούς θεραπεύουν σε κλίνες με μόνο πρωινό ωράριο…
Στην Ογκολογία/Μον ΧΜΘ υπάρχουν δύο επιμελήτριες και οι ασθενείς θεραπεύονται μόνο σε πρωινό ωράριο!
Στη Νευροχειρουργική υπάρχουν μόνο δύο επιμελητές, χωρίς κλινική, χωρίς δυνατότητα χειρουργείων, που καλύπτουν με δυσκολία μόνο επείγοντα περιστατικά και μετά “ψάχνουν” που θα διακομίσουν τον ασθενή.
Στη Γαστρεντερολογία υπάρχει ένας διευθυντής κι αυτός χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για επείγουσες ενδοσκοπήσεις σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας πεπτικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς στη διάρκεια της εφημερίας να πηγαινοέρχονται από τον “Άγιο Ανδρέα” στο Πανεπιστημιακό, για κάθε σοβαρό τους πρόβλημα! Είναι κι αυτός ένας σύγχρονος τρόπος άσκησης της ιατρικής, χωρίς… εργαλεία!
Στην Εργαστηριακή αιματολογία, που καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες του Νοσοκομείου σε εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών, υπάρχουν… μία επιμελήτρια που στις εφημερίες συνεπικουρείται από τις 3 επιμελήτριες του Μικροβιολογικού εργαστηρίου, όπου κι εκεί ο αριθμός των ειδικευμένων υστερεί σημαντικά, όπως και στο Κυτταρολογικό και στην Πυρηνική ιατρική και στη Ρευματολογία και στη Δερματολογία, στην Ενδοκρινολογία, για να μην σας πω και για τη διάλυση του Γναθοχειρουργικού τμήματος και της Ψυχιατρικής κλινικής, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων χρόνων!
Ιδού, επομένως, κύριε Λοβέρδο, η Ρόδος (των πλεοναζόντων), ιδού και το πήδημα (της νέας πολιτικής σας!).
Ακόμη μία… λεπτομέρεια να θέσω υπόψη του κ. υπουργού υγείας: Τα Π.Δ. 88/99 και 76/05, δηλαδή η ισχύουσα νομοθεσία (!) για τον χρόνο εργασίας των γιατρών, ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να υποχρεωνόμαστε από τις διοικήσεις που κατά πλειοψηφία η κυβέρνηση διορίζει, σε παράνομη υπερωριακή εργασία, με εξαντλητικά ωράρια και να γινόμαστε επικίνδυνοι για τους ασθενείς!
Η υπουργός Παιδείας είπε πρόσφατα στην Βουλή πως οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται. Σωστά! Ο κ. υπουργός Υγείας πότε σκοπεύει να εφαρμόσει την ισχύουσα από το 1999 νομοθεσία;
Τώρα για την αμετροέπεια των συκοφαντικών δηλώσεων του κ. υπουργού, σχετικά με τη… μη αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10.000.000 Έλληνες, θα ήθελα να πω ότι κακώς οι πολιτικοί τού ζήτησαν να ανακαλέσει και ορθώς δεν ανακάλεσε, αφού έτσι (έχοντας την κάλυψη του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου) κατέδειξε και την ποιότητα της πολιτικής που ασκεί. Άλλωστε το λέει και η αρχαία ρήση: Αρχή άνδρα δείκνυσι!
Δεν χρειάζεται πλέον να κοπιάζει ο κ. υπουργός της Υγείας. Μας έδειξε με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ως πολιτικός προϊστάμενος του υγειονομικού χώρου, ότι η πολιτική του θα βλάπτει σοβαρά την υγεία του ελληνικού λαού. Εις το διηνεκές! Και μόνο το περιστατικό που συνέβη στον ΟΠΑΔ με την ανάθεση παχυλής εργολαβίας σε ημέτερους για έλεγχο νοσηλίων ιδιωτικών κλινικών (…), σκανδαλώδες θέμα που ανέδειξε πρόσφατα η “Αυγή”, φανερώνει ότι το ενδιαφέρον του για νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά εξαντλείται ΜΟΝΟ στους άλλους και εξαιρεί τα δικά του παιδιά… του ΠΑΣΟΚ, δικαιώνοντας έτσι και τον κ. Θ. Πάγκαλο που είπε “μαζί τα φάγαμε”, γνωρίζοντας βεβαίως και δείχνοντας ο άνθρωπος, τους προστατευόμενους του κυβερνώντος κόμματος.
* O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΜΕΘ, εκπρόσωπος γιατρών στην Τριμελή Επιτροπή ΕΙΝΑ και στο Δ.Σ. του Γ.Ν. Πατρών “ο Άγιος Ανδρέας”
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=639049