Περί την 3η μεσημβρινή ώρα , οι ευρισκόμενοι από νωρίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας , άρχισαν έλεγχο του προσωπικού από τον 4ο όροφο και συγκεκριμένα την Χ/Κ κλινική. Μετά τον έλεγχο στη μία και μοναδική νοσηλεύτρια του τμήματος ( σημ: επιφορτισμένη με τη νοσηλεία 40 ασθενών..) η οποία φυσικά ανευρέθη στη θέση της , ο έλεγχος επεκτάθηκε στα γραφεία των ιατρών του Χ/Κ τομέα . Σε ερώτηση των ελεγκτών γιατί είναι κλειστά τα γραφεία των ιατρών απαντήσαμε πως οι περισσότερες Χ/Κ ειδικότητες είναι σε εφημερία ετοιμότητας και ως εκ τούτου νομίμως απουσιάζουν ( Ουρολόγος , Οφθαλμίατρος , ΩΡΛ ) . Ο μοναδικός εν ενεργή εφημερία ευρισκόμενος Χειρουργός, εκτελούσε τα καθήκοντά του στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών στο ισόγειο. Μετά τούτου οι ελεγκτές κατέβηκαν στον 3ο όροφο όπου στεγάζονται η Πνευμονολογική και Ορθοπεδική κλινική. Στην Πνευμονολογική κλινική αφού επισήμαναν την απουσία του ευρισκόμενου σε μικτή εφημερία ιατρού , τους απαντήσαμε ότι ο γιατρός αυτή την ώρα έχει πάει για φαγητό , μετά δε τη πάροδο ολίγων λεπτών ο εν λόγω συνάδελφος παρουσιάστηκε στους ελεγκτές .
Ακολούθως συνοδεύσαμε τους ελεγκτές στην Καρδιολογική κλινική όπου ευρέθησαν όλοι οι γιατροί εφημερεύοντες και μη στο χώρο εργασίας. Στην ίδια κλινική νοσηλεύονται ασθενείς του Νεφρολογικού και Νευρολογικού τμήματος . Μετά τον έλεγχο των νοσηλευτών οι οποίοι ευρέθησαν στη θέση τους , επισημάναμε ότι ο Νεφρολόγος αν και σε εφημερία ετοιμότητας βρίσκεται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ισόγειο, ο δε Νευρολόγος δε γνωρίζαμε που ευρισκόταν .
Την ώρα που οι επιθεωρητές έδειξαν διάθεση οργής για την απουσία του Νευρολόγου , κατέφθασε ο ίδιος εξηγώντας ότι εξέταζε ασθενή στην Ορθοπεδική κλινική. Τη στιγμή αυτή εξοργιστήκαμε με τη συμπεριφορά των ελεγκτών νιώθοντας πως μας εμπαίζουν και μας προσβάλλουν κατάφωρα. Αυτό διότι κατά τον έλεγχο του μισού κτιρίου αφ΄ενός δεν ελέχθησαν οι τραγικές συνθήκες εργασίας μας, ο επισφαλής αριθμός νοσηλευτών , η μη κάλυψη με ενεργή εφημερία ιατρών όλων των ειδικοτήτων ( αφού έχει περικοπεί δραματικά το κονδύλι εφημέρευσης και οι ενεργείς εφημερίες έχουν μετατραπεί με λογιστικά κριτήρια σε μικτές και ετοιμότητας) και η έλλειψη σε βασικά υλικά, αφετέρου την ίδια στιγμή επικεντρώθηκαν στην ολιγόλεπτη απουσία του Νευρολόγου ο οποίος εκτελούσε το καθήκον του.
Αντιληφθήκαμε αυτό που εξαρχής είχαμε υποψιαστεί, ότι δηλαδή δεν είχαμε να κάνουμε με έλεγχο της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου και καταγραφής των οξύτατων προβλημάτων , αλλά με μια εσκεμμένη ενέργεια επικοινωνιακού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό τη στοχοποίηση , τρομοκράτηση και εξευτελισμό συναδέλφων.
Εν τω μεταξύ ασθενείς , συνοδοί , συγγενείς και άλλοι ευρισκόμενοι στο χώρο άρχισαν να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αισθανόμενοι προφανώς τον εμπαιγμό που υφίστανται ως ασθενείς και πολίτες.
Υπο αυτές τις συνθήκες διεκόπη ο έλεγχος εκ μέρους των επιθεωρητών και οδηγήθηκαν από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας στο γραφείο του διοικητικού διευθυντή. Εκεί οδηγήθηκε και μέρος των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων μας και διεξήχθη ένα πολύωρος αλλά ατελέσφορος διάλογος.
Στη συνέχεια εκλήθη εισαγγελέας και κατέφθασε αστυνομική δύναμη στο χώρο του Νοσοκομείου, υπό τη συνοδεία της οποίας και εν μέσω οργής και αγανάκτησης των συγκεντρωμένων εργαζομένων και πολιτών ολοκληρώθηκε ο έλεγχος χωρίς να επισημανθεί καμία απουσία εργαζομένου .
Η παρουσία της αστυνομίας όξινε την οργή των συγκεντρωμένων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προπηλακισμοί θύμα των οποίων ήταν και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδριώτης ο οποίος δέχθηκε λάκτισμα από ένστολο.
Υπό την κατακραυγή εργαζομένων και πολιτών οι επιθεωρητές και οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το χώρο του Νοσοκομείου.
εκ μέρους των ΔΣ του Ενιαίου Σωματείου και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας