Ψυχικά ασθενείς και ναρκομανείς στέλνονται βορά στον ιδιωτικό τομέα

καταθλιψηΣε μια εποχή που η κατάθλιψη πλήττει το 13,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα κι ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει οριστικά στο τέλος του 2015 τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα στην ψυχική υγεία και στους φορείς πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Αυτό είναι το ζοφερό τοπίο που αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Ο ψυχίατρος-συντονιστής διευθυντής του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, Θανάσης Βαξεβάνης, ανέφερε ότι, ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 13,5%. Εξάλλου ο δείκτης αυτοκτονιών που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000.

 

Παράλληλα επισήμανε ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης μειώθηκε ο αριθμός των δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. “Αποασυλοποιήθηκαν τα δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και ασυλοποιήθηκαν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές” τόνισε ο κ Βαξεβάνης.

 

Αποψίλωση του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ

 

“Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών, εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 στο Παπανικολάου, στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπαγεωργίου. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία.

 

Από τις δύο κλινικές οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, η μία θα μεταφερθεί στον Άγιο Δημήτριο και η Β΄ Πανεπιστημιακή στο Ιπποκράτειο.

 

Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι 12-15 κλίνες που θα λειτουργούν εκεί δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και όλη τη Μακεδονία” πρόσθεσε ο κ. Βαξεβάνης.

 

Κλείνουν τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών και ιδρύονται ιδιωτικά χωρίς έλεγχο

 

Ο υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ Παναγιώτης Γεωργάκας -επικαλούμενος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά- ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην ενέσιμη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η “μετανάστευση” από τη μια ουσία στην άλλη κι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα των χρηστών. Επισήμανε επίσης ότι, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο, ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο.

 

“Η υπογραφή του συμφώνου Λυκουρέντζου-Andor και ο άκαμπτος χρονικός ορίζοντας κλεισίματος των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θέτει σε κίνδυνο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις ζωές χιλιάδων ψυχικά ασθενών που θα βρεθούν στους δρόμους” επισήμαναν οι εργαζόμενοι.

http://www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *