Δεν χωρά αμφιβολία πως ακόμη κι όταν αρχίσει η οικονομία να πατά σε στέρεο έδαφος, η ανάκαμψη της χώρας και το μέλλον της θα στηριχθούν κυρίως στο έμψυχο υλικό της. Στη νέα γενιά. Μια γενιά που σήμερα απογοητευμένη κοιτάζει με αβεβαιότητα το μέλλον, θεωρώντας ότι το παρόν έχει χαθεί και το μέλλον έχει υποθηκευτεί. Το μεγάλο χρέος της πολιτείας απέναντι όχι μόνο στους νέους αλλά και στην ίδια την Ελλάδα είναι να επιχειρήσει να ανατρέψει αυτό το απαισιόδοξο κλίμα και κυρίως μέσω των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν να εξασφαλίσει ένα στοιχειωδώς ικανοποιητικό και σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης.
Η προ μηνός ανακοινωθείσα πρόθεση για κατάργηση της σχολής Αργυροχρυσοχοϊας στη Στεμνίτσα, όχι απλώς δεν ανέτρεπε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας, τουναντίον το ενίσχυε. Γι αυτό και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη σχολική κοινότητα και την επαγγελματική εκπαίδευση το κλείσιμο αυτό με αποτέλεσμα τις απανωτές και έντονες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν. Ήταν αδιανόητο και θεωρήθηκε ως μια κίνηση σουρεαλιστική καθότι οι σπουδές που παρέχονταν εκεί ήταν υψηλού επιπέδου, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις, γεγονός που είχε καταξιώσει τη σχολή αυτή ως μια από τις καλύτερες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο της, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Αρα, πέραν πάσης λογικής η ενέργεια του υπουργείου. Ευτυχώς η αγωνία όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών και επαγγελματιών του κλάδου δεν κράτησε για πολύ, καθότι με νεότερη απόφαση επαναλειτουργεί κανονικά η σχολή ενταγμένη σε άλλο, πιθανώς, υπουργείο. Το λάθος πάει να διορθωθεί, όπως φαίνεται, ελπίζουμε όχι με μεγαλύτερο λάθος…
Ίσως συνειδητοποίησαν οι αρμόδιοι, έστω και αργά, ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Αυτές μπορεί να είναι αναγκαίες για να κρατήσουν τη χώρα στη ζωή, όμως το εφαλτήριο για την αναγέννηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλο από την εξασφάλιση οράματος και ελπίδας για τη νέα γενιά. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια σύγχρονη αποτελεσματική εκπαίδευση που περνά, μεταξύ άλλων και μέσα από την αναβάθμιση παραδοσιακών σχολών, επαγγελματικής και όχι μόνο κατεύθυνσης . Σαν αυτή της Στεμνίτσας.
Κακοποιημένες γυναίκες
Υπεγράφη το συμφωνητικό για τη διαμόρφωση ακινήτου στην Τρίπολη σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών μεταξύ του δημάρχου και του εργολάβου κ. Ευάγγελου Λαμπρόπουλου, που ανέλαβε το έργο. Πρόκειται για σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση με 700 χιλιάδες ευρώ και θα φιλοξενεί 20 περίπου γυναίκες το μήνα, όλων των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρέχοντας τροφή και στέγη ύστερα από σχετική αξιολόγηση και πρόταση του συμβουλευτικού κέντρου που λειτουργεί στην πόλη. Για τη λειτουργία του έχει ήδη προσληφθεί μία κοινωνική λειτουργός και ένας διοικητικός ενώ «τρέχει» και η προκήρυξη για μία θέση ψυχολόγου.
Μουσικές πλημυρίζουν την πόλη
Μουσικές υπέροχες θα κατακλύσουν σήμερα διάφορα σημεία της πόλης από κουαρτέτο μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με έργα Mozart, Boccherini, Strauss, Pachelbel, Shostakovich, Haydn, Legrand, Kreisler, Gardel, Albeniz, Joplin, Σκαλκώτα. Οι συναυλίες θα δοθούν στις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης, στην Πλατεία Νεομ. Δημητρίου (Σκακιέρα), στην Πλατεία Άρεως και στην Πλατεία Πετρινού. Αύριο Σάββατο οι Πελοποννήσιοι θα υποδεχθούν στην Τρίπολη τον διεθνούς φήμης μαέστρο Διονύσιο Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά (Dionysios Dervis-Bournias) και την σημαντική μουσική ομάδα της «Ορχήστρας της Εποχής του Διαφωτισμού» (Orchestra of the Age of Enlightenment). Έργα του Μότσαρτ θα ακουστούν στο εσωτερικό του Μαλιαροπούλειου θεάτρου αλλά και στην πλατεία Πετρινού, όπου οι διοργανωτές θα έχουν εγκαταστήσει δύο υπαίθριες γιγαντοοθόνες. Το κονσέρτο θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στους θεατές που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν εντός θεάτρου.
Συνέδριο Δραματοθεραπείας
Στο Ναύπλιο 11, 12 και και στην Επίδαυρο 13 Οκτωβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 3o Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας (συνδιοργάνωση Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ) και του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ»)
Το 3ο Διεθνές Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υποστηρίζεται από το Δήμο Ναυπλιέων, τη Δ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδας) του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο και άλλους τοπικούς Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς.
Κλείνουν αεροδρόμια
Το κλείσιμο 22 αεροδρομίων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας εισηγούνται προς την ελληνική κυβέρνηση η Τρόικα αλλά και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa με τους Γερμανούς συμβούλους του δημοσίου. Η εισήγηση επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την τρόικα μερικούς μήνες μετά την απόρριψή της από το αρμόδιο υπουργείο και αφορά στο κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: Μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο τελευταία έχει αναπτυχθεί ραγδαία με απευθείας πτήσεις με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Μετά την εξέλιξη αυτή είναι αστείο να μιλάμε για πολιτικό αεροδρόμιο την Τρίπολη.
Εργοστάσια απορριμμάτων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, τα δύο εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, θα βρίσκονται στην Αρκαδία και στη Λακωνία.Το πρώτο και μεγαλύτερο εξ αυτών, θα βρίσκεται στην περιοχή Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το δρόμο προς Κεραστάρη και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από Κεραστάρη και 2,5 από Παλαιόχουνη.Το εργοστάσιο αναμένεται να έχει γύρω στους 230 εργαζόμενους και θα γίνεται ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ το υπόλειμμα θα μεταφέρεται σε ΧΥΤΥ που θα βρίσκεται σε άλλη περιοχή.
Η 2η μονάδα (στη Λακωνία) θα είναι μικρότερη και χωροθετείται στην περιοχή της Σκάλας του δήμου Ευρώτα που θα καλύπτει όλο το νομό ενώ, σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην περιοχή της Τραχειάς στην Αργολίδα και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, αναμένεται να δημιουργηθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πηγή: drt915.gr
Πράσσειν άλογα
Όταν κάποιος σε μία συζήτηση μας λέει πράγματα με τα οποία διαφωνούμε ή μας ακούγονται παράλογα, συνηθίζουμε να λέμε: “Μα τί είναι αυτά που μου λες; Αυτά είναι αηδίες και πράσσειν άλογα!”.Το “πράσσειν άλογα” λοιπόν, δεν είναι πράσινα άλογα όπως πιστεύει πολύς κόσμος, όπως τα μικρά μου πόνυ, αλλά αρχαία ελληνική έκφραση. Προέρχεται εκ του ενεργητικού απαρέμφατου του ρήματος “πράττω” ή/και “πράσσω” (τα δύο τ, αντικαθίστανται στα αρχαία και από δύο σ), που είναι το “πράττειν” ή/και “πράσσειν” και του “άλογο” που είναι ουσιαστικά το ουσιαστικό “λόγος”=λογική (σε μία από τις έννοιες του) με το α στερητικό μπροστά. Α-λογο=παράλογο =>Πράσσειν άλογα, το να κάνει κανείς παράλογα πράγματα.
Νέα από Αρκαδία.
” Ο πεινασμενος καρβελια ονειρευεται ”
Αυτο λεει ο λαος και αυτο ισχυει διαχρονικα στη χωρα αυτη που δεν εννοει να μαθει απο τα λαθη της !
Για ποια ανακαμψη ποιας οικονομιας μιλατε στην αρχη του κειμενου !;!;!
Μιας οικονομιας που παρουσιαζει, ταχα, πλεονασμα επειδη το κρατος δεν πληρωνει κανεναν και χρωστα ακομη και της… Μιχαλους ;;;
Μιας οικονομιας που στηριζεται αποκλειστηκα στα…τερτιπια του καιρου και περιμενει μονο απο το τουρισμο να σταθει ορθια ;;;
Μιας οικονομιας που βασιζεται, οπως βασιζοταν και θα βασιζεται ΠΑΝΤΑ ( λογω ελλειψης πρωτοβουλιων και ιδεων), σε δανεικα ;;;
Και τελος μιας οικονομιας που, αν ποτε ξεπερασει τη κριση, θα της λειπει το βασικοτερο στοιχειο που χρειαζεται για να ορθοποδησει, η νεα της γενια !;!;!;!
Οποιος πιστευει οτι η χωρα αυτη θα βρει καποτε το δρομο της ( που δεν εχει ιδεα ποιος ειναι ) ή χαζος ειναι ή χαζος .
Ενα απ’ τα τρια …
Υ.Γ : Μην ψαχνετε .Και η τριτη επιλογη παλι χαζος ειναι !