Είτε υιοθετηθεί η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είτε τελικά ακολουθηθεί ο δρόμος της Task Force και του Ράιχενμπαχ, ένα είναι βέβαιον: Έως το τέλος του χρόνου έρχεται νέο μεγαλύτερο κύμα κινητικότητας στην Υγεία. Ποιοι θα αλλάξουν θέση και ποιοι θα απομακρυνθούν από την εργασία τους
Στα συρτάρια του Άδωνι Γεωργιάδη βρίσκονται εκτός από τα σχέδια για τις αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού που σήμερα απασχολούνται σε Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ και περιφερειακά ιατρεία.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εδώ και καιρό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο κύμα κινητικότητα στην Υγεία μετά από αυτό στα νοσοκομεία. Άλλωστε μέσω της Υγείας σκοπεύει να ικανοποιήσει την…πεινασμένη τρόικα που ζητά άλλες 12.500 μετακινήσεις έως το τέλος του χρόνου.
Και ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει τους αριθμούς αυτούς αυτή τη φορά μέσα από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συνολικά όπως αναφέρουν πληροφορίες 10.000 εργαζόμενοι θα μπουν στο στόχαστρο και θα «παγώσουν» έως ότου ορισθεί η νέα τους θέση στο σύστημα. Θα μείνουν δηλαδή εκτός για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα μετακινηθούν στο νέο τους πόστο.
Εκείνοι που θα φύγουν πρώτοι θα προέρχονται από όσες μονάδες υγείας κλείσουν με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές καθώς αυτό που ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia, είναι να μπει λουκέτο στα πολυιατρεία εκείνα που δεν έχουν δικό τους κτίριο και λειτουργούν σε νοικιασμένο. Στόχος να απαλλαγεί ο ΕΟΠΥΥ από τα υπέρογκα ενοίκια που σήμερα σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Αμέσως μετά σειρά θα έχουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε μονάδες που δεν καλύπτουν μεγάλο κομμάτι πληθυσμού. Εξάλλου η ανακατανομή του προσωπικού θα γίνει με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Αναμένεται να ενισχυθούν οι μονάδες που θα έχουν κεντρικό ρόλο και θα καλύπτουν μεγάλες περιφέρειες ενώ οι μικρότερες θα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων υγείας.
Ωστόσο η υπόθεση κινητικότητα δεν αναμένεται να είναι ανώδυνη για τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς αυτή τη φορά η μετακίνηση του προσωπικού δε θα περιορίζεται σε αλλαγές λίγων χιλιομέτρων. Στα νοσοκομεία της Αθήνας όπου επίσης υπήρξαν αντιδράσεις ήταν μάλλον περιορισμένης έντασης καθώς οι εργαζόμενοι χρειάστηκε ουσιαστικά να μετακινηθούν σε μικρή απόσταση. Στην περιφέρεια όμως μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν και χωρίο ή πόλη κάτι που δε φαίνεται να είναι απλή υπόθεση.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/5156