Οι απλήρωτες δόσεις των στεγαστικών δανείων, τα καθυστερημένα ενοίκια, η αδυναμία να πληρωθούν δίδακτρα και τρέχοντες λογαριασμοί μάς γεμίζουν άγχος και μας οδηγούν σε κατάθλιψη.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), από το 2011 έως το 2013 η βαριά κατάθλιψη στον ελληνικό πληθυσμό έχει διπλασιασθεί.
Μάλιστα, η ψυχική νόσος φέρεται να έχει προτίμηση στις γυναίκες, καθώς πλήττει το 15,6% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της βαριάς κατάθλιψης είναι από 35 έως 44 ετών και από 55 έως 64 ετών (κυρίως γυναίκες), τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.
Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 1984 το ποσοστό κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό ήταν 5,4%, το 2008 είχε μειωθεί και ήταν 3,3%, το 2009 με την έναρξη της κρίσης 6,8%, το 2011 ήταν 8,2% και το 2013 χτύπησε «κόκκινο» και έφτασε το 12,3%.
«Είναι σημαντική έρευνα διότι παρόμοιες έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και έτσι μπορούμε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάθλιψη όσο προχωρά η οικονομική κρίση. Πλέον έχει φτάσει στο 12,3% στον γενικό πληθυσμό», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Μαρίνα Οικονόμου, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οσον αφορά την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% εμφανίζουν βαριά κατάθλιψη, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).
Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο και σε αυτούς που εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης, οι οποίοι σε ποσοστό 16,9% παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό όσων εργάζονται με κανονικό ωράριο (7,2%), καθώς και εκείνων που εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (8,1%).
http://www.tanea.gr