Η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του ’21, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Με επιμονή και πειστικότητα αντέστρεψε το αρνητικό για την άποψή του κλίμα μεταξύ των οπλαρχηγών κι έτσι στα μέσα Απριλίου αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Τριπολιτσάς σε πρώτη φάση, ώστε να διακοπεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και εφοδιασμού της πόλης. Ο ιστορικός Νικόλαος Σπηλιάδης, από τους σπουδαιότερους ιστοριογράφους του Αγώνα, που έζησε τα γεγονότα γράφει στα “Απομνημονεύματά” του μεταξύ άλλων:
«O Μανώλης Δούνιας από τον Πραστόν… ‘Ήταν ημέρα Παρασκευή, εικοστή τρίτη του Σεπτεμβρίου 1821… και ο Δούνιας ανεβαίνει το τείχος επί σκοπώ να εξαγάγει τον Τούρκον… Κατόπιν τούτου έδραμον άλλοι και ανεβαίνουσιν ωσαύτως. Κατόπι δε τούτων και άλλοι, ό,τε αδελφός του Κεφάλα και ο Διονύσιος Βασιλείου, και όρμησαν τινές εν ριπή οφθαλμού εις το επί της πύλης πυροβολοστάσιον, στρέφωσι τα πυροβόλα προς την πόλιν… “.
Τότε και άλλοι Έλληνες που ήταν εκεί κοντά σκαρφάλωσαν με σχοινί στα τείχη και άνοιξαν τις πύλες του Ναυπλίου και του Μυστρά. Από αυτές ξεχύθηκαν τα σώματα από τα κοντινά υψώματα της Βολιμής και του Αγίου Σώστη υπό τους Κεφάλα, Ζαφειρόπουλο, Παπαπαναστάση και άλλους που σύντομα άνοιξαν όλες τις καστρόπορτες από όπου εφόρμησαν και οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις. Οι Τούρκοι πρόβαλαν λυσσασμένη αντίσταση και έγινε φοβερή μάχη σώμα με σώμα στους δρόμους της πόλης. Οι επαναστάτες όμως ήσαν πλέον ασυγκράτητοι και παθιασμένοι και κατάφεραν γρήγορα να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση.
Πολλοί Τούρκοι οχυρώθηκαν στα σπίτια από όπου απεγνωσμένα αμύνονταν, αλλά οι επαναστάτες έβαζαν φωτιά και τους έκαιγαν ή τους ανάγκαζαν να βγουν. Στο τέλος έπεσε και η μεγάλη Τάπια, τελευταίο σημείο αντίστασης των Τούρκων. Επακολούθησε ανηλεής σφαγή των Τούρκων, στρατιωτών και αμάχων, από τους διψασμένους για εκδίκηση Έλληνες – παρά τις προσπάθειες αρκετών οπλαρχηγών να διασώσουν τους αιχμαλώτους- και η Τριπολιτσά παραδόθηκε στις φλόγες. Ο Κολοκοτρώνης πάντως τήρησε την υπόσχεσή του στον αρχηγό των Αλβανών Αχμέτ Μπέη να μην πειράξει όσους Αλβανούς απέμειναν στην πόλη, τους οποίους και άφησε να φύγουν για την Ήπειρο. Από την εκδικητική μανία των Ελλήνων πέρασαν και ορισμένοι Έλληνες κάτοικοι που είχαν αντιταχθεί στην Επανάσταση, καθώς και οι Εβραίοι της πόλης, αφού οι επαναστάτες δεν είχαν ξεχάσει τη συμμετοχή των Εβραίων στη πρόσφατη διαπόμπευση στην Πόλη του πτώματος του Γρηγορίου του Ε’».
Κοινωνικό οδοντιατρείο
Σε μια γενναία και αξιέπαινη πρωτοβουλία προέβη ο συμπολίτης μας οδοντίατρος Ρούλης Σπυρόπουλος. Θέτει στη διάθεση του δήμου ολόκληρο τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου του, για δημιουργία Κοινωνικού Οδοντιατρείου. Απομένει στο δημοτικό Συμβούλιο η αποδοχή ή όχι της δωρεάς, στην προσπάθειά του για τόνωση των κοινωνικών του δομών που επιδρούν ευεργετικά στα φτωχά κοινωνικά στρώματα.
Στο Ζαγκλιβέρι
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των ιερών λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης – Αγγελίνης από τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ευρέθησαν κατά θαυμαστό τρόπο το έτος 2012, στο τόπο καταγωγής της, το Ζαγκλιβέρι, της Μητρόπολης Ιερισσού, όπου ποιμαίνει ο Σος Θεόκλητος Αθανασόπουλος.
Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου ε.έ., τοποθετημένα σε ημίονο (όπως το έτος 1764 που μαρτύρησε η Αγία και την μετέφεραν 3 νέοι σύμφωνα με τις πηγές, από το Ζαγκλιβέρι στην Όσσα, για να την ενταφιάσουν πλησίον του σημείου όπου είχε ενταφιαστεί η Αγία Κυράννα, ώστε να μην βεβηλώσουν τη σωρό της οι Οθωμανοί) και συνοδείᾳ έφιππων ανδρών ακολούθησαν το μονοπάτι που συνδέει τα δυο αυτά χωριά, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή τους με εορταστικές λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, 249 έτη μετά το φρικτό της μαρτύριο. Φανερά συγκινημένος ο Σος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε το Θεό για το μεγάλο και μοναδικό αυτό γεγονός, για την ξεχωριστή ευλογία, όπως και όλους όσοι παραβρέθηκαν (μεταξύ αυτών και οι μητροπολίτες Μαντινείας Αλέξανδρος και Πατρών Χρυσόστομος).
Ο δρόμος Τρίπολης Αστρους
Αποκαθίσταται βαθμιαία η βλάβη του τηλεχειριζόμενου ανυψωτικού μηχανήματος που τοποθετεί τις τσιμεντένιες δοκούς, στη θέση Κουμπίλα, του δρόμου Τρίπολης Αστρους. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και μηχανικοί της εταιρείας καθώς και άλλοι εργαζόμενοι αισιοδοξούν πως μέχρι τέλος του χρόνου ο δρόμος θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Ίσως έτσι τελειώσουν και οι «αμαρτίες» που εγκατέλειψε η προηγούμενη εργολαβία, η οποία τα «έστριψε» δια της πτώχευσης.
«Τα ΚΠΕ της γειτονιάς μας»
Το ΚΠΕ Καστρίου, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, σχεδιάζει την υλοποίηση ημερίδας, την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013, με θέμα: «Τα ΚΠΕ της γειτονιάς μας»
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης (οδός Δολιανών, αρ. 1) και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερει-ακής Ενότητας Αρκαδίας. Στόχος της ημερίδας είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των ΚΠΕ και για την ένταξή τους σε Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Μεταφορά μαθητών
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται ποσό συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες για την κάλυψη εξόδων μεταφοράς μαθητών, έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2012-2013. Αυτές οι ενισχύσεις θα αποδοθούν στις δικαιούχους Περιφέρειες, με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για την Περιφέρεια το ποσό ανέρχεται σε 4.163.000,00 ευρώ. Στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνεται ποσό 339.674,64 € που αφορά στην Π.Ε. Κορινθίας, ως εξόφληση της συνολικής δαπάνης για μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2011-2012. Ειδικότερα οι ενισχύσεις κατά Περιφερειακή Ενότητα έχουν ως εξής: Π.Ε. Αργολίδας 364.000,00, Π.Ε. Αρκαδίας 964.000,00, Π.Ε. Κορινθίας 1.382.000,00, Π.Ε. Λακωνίας 684.000,00, Π.Ε. Μεσσηνίας 769.000,00
Χειμερινό ξεκίνημα
100 και πλέον άτομα παρευρέθηκαν την Τετάρτη, 25/09/2013 στο εξωκκλήσι της Ανάληψης, με την εκπληκτική θέα στην πόλη, στην εναρκτήρια εκδήλωση του ΣΑΟΟ για τη νέα ορειβατική περίοδο!
Μετά από σύντομο χαιρετισμό του προέδρου Νίκου Δέδε, που καλωσόρισε τους επισκέπτες και αναφέρθηκε στις πολυποίκιλες δραστηριότητες του συλλόγου, προβλήθηκαν βίντεο και διαφάνειες από την πλούσια δράση του το προηγούμενο εξάμηνο. Αξίζει να τονιστεί ότι κυκλοφόρησε το 30ο τεύχος του περιοδικού «Όρος Αρκαδίας», το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς από το 1998. Στο περιοδικό υπάρχει το νέο πρόγραμμα εξορμήσεων και εκδηλώσεων, όπως επίσης και ενδιαφέροντα άρθρα.
Τα νέα γραφεία του συλλόγου είναι Β. Δεκάζου 9-11 και Υψούντος 16-18, και οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν ότι θα αποτελέσουν ένα πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο για την πόλη.
Πλατεία Αγίου Βασιλείου
Στη προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 θα συζητηθεί και η πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων» του έργου : «Ανάπλαση Πλατείας Αγίου Βασιλείου».
Χαμογελάτε
Δύο πεινασμένες γάτες κάθονταν ώρες ολόκληρες έξω από τη φωλιά των ποντικιών, που δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν. Κάποτε η μια σκέφτηκε σοφά. Πήγε έξω από τη φωλιά των ποντικιών και άρχισε να γαβγίζει. Κάποια στιγμή ένας ποντικός βγήκε από τη φωλιά του και η γάτα τον άρπαξε.
– Μα καλά, εγώ άκουσα σκύλο! λέει με έκπληξη ο ποντικός.
– Αγαπητέ μου, όταν στη σημερινή εποχή δεν ξέρεις και καμιά ξένη γλώσσα, δεν μπορείς να ζήσεις.