Κλειστά 200 κρεβάτια Εντατικής! Στοιχεία σοκ ειδικών επιστημόνων

μεθΣτο χειρότερο σημείο φαίνεται ότι βρίσκεται η νοσηλεία στη χώρα μας καθώς για πρώτη φορά οι ειδικοί εντατικολόγοι καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κλειστών κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε αναζήτηση ενός πολύτιμου κρεβατιού σε εντατική είναι καθημερινά 30 έως 40 ασθενείς μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Απ.Αρμαγανίδη, για πρώτη φορά η χώρα μας έχει κλειστά τα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ που φθάνουν τα 200 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

 

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Αττικόν από τα 27 κρεβάτια λειτουργούν μόλις τα 13. Και όλα αυτά τη στιγμή που όταν ασθενείς παλεύουν για τη ζωή τους δίνουν γη και ύδωρ για μία κλίνη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος που ισχύει στην Ευρώπη είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού ενώ στην Ελλάδα διαθέτουμε ακριβώς τα μισά δηλαδή 6 ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι ειδικοί περιμένουν τώρα να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν έστω και 60 με 70 κρεβάτια και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Όμως η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική στη χώρα μας όμως όχι μόνο στις εντατικές αλλά γενικότερα σχεδόν σε όλα τα τμήματα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γιαμαρέλλος στο παθολογικό τμήμα του “Αττικόν” αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές για 65 αρρώστους ενώ τα ράντζα δίνουν και παίρνουν. Η τελευταία καταγραφή μιλά για 20 ράντζα στους διαδρόμους και άλλα 40 στις κλινικές. “Δεν προλαβαίνουν να απορροφηθούν από τη μία εφημερία στην άλλη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

σήψη

Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν για την υγεία των ασθενών καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού είναι και το φαινόμενο της σήψης. Η πάθηση εμφανίζεται σε περίπου 82.000 ασθενείς το χρόνο οι οποίοι όμως αν δε λάβουν άμεσα αγωγή φαμακευτικη κινδυνεουν να χασουν τη ζωη τους.

Η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους καθώς σύμφωνα με τον κ.Γιαμμαρέλλο αν δεν τους δοθεί αγωγή το 35% με 40% θα πεθάνει από σήψη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

iatropedia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *